Dinsdag 14 juni

Goed geslapen. Heb in alle vroegte een werkontbijt met Heléne Lundberg van de Zweedse vereniging van gemeenten SALAR en met Stan en Bert. Een shuttlebus brengt ons in een klein half uur naar de congreslocatie. Dat is Fibes, het ‘Palacio de Congresos y Exposiciones de Sevilla’ aan de Avenida Luis Uruñuela.

Begroet uit alle delen van de wereld de collega’s en hun medewerkers. Onder andere goede bekende Jean-Pierre Elong Mbassi, secretaris-generaal van UCLG Africa en Fabiana Goyeneche (directora de la división relaciones internacionales y cooperación Montevideo). Leid ’s ochtends in Sala Albaicín een (hybride) thema-sessie in over ‘Local economic development for an equitable recovery’. Als panelleden treden op Fatimetou Abdel Malick (President of Nouakchott Regional Council, President of UCLG Africa), mijn Spaanse ambtgenoot Francisco Toajas (Las Cabezas de San Juan), mijn Marokkaanse ambtgenoot Mohamed Sefiani (Chefchaouen), Taneen Rudyk (President of FCM  en Ana Román (Director General UCCI). Juan Antonio Barrionuevo (loco-burgemeester van Sevilla) treedt op als panelleider. Er ontstaat een aardig debat over lokale economische ontwikkeling. Het coronavirus en de oorlog in Oekraïne hebben grote gevolgen voor de economie en de werkgelegenheid. Veel bedrijven en inwoners hebben het moeilijk. Lokale overheden merken dagelijks de grote impact ervan en experimenteren met ‘nieuwe’ economie (circulair, groen, creatief en/of smart).

Heb telefonisch overleg met bestuursadviseur Bernadette van der Wal en met wethouder Arjen Kapteijns. Rond het middaguur volgt de ‘Official Opening’ in het Auditorio Itálica. Voorafgaand aan de ceremoniële opening ga ik op de foto met gastheer-burgemeester Juan Espadas.

Bijna de gehele middag staat vervolgens in het teken van de vergadering van het ‘Committee on Statutory Affairs’ opnieuw in de grote plenaire zaal (Sala Albaicín). Aan de orde komen onder andere de organisatie van het driejaarlijkse Wereldcongres in de Zuid-Koreaanse stad Deajeon komende 10-14 oktober en de procedures voor de verkiezingen van het volgende ‘presidency’ van de UCLG. Heb tussen de bedrijven door in Sala Mezquita bilaterale overleggen met de ambtgenoten Carola Gunnarsson (Sala, Zweden) en Uğur İbrahim Altay (Konya, Turkije) en met Arnaud Ngatcha en Jean-Yves Camus (namens de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo). Ga aan het eind van de middag samen met Stan en Bert terug naar het hotel. Gebruiken een versnapering buiten op het zonnige dakterras van het hotel. Het uitzicht is fraai. Praat bij met mijn Canadese ambtgenoot Berry Vrbanovic (Kitchener) en begroet de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse vereniging SALGA, Cyril Ramaphosa en zijn algemeen directeur Xolile George. Vrolijk gesprek volgt.

Fris me op in m’n hotelkamer. Wandel in de loop van de avond richting het ‘Real Alcázar’ (Koninklijk Paleis) aan de Patio de Banderas.

De burgemeester van Sevilla heeft een informele ontvangst voor alle deelnemers aan het ‘executive bureau’ georganiseerd in de mooie paleistuinen. Warm geheel, maar in de schaduw is het goed te doen. Bel uitvoerig met m’n dochter. Tijdens de wandeling terug blijkt de kathedraal fraai verlicht.