Dinsdag 16 november

Goed geslapen op een nogal hard bed. Neem om even voor half negen tijdens een werkontbijt met Stan de agenda van vandaag door. Om negen uur precies volgt vanuit mijn hotelkamertje via MS Teams een vergadering van het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de veiligheidsregio Haaglanden. Bespreek met m’n acht ambtgenoten, de hoofdofficier van justitie en hulpdiensten de actualiteit inzake de coronacrisis. Verloopt in constructieve sfeer maar er zijn zorgen bij alle collega’s uit de Haagse regio.

Over tot de orde van de dag. Pak m’n vergaderspullen, loop naar beneden en stap samen met een aantal collega’s in een shuttlebus. De bus brengt ons bij het Fira Barcelona, een grote congreslocatie aan de Avenida Joan Carles (L’Hospitalet de Llobregat). Krijg een congresbadge en loop richting de ruimte waar de vergaderingen (World Council meetings) vandaag en morgen plaatsvinden temidden van het ‘Smart City Expo Worldcongress’ dat tegelijkertijd plaatsvindt. Bijna de gehele ochtend gaat op aan een vergadering van het Committee on Statutory Affairs (CSA) onder voorzitterschap van Mohamed Boudra. We bespreken allerlei zaken over hoe de organisatie het de afgelopen periode heeft gedaan en blikken ook vooruit op onze prioriteiten voor het komende jaar.

Praat rond het middaguur in een van de directiekamers van de congreslocatie bij met de Nederlandse ambassadeur in Spanje Z.E. Jan Versteeg en Bart Vrolijk (Head of Economic Department at NL Embassy in Madrid). Begroet ook onze honorair consul in Barcelona Z.E. Dirk Kremer. Bereid tussen de bedrijven door via MS Teams met een paar naaste medewerkers (Hans, Bernadette en Jan) de gemeenteraadscommissievergadering van morgenmiddag voor. Dan volgt in de loop van de middag een vergadering van het Executive Bureau. De opening (‘Empowering the recovery’) en het eerste deel (‘Institutional matters’) zit president Boudra voor. Zit zelf het tweede en derde deel van de vergadering voor. Aan de orde zijn de ‘Strategic priorities for the Common Agenda’ en ‘Reporting key mobilization and recommendations from the membership’ met een gastoptreden van Navid Hanif (director of Financing for Sustainable Development Office of UNDESA). Veel collega’s dragen met (relatief korte) toespraken bij. Aardige verhalen en opinies vanuit de lokale praktijk. Centraal staat (bij iedere vergadering tijdens deze World Council) het duurzame herstel na corona op lokaal en internationaal niveau. Fátima Santiago Matito maakt ondertussen prachtige foto’s. Sluit aan het begin van de avond samen met president Boudra de vergadering van het Executive Bureau af. Zeg gedag tegen de collega’s en de medewerkers. Dank vooral ook de laatstgenoemden voor hun enorme inzet en bijdrage.

Breng aansluitend samen met Stan een bezoek aan de beursvloer waar de ‘Smart City Expo’ plaatsvindt. De expo toont allerlei slimme en innovatieve projecten en producten. Loop naar de Nederlandse stand en begroet onder anderen de medewerkers  van het Haagse LivingLab. Sinds 2020 vormt de nieuwe boulevard (van het Zwarte Pad tot de Pier) een bijzonder leergebied voor de stad van de toekomst. Den Haag test hier slimme, digitale middelen die maatschappelijke problemen helpen oplossen. Zo zijn er experimenten met zelfrijdende afvalrobots en met de aanleg van een lokaal slim netwerk voor schone energie. Feliciteer LivingLab Scheveningen met hun finaleplaats naast steden als New York en Konya. Het laat zien hoe innovatief in Den Haag gewerkt wordt aan een veilige, duurzame en leefbare stad. Begroet ‘light consultant’ Gerald van Wieringen van Selux Benelux en goede bekende Frans Anton Vermast.

Maak kennis met medewerkers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de medewerkers van Trade & Innovate NL. Neem uit handen van Sacha Stolp het allereerste exemplaar in ontvangst van The Mayor’s Manual.

Beloof ‘The Mayor’s Manual’ bij terugkeer in Nederland onder de aandacht te brengen van mijn Amsterdamse ambtgenoot Femke Halsema.

Wandel over de beursvloer naar de shuttlebus. Heb, terug in het hotel, een korte nazit met Stan buiten op het dakterras van het hotel. Zie nu de Kathedraal bij donker.

Neem afscheid van Stan. En even later van de Europese collega’s Frédéric Vallier en Martin Revault. Beluister op mijn hotelkamer via NPO-radio 1 flarden van de interlandvoetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noorwegen (2-0) en bel in de rust met mijn vader. Morgen nemen mijn ambtgenoten Ellen van Selm (Opsterland) en Rob Metz (Soest) digitaal deel aan het laatste deel van de World Council. Het was fijn om na zo’n lange tijd zoveel internationale vrienden en bekenden weer te zien en live ervaringen met bestuurders uit het buitenland te delen.