Sta dinsdag 25 juli vroeg op. Geef de planten water. Ook op m’n balkons en de plantenbakken in de voortuin. Ga even na half zes richting de Klatteweg. Mogen op tijd naar binnen. Zeg na afloop gedag. “Tot over veertien dagen.” “Is het erg als ik niet weet waar Estepona ligt?”, vraagt een van de medewerkers vanachter de balie als ik op weg naar de uitgang loop. Douche. Kleed me om. Pak m’n koffer in. Kleine twee weken vakantie in Spanje voor de boeg. Leuk vooruitzicht. Ga samen met Simone via Lijnden op weg naar Schiphol. Vliegen met vlucht HV1609 vertraagd in een Boeing 737-800 (‘met winglets’) naar Malaga. Helaas bij het opstijgen en dalen (flink wat) turbulentie. Ben ik geen fan van…
Op Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol zijn onze koffers er redelijk snel. Lopen richting het treinstation. Bellen daar aangekomen met het autoverhuurbedrijf Marbella Rent a Car. Gigi, medewerker van het autoverhuurbedrijf, rijdt ons in een shuttlebus naar een bedrijfsterrein aan de Carreterra Guadalmar. Daar rijden we in een zwarte (‘Amarillo’) Seat Leon – na de gebruikelijke papierwinkel – via de AP7 een ‘carretera de peaje’ in een dik uur naar ons hotel in Estepona. Het is het Elba Estepona Gran Hotel aan de Arena Beach, Carretera Estepona – Cádiz (151 km). Krijgen een kamer op de eerste verdieping. Op de begane grond dus. Met een terras in het groen en met uitzicht op de Middellandse Zee. Aan de overkant kun je in de verte Gibraltar en de kust van Marokko zien liggen. Tangers in het bijzonder. Eind februari 2020 was ik daar in verband met de jaarlijkse UCLG-retreat. Dit laatste geheel terzijde.
Vermaken ons bijna alle dagen in en rond de zwembaden. Er is een ‘solo adultos‘ zwembad en een groot zwembad voor alle leeftijden. In het grote zwembad begin ik iedere dag met twintig baantjes over de lengte. Ruim de 500 meter die ik in Den Haag iedere werkdag afleg. Heerlijk. Doe dat vlak voor openingstijd – behalve de dag waarop we Gibraltar bezoeken. Het is dan nog rustig in het grote bad. Die ene keer slalom ik aan het eind van de middag door de andere enthousiaste zwemmers en spartelaars heen.
Ontdek al snel een pad langs de Middellandse Zee waar ik iedere dag rond kwart voor zeven een ochtendwandeling maak. Het pad is onderdeel van de ‘Senda litoral‘, een wandelroute langs de kust van de provincie Málaga. Er wandelen vrouwen en mannen met hondjes. Een enkeling loopt ‘hard’. Een keer is een meneer bezig, hoog in een palmboom, oude takken te snoeien. Chapeau hoe de meneer dat doet (en hoe ie erin klimt). Het ‘Ayuntamiento de Estepona, Jardines y Playas’ kan trots zijn op de medewerkers.
Het wandelpad houdt na ongeveer 2½ kilometer op. Aan een vervolg wordt gewerkt. Een brug is in aanbouw.
Heb op de terugweg steevast de zon(sopgang) in mijn rug. Op Scheveningen kun je de zon zien ondergaan. Zie hier iedere ochtend een nieuwe variant van de zonsopgang. Met of zonder bewolking bijvoorbeeld.
Zie woensdagochtend 2 augustus de supermaan schijnen op het hotel.
En er is ook een keer sprake van een vlaag zeemist. De palmbomen en de zee verdwijnen opeens uit het beeld.
Ontbijten en avondeten op ‘planta‘ 1 in Arena Beach. Señora Ericka (“Ik doe dit werk al 23 jaar”) en haar collega’s zijn vriendelijk voor de gasten. Lunchen met wat fruit en crackers of onderweg elders. Avondeten twee keer ‘cena a la carta‘ op ‘planta‘ 2 en een keer in Sea Bridge aan de Bahia Doncella Beach met uitzicht op de Middellandse Zee.
