Dinsdag 19 september

Bereid mij na een vroege duik in het zwembad voor op Prinsjesdag. Start de dag voor Paleis Noordeinde met een aantal interviews met een aantal lokale en landelijke media. Woordvoerder Robin, Sabine (communicatie) en kabinetschef Eline begeleiden mij.

Na de interviews met ANP, NOS, WNL en Omroep West staat als altijd Ruud Tonkes klaar om samen met mij de check van de route te doen.

Het is nog rustig en gelukkig droog. Drinken een kop koffie bij Peter Boelhouwer die langs de route een bijeenkomst voor Business Netwerk Haaglanden organiseert. Begroet een aantal wethouders uit Amsterdam, Utrecht en Rotterdam die op uitnodiging van Den Haag op weg zijn naar de jaarlijkse ontmoeting van de colleges van de vier grote steden (G4) in de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout. Mooi dat deze traditie in ere is hersteld na de corona-periode. Bezoek de regiewagen van de NOS van waaruit de Troonrede zo meteen wordt uitgezonden. Inge van Weert en haar collega’s zijn er klaar voor. Maak een praatje met een aantal vaste Oranjefans langs de route, één van hen vermeld trots dat hij één van mijn Insta-volgers is. Waarvan akte.

Deel een terugblik op de ochtend op Instagram. Drink een decafé bij de Coffeecompany aan het Noordeinde en loop via de Hoogstraat naar de Grote Kerk waar de jaarlijkse Prinsjesdagviering plaatsvindt.


Sinds het jaar 2000 organiseren landelijke en Haagse religieuze en levensbeschouwelijke organisaties de Prinsjesdagviering. Een unieke samenwerking van bahá’ís, boeddhisten, Brahma Kumaris, christenen, hindoes, humanisten, joden, moslims, sikhs en soefi’s. Een veelkleurig moment van bezinning ter gelegenheid van de opening van het nieuwe parlementaire jaar, voor een bezielde democratie.


Ontmoet een aantal goede bekenden waaronder commissaris van de Koning Jaap Smit, staatssecretaris Maarten van Ooijen, minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Ad van der Helm, voorzitter van de stichting Prinsjesdagviering, is er samen met zijn bestuur ook dit jaar in geslaagd een aardige viering te organiseren. Met muzikale bijdragen van de leden van het koor Duniya. Traditioneel wordt de viering met het Wilhelmus afgesloten. Snel na afloop naar de bijeenkomst van de colleges van de G4 in de voormalige Amerikaanse ambassade. Verwelkom in de bibliotheek de collega’s met een korte toespraak. Elk jaar is één van de grote vier steden voorzitter van de G4. De overdracht vindt plaats tijdens Prinsjesdag. Namens de gemeente Utrecht draagt locoburgemeester Lot van Hooijdonk het voorzitterschap over aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Symbolisch overhandigt zij hem een grote ‘G4’-hamer. Haast mij naar de overkant van de straat.

Woon in de Koninklijke Schouwburg de zogenaamde Verenigde Vergadering der Staten-Generaal bij. Daarin spreekt Koning Willem-Alexander de Troonrede uit. Het is er warm en benauwd.

Na afloop van de Troonrede lukt het om via de zijkant de schouwburg te verlaten om op tijd te zijn voor het traditionele zwaaimoment van de aanwezige G4-burgemeesters.

De glazen koets is snel voorbij. Neem afscheid van m’n twee ambtgenoten. Fris me thuis even op. Bezoek aan het einde van de middag de jaarlijkse Prinsjesdagontvangsten van VNO-NCW in Nieuwspoort aan de Bezuidenhoutseweg, de ontvangst van het G40-stedennetwerk en op uitnodiging van commissaris van de Koning, Ida Adema, de Brabant-bijeenkomst. Laatstgenoemde ontvangsten vinden plaats bij Millers aan het Plein.

Inmiddels regent het weer flink. Woon aan het begin van de avond in Amare het jaarlijkse Prinsjesdagconcert bij. Het is dit jaar de 25ste editie. Begroet ambtgenoot Tanja Haseloop (Oldebroek) en haar partner, VNG-algemeen directeur Leonard Geluk met zijn dochter Charlotte, Eerste Kamervoorzitter Jan Antonie Bruijn en de nieuwe Tsjechische ambassadeur Z.E. René Miko, zijn partner en een aantal ambassademedewerkers. Heet samen met directeur Sven Arne Tepl de aanwezigen van harte welkom en wens hen een mooi concert toe.

Geniet van het programma met onder andere de nieuwe artist in residence, topviolist Josef Špaček, die een klassieker van de Tsjechische componist Antonín Dvořák speelt. Het stadsorkest The Residents speelt samen met het Residentie Orkest ‘Man with a Harmonica’ van Ennio Morricone. Prachtig. Zie aan het eind van de avond, terug thuis, flarden van het eind van de Champions Leaguewedstrijd Feijenoord-Celtic (2-0).