Dinsdag 15 augustus

M’n zwembeurt aan de Klatteweg is weer heerlijk. Fiets even na half acht vanuit huis samen met chef kabinet Eline richting Koffiehuis Statenplein. Doe dit op uitnodiging van voormalig gemeenteraadslid Thessa Eekhout. Ontmoet Ap Gewald en andere vaste bezoekers van het koffiehuis.

Ap maakte een fraai fotoboekje over de vaste bezoekers. Uitbater Louis (“Al zo’n veertig jaar werk ik hier”) schenkt een kop koffie en een glas jus d’orange. Zijn partner Nathalie is er vanochtend niet. Zij doet de inkoop. Het koffiehuis is iedere ochtend vanaf zes uur open. Een mooie Haagse traditie. Geniet van de verhalen. Hoop een volgende keer van een ontbijtje te kunnen genieten.


Bezocht afgelopen zaterdag 20 mei net zo’n soort koffiehuis: De Aanloop aan het Jonckbloetplein. Ontmoette daar de 71-jarige Peter van Eijk die er sinds 1973 de scepter zwaait. Zoals geschreven: een mooie Haagse traditie.


De miezer weerhoudt me er niet van op de fiets te stappen richting de Archipelbuurt. Ga op werkbezoek bij de begraafplaats St. Petrus Banden aan de Kerkhoflaan. Directeur Astrid Oranje, voorman Michel, controller Joost en gastvrouw Anita ontvangen me allerhartelijkst. Krijg een rondleiding over het terrein waar onder andere voormalige bewindspersonen, burgemeesters en allerlei andere Hagenezen en Hagenaars begraven liggen. Wandel langs de Arcade. Hier bevinden zich de keldergraven – een imposant bouwwerk. Bezoek ook de kapel, die in het midden van de begraafplaats ligt. De kapel is een bijzonder monument met een hoge koepel. De glas-in-loodramen zijn prachtig. Astrid en Joost praten me bij over de recente verbouwingen. Eindig de rondleiding bij de sculptuur van kunstenaar Jan Toorop, waar hij zelf ook ligt begraven. Waardevol werkbezoek. Neem afscheid. Krijg twee publicaties mee: ‘Eeuwig Sint Barbara, honderd jaar leven en dood op een Haagse begraafplaats’ en ‘De R.K. Begraafplaats St. Petrus Banden aan de Kerkhoflaan in Den Haag’.

Bij de uitgang van de begraafplaats staan Benno Smit, voorzitter van de Adviesraad Monumentale Bomen Den Haag, en Leendert Koudstaal, inmiddels gepensioneerd maar voorheen de ‘bomenman’ van de gemeente, gereed. Maak met Benno en Leendert een fietstocht langs een aantal monumentale bomen in de omgeving. Het is de derde keer dat ik met Leendert op de fiets ga. Fietste eerder in 2021 en 2022 met hem langs monumentale bomen. Den Haag telt ruim 1.200 monumentale bomen, genoeg te bewonderen dus. Vanochtend begint onze route aan het Prinsevinkenpark. Bewonder hier twee prachtige monumentale bomen te midden van de kleine pleintjes. Dan richting het Bankaplein. Hier bevindt zich een beuk naast een pand dat binnenkort een kinderdagverblijf wordt. De grond rondom de boom is vervuild, wat enige complicaties met zich meebrengt, maar de boom ‘doet’ het nog goed. Via de prachtige kastanjes aan de Koninginnegracht fietsen we door het park rond de gemeentekwekerij richting de Pompstationsweg. Zie hier de oudste iep van Den Haag: zo’n 274 jaar oud. Bekijk de kastanjes aan de Wagenaarweg en maak een korte stop op de ‘heuvel’ bij de Duinweg. Hier staat op een stuk oud duin een imposante eik (Eikstobbe), waarvan wordt gezegd dat het de oudste boom van Den Haag is. Niet zeker is hoe oud, maar de schatting is tussen de 400 en 500 jaar. De fietstocht eindigt bij een zieke iep aan de Johan van Oldebarneveltlaan. De gemeente ent zieke iepen in om ervoor te zorgen dat de bomen niet verdrogen. Zeg Benno en Leendert gedag.

Heb ’s middags via MS Teams een uitgebreid overleg met wethouder Mariëlle Vavier. Spreken over de situatie in en rondom het Centraal Station. Binnenkort hebben we een bestuurlijk overleg met NS-directeur Wouter Koolmees. Vandaar. Avondeet thuis.

Woon ’s avonds de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij; de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in het gehele toenmalige Koninkrijk der Nederlanden en alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Zo’n twee miljoen inwoners van Nederland hebben in hun familie (voor)ouders die geleden hebben in de strijd tegen Japan en tijdens de bezetting van Nederlands-Indië. Velen van hen wonen in Den Haag of komen vanuit heel Nederland naar Den Haag voor deze jaarlijkse herdenking. Het monument in het Westbroekpark herinnert ons het hele jaar door aan deze zwarte periode en is één keer per jaar door de inzet van de stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 met steun van een grote groep vrijwilligers een prachtige achtergrond voor de plechtigheid. Ook dit jaar zijn er indrukwekkende verhalen van kinderen toen en kindskinderen nu. De opdracht is helder: we moeten het verhaal blijven vertellen. Kransen worden gelegd door leden van het kabinet en ambassadeurs van Indonesië, het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten. Leg samen met een leerling van het VCL, Frederik von Maltzahn, die eerder prachtig sprak over zijn overgrootvader, namens het gemeentebestuur een krans.

Naast de indringende voordrachten (van Boudewijn de Groot, Frédérique Spigt, Thom de Graaf en Reggie Baay) is er ook ruimte voor muziek waarbij de zangers (Bibi Breijman, Memru Renjaan en Elize) worden begeleid door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Complimenten aan iedereen die voor of achter de schermen bij de organisatie betrokken was.

Praat na afloop op het terras van het nabijgelegen Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade informeel bij met Jaap Smit (commissaris van de Koning), Jurjen Peeters (kabinet Commissaris), Annelou van Egmond (communicatie) en Sandra van der Zwan (kabinetszaken). Blik op Instagram terug op de ontmoetingen en indrukken van deze bijzondere herdenking. Heb, terug thuis, telefonisch overleg met directeur Veiligheid Herke en vervolgens met gemeentesecretaris Ilma.