Dinsdag 16 augustus

Ga in alle vroegte aan de wandel. Praat, terug thuis, uitvoerig bij met de algemeen directeur van de VNG Leonard Geluk. Doen dat via de telefoon. Leonard verblijft nog in Toscane. Drink in de loop van de ochtend thuis een kopje koffie met kamerbewaarder Tuti en fiets naar fietsenmaker Eus aan de Hooistraat. Laat er mijn fiets achter voor de halfjaarlijkse onderhoudsbeurt. ’s Middags meteen door naar het huis der gemeenten (de Willemshof) aan de Nassaulaan. Praat bij met projectmanager Jessie Post (VNG International). Draag aansluitend bij aan de VNG-training ’Politiek Bestuurlijke Sensitiviteit en Beïnvloeding’. Trainer Evert Versluis en de medewerkers Kevin Schapendonk en Naut Kool verwelkomen me. Spreek met de groep over de opkomst van lokale politieke partijen. Vertel over mijn persoonlijke ervaringen in Edam-Volendam, Amstelveen, Utrecht en Den Haag. Als raadslid, wethouder, partijvoorzitter, burgemeester en VNG-voorzitter. Hebben het over de verhoudingen tussen Rijk en gemeenten en over actuele thema’s, zoals aantrekkelijk werkgeverschap. Word ook aan de tand gevoeld over mijn leermomenten. Leuk gesprek.

Ga aan de Steenhouwersgaarde in stadsdeel Escamp op bezoek bij de 100-jarige Lies Orsel-van der Doorn. Tref de jarige aan op het dakterras van het appartementengebouw waar zij woont. Lies is omringd door haar familie en vriendinnen. Vorig jaar – vanwege corona – hebben haar twee zoons haar vanuit een hoogwerker gefeliciteerd. De jarige is blij dat de corona-periode voorbij is. Zij geniet weer van haar clubjes, leest elke dag de krant en puzzelt graag. Wat mooi om te zien dat iemand op deze leeftijd nog zo in het leven staat.

Ben aan het eind van de middag in de foyer bij de raadzaal op het Stadhuis. Daar is de finissage van een tentoonstelling van Picaflores. Een zestal Latijns-Amerikaanse ambassadeurs is aanwezig, waaronder gastvrouw H.E. Marisol Agüero Colunga, de ambassadeur van Peru.
Achttien kunstenaars van de Neo-Amazonische kunststijl uit Peru hebben de afgelopen twee weken in het Atrium hun werken getoond. Picaflores.org heeft de expositie georganiseerd en de opbrengst komt ten goede aan de bescherming van het ecosysteem de Cerrado in Brazilië. Draag met een korte toespraak bij aan de afsluiting van de tentoonstelling, net als de directeur van de stichting Atrium City Hall Jacqueline Meijer, de Peruaanse ambassadeur, Lux Vankrunkelsven (expert en auteur van verschillende boeken over de Cerrado) en Jan Paul Buijs, bestuurslid van Picaflores. Krijg na afloop van beeldend kunstenaar Mita Lozano uitleg over haar werk.

Zie, terug thuis, dat m’n autootje er weer is. Wip ’s avonds aan bij buurvrouw en goede bekende Dora Horjus. Gezellig.