Dinsdag 21 februari

Laat de ochtendwandeling voor wat ie is. Begin vanochtend vroeg met een bezoek aan de collega’s die er elke dag voor zorgen dat het Stadhuis schoon en goed onderhouden is. Doe dit op verdieping min 1 op uitnodiging van Diana Khader. Spreek de ‘schoonmaakhelden van het Spui’ kort toe en zet ze met liefde in het zonnetje.

Drink een kopje koffie en laat iedereen smullen van een stuk van de Haagsche Kakker die ik heb meegenomen. Het werk is vaak in de luwte maar daarom niet minder nodig en gewaardeerd. Mag na afloop op de foto met de enthousiaste club mensen (‘de helden in het blauw’) en overhandig een bos bloemen aan Diana, die binnenkort in Dordrecht aan het werk gaat.

Maak om negen uur op mijn werkkamer kennis met de nieuwe hoofdofficier van justitie. Open om half tien in de nabijgelegen collegekamer de wekelijkse vergadering van het college van B&W.

Ontvang tijdens de lunchpauze van de collegevergadering, samen met de wethouders Robert van Asten en Mariëlle Vavier, een delegatie uit Oekraïne. Goed om mijn ambtgenoten Oleksandr Syenkevych (Mykolaiv) en de locoburgemeesters Sergiy Orlov (Mariupol), en Serhii Koreniev (Mykolaiv) en Halyna Luhova (hoofd van de militaire vertegenwoordiging in Kherson) te ontmoeten.

De delegatie wordt begeleid door de Oekraïense NGO National Interests Advocacy Network (ANTS) en het International Centre for Ukrainian Victory in Slovakia (ICUV). Vanuit ANTS zijn Vasyl Sehin en Iuliia Vusenko aanwezig. Spreken over de impact van de oorlog in de verschillende steden en wisselen van gedachten over de voorbereiding van de wederopbouw. Waarde(n)volle ontmoeting.

Herneem de collegevergadering. Wandel na afloop, tegen half vijf, richting het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Turfmarkt. Neem op de achtste verdieping in de Aletta Jacobszaal met onder anderen wethouder Saskia Bruines, Leonard Geluk van de VNG, de collega’s van het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen deel aan een vergadering van het Bestuurlijk Overleg Financiële Verhoudingen (BOFV) met de bewindspersonen Hanke Bruins Slot en Marnix van Rij.

Sluit net als gisteravond de dag af in Parkoers aan de Marie Heinenweg. Neem er met de Haagse wethouders deel aan een stadsdeelontmoeting – dit keer met bewoners uit de wijken Wateringse Veld, Rustenburg Oostbroek, Zuiderpark, Leyenburg en De Uithof. De setting is informeel en uit de pitches van bewoners blijkt een grote betrokkenheid bij het wel en wee in hun wijk. Het gaat onder andere over veiligheid, de wens voor meer ontmoetingsplekken en het parkeerbeleid van de gemeente.


Van de mogelijkheid om een-op-een met de alle portefeuillehouders te spreken wordt ruimhartig gebruik gemaakt. Omdat het stadsdeel Escamp qua inwoners en oppervlakte erg groot is, vindt de ontmoeting met dit stadsdeel op twee momenten plaats. De volgende, in Den Haag Zuidwest, is op 4 april.