Dinsdag 28 juni

Ontbijt vroeg met woordvoerder Angela de Jong. Het tweedaagse jaarcongres van de VNG gaat vandaag ‘echt’ van start. Trek mijn dagelijkse baantjes in het zwembad en ga naar de congreslocatie op ijsbaan de Westfries. Begin met een bezoek aan visagiste Wieke Wierda. Loop om half negen voorafgaand aan het plenaire programma over de beursvloer. Bezoek de stand van de Sdu, waar een gepersonaliseerde cover van het VNG Magazine wordt gemaakt. Begroet Dineke Sonderen, Annemarie Arts, Rutger van den Dikkenberg, Monique Westenbroek, Leo Mudde, Marten Muskee en Jiri Büller. Spreek met Roy Ho ten Soeng bij de stand van de stichting Surinaams Nederlandse Vriendschapsbanden. Een aantal VNG-collega’s reiken mij de traditionele congrestas uit. Loop door om de aanwezigen van The Hague Academy for Local Governance te begroeten. Zie dat gemeenteraadsleden die zijn betrokken bij de VNG-commissie Raadsleden en Griffiers hard aan het werk zijn om de stand van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in te richten. Sprak recent de kersverse voorzitter Hanneke Willemstein. Neem bij stand nummer 57 het eerste exemplaar van de publicatie ‘Niet boos maar machteloos, twintig jaar onderzoek naar de boze burger’ in ontvangst uit handen van Janny Bakker-Klein. Begroet bij de stand van Westfriesland alle burgemeesters van de zeven gast-gemeenten, Michiel Pijl, Eduard van Zuijlen, Jan Nieuwenburg, Monique Bonsen, Frank Streng, Gerard van den Hengel en Ronald Wortelboer. Ga met ze op de foto.

Zwaai naar de aanwezigen van de Wethoudersvereniging en het Nederlands Genootschap van burgemeesters, maar moet door naar de stand van Necker. Krijg het eerste exemplaar overhandigd van de lijvige publicatie ‘De ambtsketen veroverd!’ overhandigd door de schrijvers Sabine van Zuydam en Klaas Tammes. De schrijvers vertellen me dat alle aanwezige vrouwelijke burgemeesters een gratis exemplaar bij de stand op kunnen halen.

Loop door naar de stand van de Global Goals Gemeenten. Reik hier drie prijzen uit in de categorieën verbinder, visionair en grensverlegger. De prijzen worden gewonnen door respectievelijk de gemeenten Aalten, Amstelveen en Opsterland. Wens de drie gemeenten van harte geluk en ga op de foto.

Krijg een kopje koffie van Jeroen, een medewerker van Van der Linde catering. (‘Ja ik ben zelf ook een Hagenees, dat u het weet’). Neem afscheid van de beursvloer om het plenaire programma te kunnen bijwonen.

Zoals gisteren met de burgemeester van Hoorn en de politie afgesproken, is er aan het begin van het plenaire programma enkele minuten de gelegenheid voor een vertegenwoordiger uit de boerengemeenschap om iets te zeggen.

Ambtgenoot Jan Nieuwenburg (Hoorn) opent vervolgens het jaarcongres (thema: ‘Gemeenten in de wereld, samen maken we het verschil’) namens de zeven West-Friese gastgemeenten. Richt ook zelf enkele welkomstwoorden tot de ruim 2.500 aanwezigen en kondig een videoboodschap van Hare Majesteit Koningin Máxima aan. Ruben Maes leidt vervolgens het programma in goede banen. Met onder andere gastoptredens van Simon Groot, Rocky Hekakaija, Jannemarie de Jonge en Jitske Kramer. Moet er zelf kort tussenuit in verband met een extra vergadering van de driehoek. Voeg me aan het begin van de middag bij de lunch met het Caribische netwerk. Ontmoet veel bekenden – er is een grote delegatie van collega’s uit Sint-Eustatius, Saba en Bonaire – en spreek hen toe. Neem, terwijl heel veel congresdeelnemers ’s middags op excursie gaan, op het podium van de congreslocatie de logistiek door met enkele naaste medewerkers. Zit rond half vier een extra vergadering van het College van B&W voor. Heb telefonisch overleg met algemeen commandant van politie Chiu Man, met bestuursdaviseur Bernadette van der Wal en gemeentesecretaris Ilma Merx. Bezoek de ontvangst van de Westfriese gemeenten bij schouwburg het Park aan het IJsselmeer. Neem aan het begin van de avond, terug in het hotel, de (concept)tekst van mijn jaarrede door en gebruik het avondeten in alle rust met woordvoerder Angela. Ga in de loop van de avond terug naar schouwburg het Park. Geniet van het uitzicht op het IJsselmeer en praat bij met goede bekenden als de burgemeesters van Weert en Oldebroek en de gemeentesecretaris van Utrecht. Zwaai naar de dames en heren van een dansgroep uit Hoogwoud en ga terug naar het hotel.