Dinsdag 28 november

Fiets na m’n zwembeurt bij Max Health Club richting het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt. Ontvang samen met wethouder Arjen Kapteijns een aantal Haagse fietsenmakers en de Haagse locofietsburgemeester voor een informeel werkontbijt. Onze gasten zijn Jelle Veersema (locofietsburgemeester), Walter Fransen (Fiets070), Tamara IJzendoorn en Martijn Janssen (Haagse Stadsfiets), John Grottendieck (Grottendieck Tweewielers), Ozer Sahin (M. van Rijn Rijwiel Specialist), Jan Rufer (BINKBIKES) en Walter en Hans van der Burgh (stichting Op-Nieuw/2WielerAcademie). Fietsen is a way of life, dit doe je meestal vanaf kleutertijd tot zo lang je kunt (mijn 90-jarige moeder bijvoorbeeld). Ook van Den Haag wil het gemeentebestuur een steeds betere fietsstad maken. Het is een gezond, snel en duurzaam vervoermiddel. Fietsen moeten soms gerepareerd en in ieder geval altijd onderhouden worden. Fietsenmakers zijn dan de vakmannen en -vrouwen die voor je klaarstaan. Wat hebben deze fietsenmakers een liefde voor dit mooie ambacht en… mooie verhalen. Echt geweldig.

Vanaf half tien staat op het Stadhuis de rest van de ochtend en (een deel van) de middag in het teken van de wekelijkse collegevergadering. Locosecretaris Ronald Nomes vergezelt me. De lunch gebruiken we in de Spinozafoyer van Amare met de leden van het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

Maken (nader) kennis en spreken met elkaar over de plannen en uitdagingen voor de komende jaren. Plezierige en nuttige ontmoeting. Wordt vervolgd. Rombout Alkema (directie Veiligheid) belt in verband met de actualiteit.

Wandel terug naar de collegekamer in het Stadhuis. Zetten de collegevergadering voort. Gooi naar aanleiding van de vergadering mijn agenda om. Besluit uit solidariteit met de bewoners en de portefeuillehouder vanavond een informatiebijeenkomst – over de acute noodopvang van een aantal asielzoekers in een hotel in Kijkduin – bij te wonen. Kabinetschef Eline bericht Manon van de Woestijne, Boris de Geest en Mariella de Koning van de VOM (Vereniging voor OverheidsManagement) dat ik vanavond helaas niet als juryvoorzitter in de Schouwburg aanwezig kan zijn. Informeer een paar naaste medewerkers over de collegebesluiten en haast me opnieuw richting de collegekamer. Zit daar vanaf vier uur de vergadering voor van het Fractievoorzittersoverleg (FVO) van de gemeenteraad. Hebben een stevige agenda te bespreken, net zo stevig als de agenda is voor de gemeenteraadsvergadering van komende donderdag. Fiets naar huis. Bereid thuis iets eenvoudigs als avondeten. Ben rond half zeven bij Pavarotti aan het Deltaplein. Sta bij mijn aankomst de talrijke vertegenwoordigers van de media te woord. Onder andere de NPO (uitzending NOS Journaal) en Omroep West doen hiervan verslag. Sta daarna, samen met een paar wethouders en met medewerkers van het COA en van de gemeente, talloze omwonenden te woord. Er zijn begrijpelijke zorgen, er is irritatie en er zijn omwonenden die willen helpen. Ben van al die opvattingen (en bewoners) de burgemeester. Emotievolle bijeenkomst. Krijg, in de loop van de avond terug thuis, informatie over het verloop van de uitreiking van de Overheidsawards 2023 in de Schouwburg vanavond. Koffiebranderij en bakkerij Zuivere Koffie in Justitieel Complex Zaanstad is de beste overheidsinnovatie van het jaar. Jammer dat ik als voorzitter van de jury niet zelf de prijs kon uitreiken. Arre Zuurmond heeft mij op een voortreffelijke wijze waargenomen.


Uit het juryrapport: Zuivere Koffie
De juryleden zijn zeer onder de indruk van het hartverwarmende bezoek in het Justitieel Complex Zaanstad. De jury ontmoet er tal van bevlogen en betrokken collega’s. Het is een sociale innovatie: er is steun voor de gedetineerden. Er zit een duidelijke businesscase achter en de innovatie is financieel rendabel. Het is goed om te zien dat een instituut binnen justitie het heeft aangedurfd een project als dit op te zetten, vooral in een wereld waarin dit niet gemakkelijk is. Ook vindt de jury het goed om te weten dat er wordt gewerkt aan een soortgelijk concept binnen een TBS-setting en het concept hierdoor wordt uitgebreid. De veel lagere recidivecijfers zijn zeer indrukwekkend.