Dinsdag 23 februari

Ga iets eerder dan gebruikelijk aan de wandel. Fiets even voor achten richting het Stadhuis. Zit om half negen de (digitale) vergadering van het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de Veiligheidsregio Haaglanden voor. Informeer mijn acht ambtgenoten over de vergadering van het Veiligheidsberaad van gisterenavond. Ga dan richting het Binnenhof. Heb in de Rolzaal van het ministerie van Algemene Zaken een vergadering van de tijdelijke Ministeriële Commissie Toeslagen Herstel (MCTH). Woon de vergadering onder leiding van premier Mark Rutte samen met VNG-bestuurscollega en wethouder Peter Heijkoop (Dordrecht) bij. Na afloop snel terug naar het Stadhuis. Sta bij de uitgang vertegenwoordigers van de media te woord. Ontvang aan het eind van de ochtend op de entresol in het Atrium van het Stadhuis Freek en Hennie. Zij waren aanwezig bij het proefstemmen dat Leer Zelf Online op 11 februari in samenwerking met Voorall, Ipse de Bruggen organiseerde. Tijdens het proefstemmen is met tien deelnemers onderzoek gedaan naar hoe het stemproces verloopt en hoe mensen met een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking dit ervaren. Dit is van groot belang want alle kiezers moeten op woensdag 17 maart op een toegankelijke en veilige manier hun stem kunnen uitbrengen. Hennie vertelt over de proef met het briefstemmen. Freek, stagiair communicatie bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, licht de rapportage over het proefstemmen enthousiast toe. ‘Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen stemde slechts 45% van de kiesgerechtigde mensen met een beperking. Dat moet hoger. Als ik het kan, kan iedereen het’. Beloof Freek en Hennie de tips en aanbevelingen te delen met onze eigen mensen van burgerzaken en via de site van de VNG met alle andere 351 gemeenten van Nederland. Loop terug naar mijn werkkamer. Praat bij met bestuursadviseur Sjoukje Volten en met m’n woordvoerder bij de VNG, Angela de Jong.

Neem rond het middaguur met cameraman Boudewijn in de collegekamer twee filmpjes op voor de VNG. Begin met een boodschap over het online verkiezingsdebat ‘Groen herstel van Nederland’. Een debat dat op 9 maart wordt georganiseerd door het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen en de VNG. Spreek vervolgens een videoboodschap in ten behoeve van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2021. Nodig als lid van jury iedereen uit om nominaties te in te sturen. Krijg tussen de bedrijven door een heerlijk stukje eigengemaakte appeltaart van de vandaag jarige Isabelle Zwinkels. Praat ‘s middags online bij met Antoinet en Sandra (beiden van kabinetszaken). Onderwerp van gesprek is de lintjesregen 2021. Bel met de hoofdofficier van Justitie.

Ga dan samen met Pepijn Zaagman (directie internationaal) op werkbezoek bij het Kosovo Specialist Chambers & Specialist Prosecutor’s Office, kortweg KSC-SPO (het ‘Kosovo-tribunaal’). Magda Boradyn, assistent van de registrar, verwelkomt me bij de zwaarbeveiligde locatie aan de Raamweg. Maak kennis met de drie ‘principals’, president Ekaterina Tredafilova, registrar Fidelma Donlon en special prosecutor Jack Smith. Charles Smith, twee weken geleden begonnen als vice president, schuift ook aan. Het Kosovo Tribunaal werd in 2016 opgericht om mensen die tijdens de Kosovo-oorlog (1998-2000) humanitaire – en oorlogsmisdaden hebben gepleegd, te vervolgen en te berechten. Het tribunaal bestaat uit twee onafhankelijke instituties: de Kosovo Specialist Chambers (verantwoordelijk voor onderzoek naar- en vervolging van misdrijven) en het Specialist Prosecutor’s Office (de rechtbank, verantwoordelijk voor een eerlijk proces in een veilige omgeving). Het is indrukwekkend om te horen hoe de medewerkers van het tribunaal hun ingewikkelde werkzaamheden, ondanks de pandemie, voortzetten.

Stap, terug op het Stadhuis, op de fiets om met voormalig bestuursadviseur Marja Bolier een spontane fietstocht te maken naar en in het Laakkwartier en Spoorwijk. Ontmoet onderweg Saloua en Raihana, leerlingen aan het Edith Stein Collge. Kom medewerkers van de buitendienst tegen en spreek met hen over van alles en nog wat. Ze vertellen onder anderen zeer beeldend over rattenoverlast en bijplaatsingen van afval naast de ondergrondse afvalcontainers (ORAC’s). Fiets langs de Paets van Troostwijkstraat en maak een stop bij Leo’s koffiehuis aan de Oudemansstraat. Leo gebruikt zijn ‘vrije tijd’ (nu zijn koffiehuis tijdelijk is gesloten) om inwoners die hard zijn getroffen door de economische gevolgen van de coronacrisis een hart onder de riem te steken. Kijk onderweg m’n ogen uit.

Aan het eind van de middag terug op het Stadhuis, ruim ik op en ‘sorteer’ ik een paar stapels papier. Corvee. Hoort erbij. Race tegen zevenen naar huis om net op tijd terug te zijn om de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge te kunnen volgen.