Dinsdag 15 november

Draag vanochtend vroeg in het Vredespaleis bij aan de opening van de conferentie ‘Transatlantic Mayoral Dialogue on Preventing Hate, Extremism, and Polarization, and Safeguarding Local Democracy’  van het Strong Cities Network. Doe dat samen met de nieuwe Amerikaanse ambassadeur, H.E. Shefali Razdan Duggal. In een emotievolle toespraak legt zij nadruk op het belang van het beschermen van de democratie.

De komende twee dagen is er tijdens de conferentie veel ruimte om ervaringen uit te wisselen over de successen en de mislukkingen in de aanpak. Snel terug naar het Stadhuis. Zit tot vier uur vanmiddag de vergadering voor van het college van B&W. Tijdens de middagschorsing  onderteken ik in het Vredespaleis samen met m’n Amerikaanse ambtgenoot Andrew Ginther (Columbus, Ohio) de Mayoral Declaration in het kader van het Strong Cities Network.

De verklaring wordt inmiddels door 40 burgemeesters gesteund.
Na afloop van de collegevergadering praat ik bij met de fractievoorzitters van D66 en de VVD Marieke van Doorn en Lotte van Basten Batenburg.

Maak kennis met twee nieuwe medewerkers en loop dan op uitnodiging van Jickey Traxel  naar Den Haag FM in studio B in de bibliotheek aan het Spui.

Na de zonnige intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag, is deze week de sympathieke actie ‘Sintvoorieder1’ gestart. Haagse vrijwilligers (organisaties) maken kado-pakketten voor kinderen die opgroeien in (verborgen) armoede. Maak in de centrale bibliotheek kennis met een aantal van die vrijwilligers en met de medewerkers van Omroep West en van Den Haag FM. Doel van de organisatie is dit jaar 20.000 kadootjes in te zamelen voor ongeveer 10.000 kinderen. Hartverwarmend. Laat tijdens een kort radio-interview van mijn enthousiasme blijken. Groet achter de schermen goede bekenden Maartje van Weegen en Joop Daalmeijer.

Ben rond half zes in Panorama Mesdag aan de Zeestraat. Treed op als gastheer bij de jaarlijkse ontvangst van het Corps Diplomatique en de vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap in Den Haag.

Verwelkom de 130 ambassadeurs en vertegenwoordigers op de belvedère met uitzicht op het Panorama van Scheveningen. Spreek in de loop van de bijeenkomst, net als museumdirecteur Minke Schat, de aanwezigen toe. Er is muziek van studenten van het Koninklijk Conservatorium en Marja, Coby en Rinie zijn er in hun prachtige Scheveningse klederdracht. Ga moe, maar voldaan richting huis.