Dinsdag 27 april

Heb deze week gelegenheid mijn dagelijkse ochtendwandeling iets te verlengen. Doe dat vanochtend – Koningsdag 2021 – voor het eerst. Loop vanuit mijn appartement (in de omgeving van de Mauritskade) in alle vroegte via Madurodam en de Nieuwe Parklaan heen en weer naar de boulevard van Scheveningen. Het is een kleine tien kilometer. Zie onderweg een in het oranje verlichte fontein aan het Bankaplein en evenzo fraai ‘morgenrood’ door de bomen heen.

Aardige route. Voel bij terugkeer mijn kuiten. Enfin. Voor het goede doel. De hete douche na afloop is heerlijk. De nationale driekleur met oranje wimpel wappert inmiddels bij de ingang van het gebouw waar mijn appartement zich bevindt. Fiets naar het Saplab aan de Denneweg. Haal bij Cato een setje gezonde sapjes. Ontvang, terug thuis, in de loop van de ochtend Kevin Verbaas (kabinetszaken). Kevin heeft enige Koningsdag lekkernijen meegenomen. Oranje tompoucen en oranjebitter van Van Kleef… Wij beluisteren samen via de livestream het Wilhelmus dat stadsbeiaardier Gijsbert Kok vanuit de Haagse toren laat horen.

Ga tegen het middaguur samen met Kevin richting het Alphons Diepenbrockhof in Loosduinen. Breng een bezoek aan de heer en mevrouw Bas en Henny Ruwaard-Westhoff. Wens hen van harte geluk met hun 65-jarig huwelijk. Henny is een echte Loosduinse, Bas komt oorspronkelijk uit Katwijk. ‘We hebben elkaar leren kennen in de kerk’ vertelt de bruid. De bruid was verpleegkundige, de bruidegom bakker en later postbode. Zodra het kan gaan ze weer graag klaverjassen bij voetbalvereniging SV Loosduinen. De dochter en drie zonen kijken van achter het glas toe op onze vrolijke ontmoeting en gesprek. Ik moet luid spreken. Maar dat mag de pret niet drukken.

Volg, terug thuis, het laatste deel van de viering van Koningsdag in Eindhoven via de televisie. Z.M. de Koning en zijn gezin worden door de gemeente Eindhoven ontvangen in een studio op de High Tech Campus Eindhoven. Een programma over design en technologie volgt met muzikale onderbrekingen. Ook worden inwoners van Eindhoven op digitale wijze betrokken in het programma. Een bijzondere dag voor de familie lijkt me.

Rond half vijf neem ik vanaf mijn balkon deel aan het Nationaal Proostmoment.

En daarmee is de tweede Koningsdag in coronatijd voorbij. Geniet voor het overige van de zon op mijn balkon en bel met m’n ouders in Edam.