Dinsdag 27 juni

Hoewel ik gisteren als een blok in slaap viel, slaap ik slecht. Dat wil zeggen: ben om één uur ’s nachts klaarwakker. Drink een kopje thee en weet het tot een uur of vier te rekken. “Slaap je niet, dan rust je toch”, zei één van mijn grootmoeders altijd. Neem om zes uur tijdens een werkontbijt op de eerste verdieping in restaurant Capitalino met Maarten de agenda van vandaag door.

Even na achten vindt de ceremoniële opening van het World Forum plaats. De enorme ‘Grand ballroom’ zit bijna helemaal vol. Er zijn veel vertegenwoordigers van de media aanwezig. Zeker als m’n ambtgenoot Claudia López (Bogotá) arriveert. Er is een kleurrijke video over de stad en over het forum. Er zijn openingstoespraken op beeld. Claudia en ik doen het live.


Vraag aandacht voor de menselijke factor van vrede en de rol van lokale overheden daarin. Lokale overheden hebben een rol in het verbinden van verschillende bevolkingsgroepen en kunnen een bijdrage leveren aan het voorkomen dat conflicten escaleren. Dan zijn er paneldiscussies. Neem deel aan de eerste. Die gaat over ‘Municipal peace talks: City diplomacy and transformative diplomacy’.

Collega’s in het panel zijn Nina Hachigian, Special Representative for Subnational Diplomacy, U.S. Department of State, Mireia Villar, Resident Coordinator for the United Nations in Colombia, Paola Pabón, Prefect of Pichincha (Ecuador), President of CONGOPE, Vice President of UCLG for the Forum of Regions, en Rodrigo Mundaca, Governor of Valparaíso (Chili). De secretaris-generaal van UCLG, Emilia Saiz, is de panelleider. Zie het panel over ‘Municipal Peace Talks’ eigenlijk als een vervolg op een eerdere bijeenkomst op 22 september vorig jaar in Den Haag. Vraag aandacht voor drie kernpunten namelijk solidariteit, partnerschappen en open communicatie tussen bevolkingsgroepen. Drie kernpunten die overal ter wereld van belang zijn bij het voorkomen of verminderen van conflicten. Een tweede panel gaat over het thema ‘Causes and effects of increasing multi-crime in cities affecting social peace’. Volg de discussie vanuit de zaal. Praat aan het eind van de ochtend bij met ambtgenoot Oscar Escobar (Palmira). Gebruik de lunch met gastvrouw-burgemeester Claudia López (Bogotá). Ze neemt er de tijd voor. Eervol. Maak dan nader kennis met ambassadeur H.E. Nina Hachigian (United States Special Representative for City and State Diplomacy) en haar senior adviser Natalia Cote-Muñoz.

Verlaat in de loop van de middag de vergaderlocatie om samen met de Nederlandse ambassadeur Z.E. Ernst Noorman een werkbezoek te brengen aan rechtbankpresident Roberto Vidal. Reis naar het kantoor van het JEP (Jurisdicción Especial para la Paz). Zie onderweg daarnaartoe het Tequemdama hotel waar ik in oktober 2016 een paar dagen verbleef. Zie ook de ruim 3.100 meter hoge Mount Monserrate. Herinner me van destijds dat het uitzicht over de stad prachtig was. Aangekomen bij het JEP is het uitzicht vanaf het balkon van de ontvangstruimte zeer fraai.

Moeten even wachten. Besluit op verzoek van Charles Crown (van stichting Zuiderpark en wijkplatform Morgenstond) een filmpje op te nemen in verband met het afscheid van Harm Benthem als stadsdeeldirecteur van Escamp. Heb vervolgens samen met ambassadeur Ernst een aardig gesprek met Roberto Vidal en zijn collega-rechter Alexandra Sandoval die recent nog in Den Haag was tijdens de Hague Justice week. De Special Jurisdiction for Peace, ook wel bekend als Special Justice for Peace, is het Colombiaanse overgangsrechtmechanisme waarmee FARC-leden, leden van de Public Force en derden die hebben deelgenomen aan het Colombiaanse gewapende conflict, worden onderzocht en berecht. Heb veel respect voor het werk van deze mensen.

Doe onderweg naar een volgend bezoek in de Calle 16 5-70 een Artesanía (‘Artesanías de Colombia‘) aan. Koop een enkele lokale snuisterij. Krijg aan het eind van de middag in het Centrum voor Herinnering, Vrede en Verzoening (Centro de Memoria, Paz y Reconciliación) aan Carrera 19B #24-86 een rondleiding door de expositie in het Centrum. Indrukwekkend. Een informele ontvangst door het gemeentebestuur van Bogotá volgt.


‘ … Inaugurated at the end of 2012, the Remembrance, Peace and Reconciliation Center is a space for the promotion of historical collective memory exercises that would allow the recognition of victims’ rights and the construction of peace towards a culture of democracy and guaranteed human rights. It was built in areas of the Central Cemetery destined to the Reconciliation park through a process of participation and an architectural competition won by Juan Pablo Ortiz. Thousands of people contributed symbolically with a fistful of dirt and tens of thousands of testimonies … ‘


Gebruik ’s avonds in de fraaie Nederlandse residentie (‘een paleisje’) aan de Calle 87 #9-55 samen met Maarten en Sanne het avondeten bij en met ambassadeur Z.E. Ernst Noorman, zijn partner Henneke IJkelenstam en eerste secretaris Thys Hoekman. Verenigen het nuttige met het aangename. Ga iets later naar bed dan gisteren.