Dinsdag 15 september

Maak m’n ochtendwandeling en fiets vervolgens rond half acht samen met Marjolein (kabinetszaken) en Jan (woordvoerder) naar de Grote Kerk. Het is nog rustig op straat. Zie al wel veel politie.

Foto: Politie Den Haag

Stadsdeelmedewerker Ruud Tonkes wacht mij op voor de kerk. Hij en zijn collega’s waren de afgelopen tijd druk bezig met de voorbereidingen. Lopen een ronde langs de afzettingen. Begroet goede bekende Mike van Breemen van de NOS. Hij informeert mij over het programma van vandaag en toont me zijn regiewagen. Verheug me op mooie beelden.

Werp een blik in de kerk. De opbouw is in volle gang. De stoelen voor de kamerleden en genodigden staan op 1,5 meter afstand van elkaar. De troonstoelen staan ook klaar.

Susan de Vreugd legt de laatste hand aan de bloemen. Ben alle harde werkers voor en achter de schermen dankbaar. Zij zorgen ervoor dat ook deze Prinsjesdag een feestelijk tintje heeft.

Sta na afloop buiten de Grote Kerk verslaggevers van de NOS, RTL Nieuws , Omroep West, en AD Den Haag te woord. Krijg een kadootje van een buurtgenoot van Geert Gordijn, het boek ‘De ommuurde stad’. Aardig.

Stap weer op de fiets. Begeef me naar het Stadhuis om het eerste deel van de collegevergadering voor te zitten. Het is de laatste collegevergadering van wethouder Boudewijn Revis. Vertrek in de loop van de ochtend op uitnodiging van stichtingsvoorzitter Ad van der Helm naar de Sint Jacobus de Meerdere Kerk aan de Parkstraat. Hier vindt een Interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst plaats.

Ga naar binnen via de Willemstraat en geef een kort interview aan Stine Jansen (‘Geloven in vrijheid en vrede, draag je eigen steentje bij’). Loop de kerk binnen. Aanwezig zijn onder anderen premier Mark Rutte en de bewindspersonen Hugo de Jonge, Ferd Grapperhaus en Paul Blokhuis. Maak kennis met Marga Mertens van de organiserende commissie. Landelijke en Haagse religieuze en levensbeschouwelijke organisaties organiseren deze viering als moment van bezinning bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar. Drink na afloop buiten in de binnentuin een kopje koffie uit de fraaie keuken van mevrouw Riet Engels.

Krijg de publicatie ‘Een levend huis van God’ mee voor thuis. Eet rond het middaguur samen met Marjolein en Jan een broodje op het terras van Palmette op de Plaats. Lopen door naar de Grote Kerk. Ga samen met Commissaris van de Koning Jaap Smit de kerk via de achteringang binnen. Houden afstand en gaan op onze toegewezen stoelen zitten. Zit een beetje achterin, in de buurt van de (nood)uitgang. Wil, als de situatie erom vraagt, de zitting kunnen verlaten zonder de overige gasten te storen.

Foto: Hans Kouwenhoven

Beluister vanuit vak E de Troonrede die door Zijne Majesteit de Koning wordt voorgedragen.

Foto: Hans Kouwenhoven

Foto: Hans Kouwenhoven

Wandel na afloop richting de Tweede Kamer. Geef in de Statenpassage een interview aan Rob Trip en Arjan Noorlander van de NOS. Praten over het verloop van de dag en het feit dat de Troonrede niet in de Ridderzaal is uitgesproken. Fotograaf Martijn Beekman maakt een momentopname van de live-uitzending.

Foto: Martijn Beekman

In de loop van de middag informeert algemeen commandant Marcel mij over de actualiteit. Prinsjesdag is een dag van de democratie. Dus is er ook ruimte om te demonstreren. Op de Koekamp en op het Plein zijn demonstraties grotendeels rustig verlopen. De politie heeft wel elf demonstranten verwijderd die zich hadden vastgeketend aan het hek van Paleis Noordeinde. Iedereen die aan het veilige verloop van deze Prinsjesdag bijdroeg: chapeau. Praat in Nieuwspoort bij met kandidaat-wethouder Anne Mulder. Drink vervolgens een kopje koffie met de kabinetsmedewerkers op het terras van Luden op het Plein. Ben aan het begin van de avond terug op het stadhuis. Heb een ingelast (digitaal) overleg over de corona-crisis met drie bewindslieden (Rutte, Grapperhaus en De Jonge) en een aantal collega-voorzitters van veiligheidsregio’s. Directeur veiligheid Hans en woordvoerder Jan vergezellen me. Fiets tegen achten richting het Anna Paulownaplein. Gebruik bij Room het avondeten met goede bekenden Eline en Sietske. Al heel wat jaren een traditie aan het eind van Prinsjesdag. Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels belt. Werk, terug thuis, tot laat aan de inhoud van de tassen van het stadhuis.