Ochtendwandel in alle vroegte heen en weer naar het Vredespaleis. Bij het Vredespaleis aangekomen kraait de haan er vrolijk op los. Rijd om half acht richting het oude Stadhuis aan de Groenmarkt voor een informeel werkontbijt met het bestuur van MKB Den Haag. Tijdens m’n kennismaking met de nieuwe voorzitter Pieter Scholte is het idee hiervoor ontstaan. Het is een prettige manier om én de mensen én de stad nog beter te leren kennen. Allerlei ervaringen, zorgen, adviezen en successen te horen. De bestuursleden Edith, Rosan, Farshad, Ad, Appie, Roxanna, Bart, Anne en Pieter vertellen over hetgeen zij in het dagelijks leven en binnen het bestuur doen. Ook de meest recente ontwikkelingen in het Haagse midden- en kleinbedrijf en de samenwerking met de gemeente en allerlei (maatschappelijke) partners komen aan de orde.

Ben precies op tijd in het Stadhuis om vanuit mijn werkkamer te kunnen deelnemen aan het (digitaal) bestuurlijk afstemmingsoverleg over de opvang van Oekraïense vluchtelingen met m’n acht Haaglandse ambtgenoten. Bespreek met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda van de collegevergadering. Zit een deel van de collegevergadering voor. Locoburgemeester Kavita Parbhudayal neemt het van me over als ik aan het eind van de ochtend richting het Catshuis aan de Adriaan Goekooplaan moet om de huldiging van de paralympische sporters bij te wonen. Zwaai onderweg naar de jonge moeder Nazli (werkzaam bij directie veiligheid) die trots haar zoon Kay laat zien. Het blijkt een stevige jongeman.

In het Catshuis worden de drie medaillewinnaars Niels, Jeroen en Chris in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur Z.E. Jian Tan toegesproken door premier Mark Rutte en minister Conny Helder. Zit gezellig aan tafel bij chef de mission Esther Vergeer, algemeen directeur NOC*NSF Marc van den Tweel en de woordvoerder van het ministerie van Algemene zaken, Aafke Plug.

Koppel, na de huldiging terug op het Stadhuis, de collegevergadering terug aan een aantal naaste medewerkers. Wethouder Hilbert Bredemeijer belt. Ga dan op bezoek (morgen volgen er veel meer) bij het stembureau in de bibliotheek Transvaal. Dit is een van de stemlocaties die open zijn voor vervroegd stemmen. Het heeft bovendien speciale voorzieningen voor stemmers met een visuele of auditieve beperking. Maak kennis met de medewerkers van de bibliotheek, waarvan één binnenkort met pensioen gaat (‘Ik ga in Spanje wonen’).  Zie op het stembureau dat het al vlot doorloopt. Goed om te weten. In een plastic bak liggen heel veel rode potloden. Die zijn blijkbaar niet door de kiezers meegenomen. Op mijn vraag aan de stembureauleden hoeveel mensen het potlood wel meenemen is het antwoord: ‘Zo’n tien procent’.

Praat, terug op mijn werkkamer, via MS Teams bij met Jessie en Bert van de VNG en VNG International over de actualiteit rond Oekraïne. Maak samen met raadsgriffier Lilianne en presidium-voorzitter Chris kennis met Jacqueline Biesheuvel. Ga dan richting het Plein. Praat aan het begin van de avond bij met designmanager Louise de Blécourt in Sociëteit De Witte. Long time no see. Brachten allebei onze jeugd door in Edam-Volendam. Krijg haar publicatie ‘De twaalf uit het oosten‘ kado en informatie over de Piket Kunst prijzen.

Theater Diligentia organiseert vanavond een benefiet voor Oekräine. Ga voorafgaand aan de voorstelling even langs om de deelnemende artiesten ‘ereburger’ Paul van Vliet, Freek de Jonge, Sjaak Brak en Elke Vierveijzer te bedanken en succes – en een hoge opbrengst voor giro 555 – toe te wensen. Prachtig dat ze dit doen. Directeur Lucien Kempel, hoofd marketing Harm-Jan Keijzer en programmeur Shirley Constapel ontvangen me allerhartelijkst.

Duik ’s avonds in de stukken voor morgen, bel met m’n ouders en (lang) met Leonard Geluk (algemeen directeur VNG). Manon van de Woestijne en Kaylee Verhaar berichten me dat vandaag de nominatieperiode voor de verkiezing van de beste Overheidsorganisatie van het jaar 2022 is geopend.