Dinsdag 19 juli

Maak m’n ochtendwandeling extra vroeg. In korte broek. Even voor achten stap ik op de fiets richting de opstapplaats aan de Duinstraat. Zwaai aldaar in alle vroegte de kinderen uit die voor de 49e keer een gezellige dag in Duinrell gaan beleven. Dit alles in het kader van de stichting Jeugd Vakantie Activiteiten (JVA). De kinderen hebben er zin in (net als vele generaties voor hen). De begeleiders Mattijs Lootsma en Lionel Yerbanga vangen de kinderen en hun verzorgers op. Dit jaar ontmoeten zo’n 800 kinderen uit alle wijken van de stad elkaar in Duinrell voor sport, spel en educatieve workshops. Veel begeleiders van nu namen ooit zelf deel aan de JVA. Maak kennis met JVA-voorzitter Peter Paul Madjid en met vice-voorzitter Jasper Jansen Verplanke. Volgend jaar bestaat de stichting 50 jaar. Een mijlpaal waarvoor ongetwijfeld aandacht is.

Neem afscheid en fiets – met horten en stoten in verband met de vele wegopbrekingen onderweg – richting de Torenstraat. Drink daar met Nico Kok bij Florencia (‘Voor echte koffie en lekker ijs’ staat op het suikerzakje) een kopje koffie. Florencia is een begrip, een ontmoetingsplaats voor vaste bezoekers. Een ‘huiskamer’ van de stad wordt het genoemd. Ontmoette Nico bij het informele burgemeestersontbijt met muziekgezelschappen in het oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Nico was tot voor kort voorzitter van dweilorkest Kap Nâh. Praat bij over de stad en de activiteiten van Nico (bijvoorbeeld in Kortenbos). Geweldig wat hij allemaal doet (en deed als buurman van Dolf en Greet Brouwers). Nico’s vriend Jan uit Scheveningen schuift aan. Doet een stevige duit in het zakje. En terecht natuurlijk. Leuk gesprek. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Mijn koffer uit Kopenhagen is sinds 2 juli nog steeds niet door de KLM gevonden (laat staan terug). Doe daarom enkele aankopen bij de nabijgelegen schoenmakerij Wouter (‘Sinds 2015′). Een schoenlepel en donkerblauwe schoensmeer bijvoorbeeld. M’n dochter belt uit Frankrijk.

De gehele ochtend staat vervolgens tot het begin van de middag in het teken van een bezoek aan drie Haagse zomerscholen. Chef kabinet Eline en kamerbewaarder Tuti (en een heet zonnetje) vergezellen me. Bezoek de zomerscholen om de leerlingen te enthousiasmeren en te complimenteren met hun deelname. De docenten (‘de juffen en meesters’), coördinatoren, ouders, verzorgers en vrijwilligers bedank ik voor hun inzet de komende weken. Geweldig dat ze dit doen. Begin bij zomerschool de Wissel aan de Steenwijklaan in Escamp. Tijdens de schoolvakanties biedt Mehr Welzijn hier een zomerprogramma aan voor zo’n 160 kinderen. Kinderen tussen 4 en 12 jaar doen mee aan activiteiten en workshops zoals koken, afro dance, robotica, voetbaltoernooi en nog veel meer. Coördinator Sehzad Mehr (directeur Mehr Welzijn) en Bianca Huijstee (directeur basisschool De Wissel) ontvangen mij bij aankomst en geven een korte rondleiding langs alle groepen. Doe in groep 7 mee met de taalles en leg onder andere de betekenis van het woord duurzaam uit.  Ontmoet aan het einde van mijn bezoek een aantal ouders die helpen bij het begeleiden van de uitstapjes. Super dat zij dit doen.

De tweede zomerschool die ik aan doe is de zomerschool in kindcentrum Bamboe (‘De stek voor ontwikkeling’) aan de Bentelostraat (ook in Escamp). Deze zomerschool bestaat 11 jaar. Er nemen ruim 200 kinderen aan deel. Coördinator Raymond Been ontvangt me. Maak een ronde langs de groepen. De kinderen hebben net een ijsje gekregen. Heerlijk met dit (extreem) warme weer vandaag. Begroet kok David Steyn en zijn assistent (en oud-leerling) Manon Veenhof. Proef een versgebakken muffin. Ook 22 leerlingen uit de Oekraïne nemen deel aan de zomerschool. Maak kennis met Alex. Hij blijkt vloeiend en accentloos Engels te spreken. Maak aan het eind van de rondleiding kennis met rapdocent ‘Kees’ en met muziekdocent ‘Florin’. Fantastisch, een en al betrokkenheid.

