Dinsdag 20 september

Even door half vier heb ik telefonisch contact met plv. Politiechef Tolga Koklu over de actualiteit. Het is vandaag Prinsjesdag. Kan de slaap niet meer vatten. Ben daarom (extra) vroeg uit de veren. Ben even door half zeven bij paleis Noordeinde om met medewerker Ruud Tonkes de route van de glazen koets te inspecteren. Wandelen en/of rijden heen en weer in een golfkarretje. De karretjes worden bestuurd door Ruud en de –  op dagen als dit onvermijdelijke, maar zeer gewaardeerde – Peter Boelhouwer van DB Evenementen. Zie hoe de laatste puntjes op de i worden gezet en ervaar welke druk en stress bij de laatste voorbereidingen komen kijken.

Foto: Valerie Kuypers

Ga terug naar het Noordeinde. Daar staan verschillende vertegenwoordigers van de media me op te wachten voor een vooruitblik op de dag. Sta achtereenvolgens Sam (Hart van Nederland), Jeroen (NOS radio), Martijn Bink (NOS televisie), Lieuwe (Omroep West), Sousa (ANP), Martijn de Rijk (BNR) en Boyan van RTL te woord.

Neem bij de Koninklijke Schouwburg een kijkje in de regiewagens van NOS. Begroet Inge van de Weerd. Als productieleider verzorgt zij de opnamen van de rijtoer, troonrede en balkonscène. Vaste kracht Mike van Breemen is er dit jaar niet bij. We videobellen met hem.

Loop naar de Gotische Zaal van de Raad van State om de politiebriefing bij te wonen. Directeur veiligheid Hans van der Vet, Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels en plv. politiechef Tolga Koklu staan me op te wachten. Cock Maquelin doet me in- en uitgeleide. Spreek na afloop van de briefing de vrouw- en manschappen toe, wens ze veel succes en bedank ze voor hun enorme inzet.

Neem een kijkje in de Koninklijke Schouwburg. Het ziet er prachtig uit. Zwaai naar voorzitter Jan Anthonie Bruijn en spreek met Chef Militair Huis Ludger Brummelaar.

Loop naar het Stadhuis. Begroet in de raadzaal het college van B&W van Rijswijk en in de foyer bij de raadzaal het college van B&W van Tilburg. Beide colleges vergaderen vandaag in Den Haag. Race naar de Grote Kerk voor de 23e editie van de Prinsjesdagviering. Het is een interlevensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst op initiatief van samenwerkende bahá’í, boeddhisten, brahma kumaris, christenen, hindoes, humanisten, joden, moslims, sikhs en soefi’s. Zeer de moeite waard. Geniet op de eerste rij – ingeklemd tussen premier Mark Rutte en pastor Ad van der Helm – van het gebodene. Zeer de moeite waard. Maak na afloop kennis met vier jonge dansers van Korzo. Begroette voorafgaand buiten een orgeldraaiersechtpaar dat met hun grote Radiokast A. Neleman voor vrolijke deuntjes zorgt. ‘Ja, ik doe het al vanaf m’n twaalfde’, vertelt meneer.

Gebruik aansluitend de lunch met een paar naaste medewerkers bij Luden aan het Plein. Bedrijfsleider Petra zorgt er voor dat ik op tijd weg kan. Een stevige wandeling naar de Bosbrug volgt. Vanwege alle afzettingen is het niet anders. Laat me scannen door de beveiligingsstraat en ga voor de tweede keer de Koninklijke Schouwburg binnen. Neem m’n plaats in, groet talloze bekenden en beluister de Troonrede van dichtbij live. Voor Simone is het de allereerste keer. Zie haar kort bij het verlaten van de schouwburg. Heb  telefonisch contact met algemeen commandant van politie Mariëlle. Fris me in de loop van de middag thuis even op. Heb (bijna) voortdurend contact met politie en woordvoerder Jan. Ben rond half vier in perscentrum Nieuwspoort aan de Bezuidenhoutseweg. Ben er te gast bij Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhoff (MKB-Nederland) op hun jaarlijkse Prinsjesdagbijeenkomst. Hup, door naar het Plein. Sta eerst Maarten Brakema van Omroep West te woord. Cameraman Govert legt één en ander vast. Spreek in het item mijn grote waardering uit voor de politie, de marechaussee, defensie, de hulpdiensten en alle gemeentelijke medewerkers die hard hebben gewerkt aan de voorbereidingen van vandaag. In de Haagsche Kluis aan het Plein komt de provincie Brabant bijeen. Loop op uitnodiging van Commissaris van de Koning en goede vriendin Ina Adema naar binnen.

Het is er druk en gezellig. Vervolg mijn route richting de Mauritskade. Talloze bekenden van toen en nu hebben zich verzameld op het Algemeen Secretariaat van de VVD en kijken terug op een grotendeels geslaagde Prinsjesdag. Praat onder anderen bij met de bewindspersonen Christianne van der Wal en Dilan Yeşilgöz.

Het is inmiddels avond. Ben samen met Sven Arne Tepl (zakelijk directeur van het Residentie orkest) gastheer bij het Prinsjesdagconcert in Amare. Het orkest heeft een nieuwe ‘artist in residence’, de Zuid-Koreaanse pianiste Yeol Eum Son. Een fraai optreden van orkest en solist volgt.

Complimenteer na afloop de energieke chef-dirigent Anja Bihlmaier. Vrolijke nazit.

Een stevig dagje zit er op.