Dinsdag 21 december

Ochtendwandel. Bevalt me net als gisteren prima, al is het koud. Woon vanuit m’n werkkamer op het Stadhuis de vergadering bij van de staf bovenlokale netwerken. Bereid met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda voor van de collegevergadering die aansluitend in de raadzaal plaatsvindt. Een volle agenda. Het is de laatste reguliere collegevergadering van dit jaar. Koppel na afloop rond half vier terug aan een aantal naaste medewerkers. Bel uitvoerig met Anil van Hop & Stork. Hij is lid van het bestuur van KHN, afdeling Den Haag. Bespreken het enorme coronaleed dat ook de horecaondernemers treft. Er blijft werk aan de winkel.

Begeef me inmiddels naar de Ligthartstraat. Ga op bezoek bij Emre Senturk. Hij is een van de redders van Irwin Faneyte. Irwin kwam vorig jaar met z’n auto in de buurt van de Haringkade in het water terecht. Emre werkt bij de Haagse Milieu Servicedienst en had op dat moment lunchpauze. Toen hij iemand om hulp hoorde roepen ging hij direct naar buiten. Cornelis Schouten (de andere redder) was op dat moment al in het water, terwijl zijn echtgenote 112 belde. Emre zag direct wat er aan de hand was en ging met een life hammer het water in. De deur kon gelukkig opengemaakt worden en Irwin werd uit de auto bevrijd. Voor deze heldendaad is aan beide redders de zilveren medaille van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen toegekend. Emre kon begin oktober vanwege zijn vakantie helaas niet aanwezig zijn bij de officiële uitreiking op het Oude Stadhuis. Ben daarom vandaag alsnog persoonlijk langsgegaan om de versierselen die horen bij de onderscheiding uit te reiken. Dik verdiend (en ook Emre’s aanwezige vader is – terecht – zeer trots).

Ben rond half zes in Duindorp. Bij het Trefpunt ontvangen wijkagent Nathan en Anouk en Marleen van de gemeente mij. Begroet Joost (beheerder van de Beestenboel aan de Tesselweide). Ga dan aan de wandel. Wilco Harteveld van het wijkberaad Duindorp, de wijkagenten Nathan en Marijke en een aantal actieve bewoners leiden me rond door het feeëriek verlichte Duindorp.

Via de Terschellingsestraat, de Pluvierstraat, het Tesselseplein en de Bevelandsestraat komen we uiteindelijk aan in de Flakkeestraat. Ontmoet daar Marianne en Bianca – ‘Het lijkt hier wel Disney’ – die gangmakers zijn van de Lief & Leedstraat. Zij betekenen veel voor de sociale cohesie in de wijk. Bedank de dames voor hun enorme inzet.

Ga na afloop meteen door naar de Nieuwe Parklaan. Breng een bezoek aan politiebureau Scheveningen. Spreek samen met directeur veiligheid Hans van der Vet met de teamchefs René Ravenstein en Michel Burgering en hun collega’s. De komende jaarwisseling is het belangrijkste onderwerp van gesprek. Politiebureau Scheveningen blijkt goed voorbereid. Ze gaan er allemaal voor. Wens de politie-collega’s veel succes en neem afscheid. De kortste dag is voorbij. Op naar de zomer.