Dinsdag 27 december

Het is de dag na kerst. Over tot de orde van de dag. De jaarwisseling werpt zijn schaduwen vooruit. Sta vanochtend senior-redacteur Erik Morsink van het televisieprogramma Hart van Nederland te woord over het vuurwerkinleverpunt dat vandaag tot het eind van de middag bij het ADO-stadion in gebruik is.

Heb telefonisch overleg met Pauline van het bestuurssecretariaat. Fiets aan het begin van de middag richting de binnenstad. Ga van daaruit samen met bestuursadviseur Bernadette op (nazorg)bezoek bij de Quick-E-Avondwinkel aan de Valkenboslaan (in het Valkenboskwartier) en supermarkt KNT aan de Heelsumstraat in Rustenburg-Oostbroek. Beide supermarkten zijn onlangs, kort na elkaar, met geweld overvallen. Spreek er met de winkeliers en hun medewerkers. De impact is groot. Steek beide ondernemers een hart onder de riem.

Bezoek aan het eind van de middag samen met de leden van de driehoek een aantal leden van de buurtpreventieteams (BPT’s) en andere vrijwilligers, de jongerenwerkers en de politie uit het stadsdeel Centrum.

Plaats van handeling is het Multicultureel Ontmoetingscentrum Schilderswijk (MOC Schilderswijk) aan de Teniersstraat. Ook politiechef Paul van Musscher en hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels zijn aanwezig. Bedank, namens de veiligheidsdriehoek, de honderden vrijwilligers die zich tijdens het WK voetbal hebben ingezet om de situatie beheersbaar te houden. Ze hebben een geweldige prestatie geleverd. Daarna blikt de politie met een briefing vooruit op de jaarwisseling. Er lopen op oudjaarsavond zo’n 300 vrijwilligers door de wijk. Hulde. Maak kennis met twee buurtmoeders en begroet Yassine (Stagehuis) en Karim (MEION). Er is soep. Ik eet een bordje mee. Mag, onderweg naar buiten, met aantal vrijwilligers op de foto.

Meteen door naar de Mallemolen. Tegenover De Kleine Witte – bestaat sinds 1883 en is vier generaties van de familie Balemans-Rijvers – bevindt zich de besloten Kleine Witte DUA. Ontmoet in deze informele setting een aantal vertegenwoordigers van de lokale en regionale media. Namens Omroep West hebben Maarten Brakema, Lot van Bree en Ivar Lingen zich gemeld. AD/Haagsche Courant stuurde Axel Veldhuijzen, Bart Lelieveld en Lex de Jonge. Ook Den Haag FM kwam met een stevige delegatie: hoofdredacteur Pelle Matla en het ‘team Spuigasten’ Maaike Kraaijeveld, Ron Fresen en Jeanneau van Beurden. Namens het Handelsblad is Titia Ketelaar aanwezig en namens Den Haag Centraal Jeroen van Raalte. Spreken over het afgelopen jaar en het jaar dat voor ons ligt. Van alles komt in alle soorten en maten langs. Omdat de coronamaatregels pas dit voorjaar werden opgeheven, voelt het alsof medio 2022 mijn burgemeesterschap hier pas echt is begonnen. Spring na afloop op de fiets naar huis. Bel met m’n moeder in Edam, m’n broer in Amsterdam en met m’n goede vriendin Erin Mackesy. Gaf de Amerikaanse ooit Nederlandse les in mijn studentenperiode aan Cornell Law School in Ithaca. Erin wenst haar gastouders van toen – ze zijn morgen 65 jaar getrouwd – alle goeds. Ga morgen als verrassing bij het inmiddels in Den Haag woonachtige echtpaar langs en zal haar groeten overbrengen.