Dinsdag 28 februari

Maak een vroege ochtendwandeling in de wijk. Kom droog over. Heb rond half negen richting het Stadhuis fietsend minder geluk. Het regent natte sneeuw. Bah. Praat op het Stadhuis bij met Pauline van het bestuurssecretariaat. Sandra van der Zwan (kabinetszaken) wipt aan in verband met een bezoek van een aantal ambtgenoten.

Wens beneden in de hal van het Stadhuis op verzoek van Anita Verwoest haar zus Astrid en vriendin Martine van harte geluk met hun voorgenomen huwelijk. Een leuk stel ‘op leeftijd’ en sinds 2000 onafscheidelijk. Fotograaf Lambert de Jong zet ons op de gevoelige plaat.


Ontmoetingen zoals deze geven een bijzondere glans aan het werk in en rond de hal van het Stadhuis. ‘Het Stadhuis waar de mensen kleur aan geven’, zoals gastheer Ben ooit zei toen ik in Den Haag begon te werken. Dat vond de crew van het tv-programma Burgerzaken trouwens ook, want ze waren de afgelopen maanden geregeld in ons Stadhuis en spraken met de mensen voor en achter de balie. Het resultaat is zes dinsdagavonden te zien om 21.05 uur op NPO1. De eerste uitzending trok veel kijkers. Leuk en fijne waardering voor de medewerkers en bezoekers van het Stadhuis in Den Haag (net als die van de gemeenten Rozendaal, Den Bosch, Oudewater en Leiden). Bekijk een korte sfeerimpressie in deze video op Instagram. 


Praat daarna in de collegekamer uitvoerig bij met leden van de driehoek en Hans en Bart van de directie Veiligheid over een aantal actualiteiten. Wandel rond het middaguur naar Luden aan het Plein. Gebruik de lunch met m’n – deels nieuwe – naaste medewerkers Pauline, Bernadette, Nathalie, Robin, Tuti en Maarten. Wandel terug richting het Stadhuis. Geef aan Daphne ten Klooster en David van Benthem van Investico/De Groene Amsterdammer een interview over het portefeuilleonderdeel demonstraties.

De ambtsketen is reden voor een bezoek van Reinier en Hartger van juwelierszaak en edelsmid Steltman. Ze gaan opnieuw hun best doen de ambtsketen zo goed mogelijk te laten ‘hangen’.

Plv. politiechef Tolga Koklu belt in verband met de actualiteit.

Reis aan het begin van de avond naar het Gelderse Epe. Check in bij Villa Heidebad aan de Molenweg. Ben in Epe voor de jaarlijkse Lochemconferentie van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB). De conferenties vinden altijd in het begin van het jaar plaats in de vorm van zes bijeenkomsten van elk drie dagen. De conferenties hebben een informatief en informeel karakter. Naast het opdoen van kennis is er veel ruimte voor het delen van ervaringen met collega’s. Het thema van deze conferentie is: ‘Besturen met (com)passie … bring more love into the system’. Spreek op verzoek van NGB-directeur Hilde Westera de kleine veertig ambtgenoten tijdens het avondeten kort toe. Uit het hart en à l’improviste. De uitbaters Bjarne en Rosemarijn Pechler en hun medewerkers hebben het prima voor elkaar. Complimenten.

Heb aan het eind van de avond, terug op mijn hotelkamertje, telefonisch overleg met wethouder Mariëlle Vavier.