Ga na m’n ochtendwandeling opnieuw vroeg richting werk. Zet om zeven uur de opruimklus van gisteren voort. Ga in de loop van de ochtend naar de Amerikaanse ambassade in Wassenaar. Wesley (kabinetszaken) vergezelt me. Breng een informeel afscheidsbezoek aan Z.E. Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur. Medio januari keren Pete en zijn vrouw Diana terug naar de Verenigde Staten. Bel met gemeentesecretaris Ilma Merx. Meteen aansluitend bezoek ik samen met bestuursadviseur Marja de begraafplaats Westduin aan de Wijndaelersingel. Begroet bij de ingang wethouder Shah Sheikkariem (Altena) die toevallig op de begraafplaats aanwezig is. Schreef in 2015 een voorwoord in zijn boek ‘De toekomst van het Platteland’.
Maak kennis met Dirk Jan Zwart. Hij vertelt mij over de Stijkelgroep. De Stijkelgroep was een verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dirk laat me het eregraf zien en het monument met daarop alle namen van de overleden leden. Slechts drie vrouwen en één man van de verzetsbeweging overleefden de Tweede Wereldoorlog. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is in 1947 het monument opgericht. Maak een wandeling over de begraafplaats. Sta onder anderen stil bij het monument voor slachtoffers van zinloos geweld. Westduin kreeg in 2010 als eerste in Nederland een speciaal monument voor slachtoffers van zinloos geweld.
TV Loosduinen maakt een korte impressie van mijn bezoek.
Stap op een groengele leenfiets. Rijd via de Ockenburgstraat naar het Westduinpark. Stadsdeeldirecteur Mustapha el Boumeshouli (Loosduinen) en strandbeheerder Dave Smit vergezellen me.
Nemen afslag 9 (passeren onder anderen het Pieter Pauluspad, het De Savornin Lohman pad en het Cort van der Lindenpad) de duinen in. Hoor mooie verhalen over het natuurgebied en zie zelfs in de verte Schotse Hooglanders. Ze eten planten en struiken in het gebied , houden zo het duin open en het groen gevarieerd (‘Natuurlijk beheer’).
Loop naar de Jutterskeet van Ome Jan (strandslag 5). Op zaterdag- en zondagmiddag kunnen kinderen hier met Ome Jan en Hulpjutter Rob genieten van de natuur en samen op zoek gaan naar schelpen, flessenpost en andere kostbaarheden. Laat de groengele leenfiets achter.
Dave rijdt me met z’n autootje over het strand en langs de duinen richting de Zandmotor. De strandbeheerder vertelt over de kunstmatige zandbank in de vorm van een schiereiland. Door wind en zeestromen verandert de zandbank. Het zand verspreidt zich in de loop van de jaren verder langs de kust (‘Innovatief kustonderhoud’).
Gebruik in de zon een broodje van Simon de Vogel.
Sluit het bezoek af op het Deltaplein in Kijkduin Bad. Kijkduin is een badplaats in ontwikkeling. Zo komt er een nieuw winkelcentrum met appartementen en een ondergrondse parkeergarage. De boulevard wordt vernieuwd en het Atlantic Hotel flink verbouwd. Mustapha licht de ontwikkelingen toe. We krijgen linzensoep mee, afkomstig van restaurant Marmaris, waar we eerder vandaag langs fietsten. Dit op advies van ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam).
Praat, terug op het Stadhuis, bij met gemeenteraadslid Frans Hoynck van Papendrecht. Bel met Jaap de Hoop Scheffer. Geef een interview aan Allan Vos en Joyce Hoogland van Indebuurt Den Haag. Praten over mijn eerste maanden als burgemeester van Den Haag en mijn kennismaking met de stad. Door de coronamaatregelen verliep deze anders dan ik had gewild. Laat ook mijn werkkamer zien.
Neem op verzoek van Martin Born (directie internationaal) een nieuwjaarswens op voor de studenten van de World Class. Ook voor (internationale) studenten is deze coronacrisis een moeilijke tijd. Familie en vrienden zijn vaak ver weg. Wens de studenten een goede start en vooral veel gezondheid voor het nieuwe jaar. Hoop in 2021 een van de inleiders voor de World Class te zijn.
Ga aan het eind van de middag samen met Marjet de Jager (veiligheid) op werkbezoek bij het Stagehuis aan het Teniersplantsoen in Schilderswijk. Maak kennis met Yassine Abarkane, geboren en getogen aan het plantsoen en de coördinator van het Stagehuis. Vanuit het Stagehuis kunnen vrijwilligers en stagiaires een bijdrage leveren aan het samenleven in de wijk door projecten te ontwikkelen. Zo kwamen de stagiaires Amir, Redouan en Achraf op het idee een filmpje te maken om jongeren bewust te maken van de gevolgen van het coronavirus. Spreek met de jongens over hun initiatief. Hoor ook het verhaal van een aantal vrouwen uit het Stagehuis. Zij maakten 200 ‘Goediebags’ (Goediebag omdat het gaat om een goede daad) voor dak- en thuislozen. In de gesponsorde tassen zitten handschoenen, water, tandpasta en nog veel meer. Ze worden vandaag nog uitgedeeld aan de tijdelijke bewoners van het Stayokay Hostel, dat tijdens de lockdown voor dak- en thuislozen is opengesteld.
Stuur, ‘s avonds terug thuis, een whatsapp-bericht aan ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) die in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is behandeld aan een schildklieraandoening. Wens hem opnieuw alle goeds vanuit Den Haag en laat hem een foto van zijn favoriete linzensoep van Marmaris zien. Hij reageert onmiddellijk: ‘Lekker!’.