Genieten van de Nederlandse sportprestaties. De waterpolodames worden wereldkampioen in Fukuoka. Zie Demi Vollering de Tour de Femmes winnen. Marie-Odile Amaury stuurt me spontaan een door haarzelf genomen foto.
Ze noemt Demi ‘a very nice girl‘. Max Verstappen wint op het circuit Spa-Francorchamps de Grand Prix van België. Beluister met m’n AirPods donderdagochtend 27 juli om drie uur ’s nachts de voetbalinterland Verenigde Staten-Nederland (1-1). Het radioverslag doet je de billen dichtknijpen. De dames doen het geweldig in de eerste helft (in de rust staan de Nederlandse dames met 0-1 voor). De tweede helft is minder, maar de meiden houden stand. Knap. Dinsdagochtend 1 augustus zien we vanaf de ontbijttafel de Nederlandse dames de laatste groepswedstrijd tegen Vietnam met 0-7 glansrijk winnen. In de nacht van zaterdag op zondag 6 augustus beluister ik vanaf vier uur ’s nachts de verrichtingen van de dames in de achtste finales tegen Zuid-Afrika (2-0). Knap.
Volg natuurlijk dagelijks het nieuws via teletekst en (vooral) via de digitale Nederlandse kranten. Die van Den Haag en omstreken in het bijzonder. Heb een enkele keer digitaal contact met plv. politiechef Tolga, met Cynthia, Pauline of Melenie van het bestuurssecretariaat, met directeur Veiligheid Herke, met Annelou of Robin van communicatie of met Freek van kabinetszaken. Laatstgenoemde stuurt een filmpje van de fietstocht op 20 juli met de Franse ambassadeur. Gemeenteraadslid Alexander Roep (VVD) belt in verband met een actualiteit.
Doe een paar keer wandelend de boodschappen bij een nabijgelegen Aldi. Moet via een ingenieuze voetgangersbrug de grote weg over. Goed te doen, maar snoeiheet. Bel een paar keer met m’n moeder in Edam en beeldbel met m’n dochter en kleindochter Florien die in Frankrijk verblijven. Florien lijkt precies te weten wat ze wil (en dat is dan weer net iets anders dan haar ouders). Ze zijn inmiddels terug in Houten.
Estepona (in de regio Andalusië) is een kustplaats aan de Costa del Sol in Zuid-Spanje. ‘Jardín de la Costa del Sol’ heet het hier in de folders. Het zou zomaar kunnen… Estepona is een karaktervol, niet al te toeristisch plaatsje. Het aantal Nederlanders dat we tegenkomen is beperkt. Het heeft smalle straatjes met bloemrijke bloembakken (ieder straatje lijkt een andere afgesproken kleur te hebben, dat wil zeggen qua bloembakken aan de muren) en allerlei pleintjes. Was vaker zakelijk en privé in Málaga. In 2006 bracht ik er in het nabijgelegen El Borge in een vakantiehuisje (Casa Almendros) en in een hotel in Rincon de la Victoria de zomervakantie met mijn gezin door. In Estepona was ik niet eerder.
Gaan een dagje naar Estepona zelve. Wandelen vanuit de Plaza las Floras door de ‘oude’ binnenstad.
Zien een fraai pleintje aan de Calle Manzanares.
Passeren de overblijfselen van een Romeins Mausoleum bij het Museo Arqueológico de Estepona. Drinken een kopje koffie bij Avocado en lunchen na afloop bij El Descaro.
Bezoeken op een andere dag het plaatsje Ronda. Maken een stevig tochtje langs ijzingwekkende afgronden. Gebruiken de lunch – tapas – bij Torquemadas aan de Avenida Martínez Astein. Traditioneler is bijna niet voorstelbaar. Eenvoudig, zeer smakelijk en aardige mensen. Wandelen langs de arena (Plaza de Toros) in de hitte richting de ‘oude’ bruggen over een dal – een kloof (El Tago) van honderd meter diep. Zeer fraai. Het spreekt nog steeds zeer tot de verbeelding, net als dat ooit was voor de schrijvers Ernest Hemingway en F. Scott Fitzgerald. Prachtig bezoek. Na afloop drinken we een kopje koffie bij La Pilastra del Torero aan de Calle Armiñán.
