Dinsdag 14 juli

Goed geslapen. Was nodig. Laat m’n ochtendwandeling voor wat ie is. Ga via  het historische Binnenhof richting het werk. Om kwart voor negen staat woordvoerder Jan klaar bij de Eerste Kamer. Sta – na een kopje koffie binnen – samen met Jan Anthonie Bruijn (voorzitter van de Eerste Kamer) en Hans Leijtens (Gouverneur van de Residentie) de media te woord over Prinsjesdag. Vanwege de coronamaatregelen wordt de traditionele viering dit jaar sterk aangepast. Dat betekent helaas geen balkonscene, geen rijtoer, geen publiek en beperkt militair ceremonieel. Vervelend voor belangstellenden, ondernemers en de Haagse schoolkinderen die altijd langs de route staan. De gezondheid en veiligheid staan voorop. Spreek op het Binnenhof onder andere met Ardy Stemerdink van NOS, Lot van Bree van Omroep West en Titia Ketelaar van NRC Handelsblad. Gelukkig even geen regen tijdens het persgesprek.

Wandel samen met Jan richting Stadhuis. Ben net op tijd voor collegevergadering in de raadzaal. Deze begint zoals altijd om 10 uur. Tempo zit er goed in, dat moet ook wel met meer dan 100 punten op de agenda. Tegen vieren zit de marathonvergadering er op.

Onderweg terug naar mijn werkkamer zie ik dat de voorbereidingen voor de gemeenteraadsvergadering vanavond in het atrium in volle gang zijn.

Heb een kort overleg met de wethouders Saskia Bruines en Bert van Alphen en met de bestuursadviseurs Marja en Monique. Krijg in het atrium uitleg over de vergadertechniek- en logistiek in het atrium. Griffier Lilianne en David van de techniek leggen mij uit hoe het vergadersysteem werkt. Vanwege de coronamaatregelen is alles ‘anders’ en vergadert de gemeenteraad voorlopig in het atrium.

Vervul vanaf half zes voor de allereerste keer de rol van voorzitter van de Haagse gemeenteraad. Er staan veel onderwerpen op de raadsagenda. Probeer als voorzitter iedereen haar of zijn inbreng te laten doen, en tegelijk ook de vaart er een beetje in te houden. Rond 01.00 uur ’s nachts wordt de vergadering gesloten. Morgenavond verder.