Zeg Raymond gedag en ga aan het eind van de ochtend tenslotte naar zomerschool De Mussen in de Jan Ligthartschool aan de Slycherstraat in Schilderswijk. Begroet tijdens mijn wandeling er naar toe een aantal collega’s van Stadsbeheer. Wens hen sterkte in de hitte.

Angélique van Tintelen – ken haar ook van stichting Lotje – begroet me bij aankomst in de Jan Ligthartschool. Angélique vertelt dat zo’n 135 leerlingen aan de zomerschool deelnemen. Maak een ronde langs allerlei groepen. Ontmoet coördinator Suzan Coolen. Ga met groep 6 en 7 in gesprek over hoe je burgemeester wordt en alles wat daarbij komt kijken. Krijg een lesje Haags van meester Harry. Begrijp dat de leerlingen vanmiddag een buitenprogramma hebben – gelukkig maar – en met water, spuiten en waterpistooltjes aan de slag gaan. Ben op tijd weg. Ook gelukkig maar.

Bezoek aan het begin van de middag het Zuiderpark. Vereniging Stoomgroep West Zuiderpark aan de Mr P. Droogleever Fortuynweg is mijn bestemming. De vereniging bestaat 47 jaar en is inmiddels een begrip in Den Haag en daarbuiten. Voorzitter Roos Bonger (lid sinds 1984, ooit vrachtwagenchauffeur en oprichter van Den Haagschen Puch) ontvangt me en leidt me rond. Begroet de vaste vrijwilligers Onno de Vries, Robin van de Elshout (beide van de techniek) en Kees van Mourik (de vaste man achter de kassa). Maak een ritje met een van de treinen. De trein heeft een elektrische locomotief (met Puch motor). Machinist Roos zit voorop. Geweldig. Wie weet kom ik ooit terug met m’n kleindochter Florien. Een aanrader is het. Ga vooral een keer bij de Stoomgroep in het Zuiderpark op bezoek.

Gebruiken een (ver)late lunch in het Zuiderpark. Doen dat bij Parkoers aan de Marie Heinenweg. Bedrijfsleider Dave en zijn collega’s verzorgen ons goed. Zwaai naar (waarnemend) programmadirecteur regiodeal Den Haag Zuidwest Mei Lan Chung. Zij blijkt een tafeltje even verderop te zitten. Plv. politiechef Tolga Koglu belt in verband met de actualiteit. Ben in de loop van de middag in woonzorgcentrum Tabitha aan de Mozartlaan in Loosduinen. Een aantal bewoners zit in de hal gezellig verzameld voor de repetitie van een koor. Ze begroeten me met het ten gehore brengen van een deel van een van de versies van het Loosduins volkslied (‘ … Loosduinen is schoon, ja schoon, ja schoon, ‘k Ben blij dat ’k er woon, ja woon, ja woon; tussen de Witburg en de Blauwe brug keer ik weer terug. Ik weet me geen raad, geen raad, geen raad, als ‘k dorpje verlaat, verlaat, verlaat …’). Wens vervolgens de 100-jarige mevrouw Bruggeman-Weeda van harte geluk met haar verjaardag. De van oorsprong Amsterdamse (haar echtgenoot kwam uit Doetichem) heeft heel wat familieleden. Dochter Riek en haar twee zonen Henk en Jos en hun gezinnen zijn er. Ze komen in groepjes verdeeld bij de jubilaris langs. Met zachte stem begroet ze hen allemaal. De eeuwelinge verrichtte in het verleden veel vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld in het Aandachtscentrum. Terecht dat ze vanmiddag zelf veel aandacht krijgt.

Fiets vanaf de Torenstraat terug naar huis. Heet is het nog steeds. Fris me even op en ga dan aan het eind van de middag naar de Prinsessegracht. Gebruik aldaar in de residentie op zijn uitnodiging het avondeten bij de Turkse ambassadeur Z.E. Şaban Dişli. Counselor Murat Soğangöz vergezelt Şaban, Camilla van Kooten van kabinetszaken vergezelt mij. Onze gedachtenwisseling is openhartig en constructief. Wordt vervolgd.

Geef, terug thuis, mijn planten in de potten op de balkons water en duik in de stukken voor morgen. Een snikhete dag komt ten einde.