Wandelen terug door een park met prachtig uitzicht op de vallei.
Zien ook de fraaie kerk Real Colegiata de Santa María la Mayor, ooit gebouwd op de fundamenten van een Romeinse tempel. Koop een enkele snuisterij (‘articulo de regalo’) aan de Virgen de la Paz, waaronder een sombrero van Flabar en begeven ons terug naar Estepona.
Ten slotte rijden we ook een dag naar het Britse schiereiland Gibraltar.
Het eiland ligt op een kleine zeven kilometer afstand van de Afrikaanse kust. Parkeren ons autootje in de haven. Wandelen vervolgens de grens over. Nemen de ‘Citibus‘ (Calypso Transport) naar het centrum. Drinken net onder de stadspoort door bij All’s Well Gibraltar aan het Grand Casemates Square een kopje koffie op het terras. Wandelen Mainstreet helemaal af. Bezoeken het Oude Stadhuis aan het John Mackintosh Square.
Er is nu de Mario Finlayson National Art Gallery in ondergebracht. Bekijken de expositie. Lopen even verderop de Cathedral of Mary the Crowned binnen. Hebben een (late) Italiaanse lunch bij Mamma Mia aan Elliots Way en wandelen via Mainstreet terug naar de grensovergang. Gebruiken onderweg een versnapering op het terras van Latinos. Gibraltar is en blijft een bijzondere plek. Was er in 2006 tijdens de zomervakantie. Het doet me inmiddels veel minder Brits aan dan toen. Dat kan natuurlijk aan mij liggen.
Lezen doe ik veel tijdens de vakantie. Koop op Schiphol The New York Times (international edition). Een favoriete krant – sinds mijn studie in de VS begin jaren 80 – als ik in het buitenland ben. Geniet in de editie van 25 juli van de aandacht voor de Amerikaanse presidentskandidaat senator Tim Scott. ‘Republicans seem to like him. But is it enough?’ schrijft Maya King. Hoop er het beste van. Begon er rond de jaarwisseling mee en lees nu het boek helemaal uit: ‘Vrede op Ithaca’ van Sándor Márai. Met Odysseus in de hoofdrol (Márai noemt hem Ulysses). Drie mensen vertellen over de hoofdpersoon; zijn vrouw Penelope, zoon Telemachus en Odysseus bastaardzoon Telegonus. De moeite waard.
Lees uit de Haagse mysteriereeks de detectiveroman ‘Sambals voor Sweelinck’ van Pim Hofdorp. De detective uit 1962 beschrijft (het Indische) Den Haag in het algemeen en mijn woonwijk het Statenkwartier in het bijzonder. Inderdaad. Ik blijf Den Haag ontdekken tot ik erbij neerval.
Ontmoette enkele keren goede bekende Klaas de Vries. Sprak met hem over Den Haag, ADO Den Haag, de VNG en over zijn schrijverswerk. Lees met veel plezier zijn thriller ‘Moordcruise’ uit 2021. Kreeg het boek op 2 september 2021, voorzien van een opdracht van Klaas.
Ten slotte lees ik van John Grisham ‘The Confession’ een ‘legal thriller‘ uit 2010. ‘An innocent man is days from execution. Only a guilty man can save him.‘ Heerlijk. Kocht het boek ooit op 11 november 2010 op Schiphol op weg naar Zuid-Korea en Japan voor een handelsmissie namens Amsterdam inbusiness.
En zo vliegen de elf vakantiedagen voorbij. Maandag 7 augustus is net als dinsdag 25 juli een lange vermoeiende reisdag. De ochtendwandeling en de dagelijkse zwembeurt lukken gelukkig nog. Moeten op tijd het autootje bij het verhuurbedrijf inleveren. Dus na het hotelontbijt en het uitchecken meteen terug richting Málaga. Vlucht HV6120 brengt ons in een Boeing 737-800 aan het begin van de avond – met een uur vertraging – terug naar Schiphol. Lees onderweg in The New York Times van vandaag over het WK voetbal een artikel van Rory Smith (‘Fewer World Cup teams, but more contenders‘). Reizen dan met enig oponthoud vanwege wateroverlast via Lijnden terug naar Den Haag. Lange dag zit erop en de vakantie is helaas voorbij.