Dinsdag 22 februari

Korte nacht. Het regent. Ochtendwandel (toch) in de wijk. Praat op kantoor in alle vroegte bij met Cees Debets van het Nationale Theater. Neem met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda van de collegevergadering door. Zit het eerste deel van de collegevergadering voor, draag aan het einde van de ochtend het voorzitterschap over aan locoburgemeester Kavita Parbhudayal. Dit om, op uitnodiging van premier Mark Rutte en de minister voor Langdurige zorg en Sport Conny Helder, in de Ridderzaal de huldiging van de Nederlandse medaillewinnaars op de Olympische Winterspelen bij te wonen. Lotte Zoeteman doet me zeer charmant in- en uitgeleide. Gebruik voorafgaand aan de huldiging samen met goede bekenden Annelies Pleyte (directeur sport bij het ministerie van VWS), Marc van den Tweel en Maurits Hendriks (respectievelijk algemeen directeur en technisch directeur van NOC*NSF) de lunch met een enkel eenvoudig broodje. Begroet natuurlijk beide bewindspersonen en Anneke van Zanen-Nieberg (voorzitter NOC*NSF). Tijdens de live uitzending worden alle winnaars in het zonnetje gezet. Na afloop feliciteer ik onder andere Ireen Wüst met haar onderscheiding tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en complimenteer ik schaatster Xandra Velzeboer met haar fenomenale inhaalrace tijdens de relay.

Foto: Edwin Smulders

Koppel, terug op het Stadhuis, de belangrijkste punten van de collegevergadering door aan de naaste medewerkers. Woon samen met wethouder Anne Mulder de vergadering bij van de combistaf over de havenverordening. Maak kennis met Manon van de Woestijne, projectmedewerker van de Vereniging van OverheidsManagement (VOM). De VOM organiseert binnenkort voor de achtste keer de verkiezing van de Beste Overheidsorganisatie van het Jaar. Draag als voorzitter van de jury aan de verkiezing bij. Verheug me op de samenwerking met Manon.

Den Haag heeft verschillende bijeenkomsten georganiseerd in de stad om in gesprek te gaan over de toekomst van Europa. Vandaag is de laatste bijeenkomst in dit kader. Vanavond dan nog de eindpresentatie van de bevindingen aan de EU. Wandel daarom aan het eind van de middag in de stromende regen naar de Humanity Hub aan Fluwelen Burgwal.

Sluit aan bij de slotbijeenkomst. Volg de discussie van een panel waarin zitten: Walter Kemp, verbonden aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), Tony van der Togt, onderzoeker bij Clingendael en Dennis Sammut, directeur van LINKS-Europe. De gedachtewisseling is interessant want het jonge publiek is alert. Na de paneldiscussie geef ik een korte reactie op de uitkomsten van de gesprekken en de bijzondere positie van Den Haag als internationale stad van vrede en recht (‘Europe: listen better, communicate better, keep the conversation going’). Neem samen met Ivo Belet, die hier eurocommissaris Dubravka Šuica (Kroatië) vertegenwoordigt, een dikke map in ontvangst met daarin de uitkomsten en bijdragen tijdens de bijeenkomsten over de toekomst van Europa. Maak kennis met Khalid Ahmed Chaudry, voorzitter van de International Human Rights Commission (IHRC). Krijg van Walter Kemp een exemplaar van zijn vandaag verschenen boek ‘Security through cooperation – to the same end’ kado. Attent.

Wandel terug naar het Stadhuis. Begin aan het afhandelen van de post en de stukken van vandaag. Loop daarna aan het begin van de avond naar Amare, waar met dagvoorzitter Elodie Verweij, wethouder Robert van Asten en deelnemers aan de Conferentie over de Toekomst van Europa wordt teruggeblikt op de verschillende evenementen van de afgelopen dagen. Geniet bij binnenkomst van de muziek van de Haagse zangeres Kirsten Vennix en haar band. Spreek de aanwezigen, die uit heel Europa komen,  toe. Hoe de toekomst van Europa iedereen raakt, en dat het onze opgave is om Europa voor alle inwoners van onze stad relevant te maken. Zeker in deze tijd is dit belangrijk.