Dinsdag 21 september

Het is de derde dinsdag van september, dat betekent Prinsjesdag. Ga vroeg op pad. Om half 8 wachten op het Buitenhof woordvoerder Jan, kabinetsmedewerker Wesley en stadsdeelmedewerker centrum Ruud Tonkens me op. Ruud – zijn openingszin vanmorgen: ‘Ik heb mijn toegangspas thuis op het kookeiland laten liggen’ – zorgt al jaren voor alles wat nodig is in de openbare ruimte rondom Prinsjesdag. Hij laat de putten dicht lassen en zorgt bijvoorbeeld dat de hekken geplaatst worden. Begeven ons lopend naar de Grote Kerk, waar een kleine delegatie van de Eerste Kamer ons begroet. Zij leiden ons rond door de Kerk, waar de bloemen al klaar zijn en de loper is gestofzuigd. Kijk even waar ik dit jaar mag zitten en constateer dat alles er weer keurig uitziet. Drink een kopje koffie bij de regiewagen van de NOS. ‘Chef de mission’ Jessica Stam en projectleider Gijs Vos ontvangen ons allerhartelijkst.

Loop een rondje om de Grote Kerk en spreek onder anderen met Tjeerd Tiedemann (afdeling Luchtvaart Nationale Politie) die een politiedrone bestuurt. Bekijk – op hun ‘afstandsbediening’ – de prachtige beelden die zij maken van de toren en de directe omgeving. Geef, na het beveiligde terrein verlaten te hebben, een aantal interviews. Spreek eerst Ewout Kieviet van radio 1, dan met Lot van Omroep West, Hasan van de NOS en Michiel van het AD. Blik vooruit op de dag die voor me ligt. Zwaai naar NOS-verslaggever Ardy Stemerding, die zich klaarmaakt voor zijn eerste verslag.

Loop naar het Stadhuis en zit daar vanaf negen uur het eerste uur van de vergadering van het college van B&W voor. Daarna neemt loco-burgemeester Kavita Parbhudayal het over. Ben om half 11 in de Willemstraat. Daar bevindt zich de ingang van de pastorie van de Jacobuskerk. Woon er de Prinsjesdagviering bij. Ad van der Helm doet me in- en uitgeleide. Begroet bij de ingang premier Mark Rutte. Wandelen gezamenlijk de kerk in. Er is een gevarieerd programma waarin verschillende religies en levensbeschouwingen aandacht krijgen. Eervol om aanwezig te mogen zijn. Zingen na afloop het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus. Zwaai naar een aantal goede bekenden van de Kathedrale Koorschool Utrecht en krijg op weg naar de uitgang een cd met Franse muziek gespeeld op het orgel door Jos Laus.

Loop richting de Plaats, maak daar aangekomen een foto met Lucinda en Yvonne die in prachtige rood-wit-blauwe-jurken en op échte stelten door de binnenstad lopen.

Gebruik buiten op het terras de lunch bij Jamey Bennet met twee VNG-collega’s van het eerste uur, Sietske Pijpstra en Eline Tops-Visser, een Prinsjesdagtraditie. Wandel, voor de tweede keer vandaag, naar de Grote Kerk. Spreek onderweg met verschillende media, waaronder PowNed-verslaggever Bram Douwes, Marc Belinfante van EenVandaag, Jaïr Ferwerda van Jinek en Marieke Zilver van RTL Nieuws. Hoor in de kerk Zijne Majesteit de Koning de Troonrede uitspreken. Goed dat er meer financiële ruimte voor gemeenten komt. De 1,6 miljard euro extra voor jeugdzorg en de opschorting van de opschalingskorting is voor 2022 wat dat betreft positief nieuws. Maar meerjarige afspraken zijn nodig (en dus een nieuw kabinet: opschieten graag). Zwaai op weg naar de uitgang naar de fotografen Valerie Kuypers, Edwin Smulders en Martijn Beekman. Heb tussen de bedrijven door een aantal keren telefonisch contact met Tolga Koklu van de politie.

Foto: Valerie Kuypers

Loop naar Pavlov aan het Spui. Heb in de tuin en in de zon, een informeel overleg met medewerkers van kabinet en communicatie. Fris me thuis even op en doe de strijk. Ga aan het begin van de avond samen met Simone naar ons gloednieuwe cultuurhuis Amare. Daar vindt het traditionele Prinsjesdagconcert plaats. Ben samen met Sven Arne Tepl, artistiek directeur het Residentie Orkest gastheer van de avond. Verwelkom onder anderen de voorzitter van de Eerste Kamer en de griffier van de Tweede Kamer, de gevolmachtigd minister van Sint-Maarten Rene Violenus, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit en zijn echtgenote Hilgen, de bewindspersonen Sander Dekker en Ingrid van Engelshoven en de vice-president van de Raad van State Thom de Graaf. Een groot aantal gemeenteraadsleden, wethouders en parlementariërs is eveneens aanwezig. Spreek met ambtsvoorganger Jozias van Aartsen en met Greetje Havermans, de echtgenote van oud-burgemeester Ad Havermans. Om klokslag acht uur begint het Residentieorkest onder leiding van kersverse chef-dirigent Anja Bihlmaier met het Wilhelmus, gevolgd door werken van Thomas van Dun, Johannes Brahms en Zoltan Kodály. Prachtig. Een waardige afsluiting van een zonnige maar ‘bescheiden’ Prinsjesdag. Hopelijk keert deze dag volgend jaar in zijn volledige Haagse glorie terug.

Foto’s: Wouter Vellekoop