Dinsdag 21 mei

Fiets na m’n zwembeurt aan de Klatteweg naar het Stadhuis. Begin aldaar met het samen met de gemeentesecretaris doorspreken van de agenda van de collegevergadering die volgt in de collegekamer. Hebben alle vergadertijd nodig. De agenda is goed gevuld. De aansluitende halfjaarlijkse themabespreking over integriteit staat – ergens in een zaaltje op de achtste verdieping – onder leiding van de hooggeleerde Leonie Heres.

Neem rond kwart over vier met wethouder financiën Saskia Bruines, de controllers Ward van Miltenburg en Hein Hendrikx en de directeuren Peter van Heerwaarden, Herke Elbers en René van Kuilenburg de financiën van mijn portefeuille door. Bespreken de prioriteiten en de altijd grotere wensen dan mogelijkheden van de gemeentekas. Dit alles ter voorbereiding van de collegeretraite over de financiën voor het volgende jaar. Heb op mijn werkkamer een klikgesprek met een kandidaat voor de functie van secretaris van de regioburgemeester van de politie-eenheid Den Haag.

Fiets tegen zessen richting het Vredespaleis. Het is gelukkig (nog) droog. Woon in de bibliotheek van het paleis een boekpresentatie (‘De toekomst van multilaterale vredesopbouw: reflecties op 125 jaar sinds de Eerste Haagse Vredesconferentie’) bij. Begroet bij aankomst Iljan van Hardevelt (algemeen directeur Carnegie stichting) en moderator Tjitske Lingsma. Auteur Benjamin Duerr schreef het boek ‘De Droom van Den Haag’. Het gaat over de Vredesconferenties van Den Haag en hun invloed op de moderne, op regels gebaseerde, wereldorde. En over het idee dat conflicten worden opgelost met woorden, niet met oorlogen. Mag, samen met de secretaris-generaal van het Permanent Hof van Arbitrage Z.E. Marcin Czepelak en de directeur van de bibliotheek van het Vredespaleis Karin Lodder, de eerste exemplaren in ontvangst nemen. Eervol. Spreek de hoop uit dat Den Haag ooit, zo mogelijk binnen afzienbare termijn, een derde Vredesconferentie mag organiseren.

Fiets samen met Camilla (kabinetszaken) in de stromende regen naar huis. Kleed me, terug thuis, meteen om – droge kleren zijn nodig. Duik in de stukken uit de loodgieterstas. Koppel later op de avond via MS Teams aan een aantal naaste medewerkers de besluiten uit de collegevergadering terug.