Dinsdag 29 december

Maak m’n wandeling in de wijk en fiets richting het Stadhuis. Begin om negen uur in de collegekamer met een digitale vergadering van het Regionaal Beleidsteam van de Veiligheidsregio Haaglanden. Voorzie vervolgens een groot aantal stukken van een handtekening, bel met politiechef Paul van Musscher en praat bij met Carola en Marion van het bestuurssecretariaat.

Ga in de loop van de ochtend op stap met bestuursadviseur Marja Bolier. Neem tram 16 vanaf de Kalvermarkt, de halte naast het Stadhuis. De tip om een keer tramlijn 16 te volgen is van gemeenteraadslid Bülent Aydin (PvdA). Stap uit bij station Hollands Spoor. Krijg aldaar een rondleiding door de fraaie Koninklijke wachtkamers.

Duindorper en perronchef Albert van Oosten is mijn gastheer. Terug in de tram reis ik via het Laakkwartier en Spoorwijk naar het Heeswijkplein. Maak er een wandeling. Zie de Indonesische Moskee (Masjid Indonesia Al-Hikmah) en allerlei Turkse en Marokkaanse winkeltjes (‘Het winkelcentrum is in 1953 door Koningin Juliana geopend’). Als ik weer op het perron zit groet een vriendelijke bewoner in scootmobiel mij (‘Welkom in Den Haag, god bless you’). De volgende tussenstop is bij de halte Leyweg. Kopen in het winkelcentrum aan de Passage een kopje koffie, een broodje en zelfgemaakte erwtensoep. De soep is voor vanavond. Peuzel samen met Marja buiten op een bankje het broodje op. Hebben zicht op het stadsdeelkantoor van Escamp.

Stap weer in de tram. De eindhalte voor vandaag is het Parijsplein en omgeving. Binnenkort doe ik de andere helft van tramlijn 16. Terug op het Stadhuis vergen opnieuw een aantal stukken mijn handtekening. Heb telefonisch overleg met Robbin Huijbers (plv. DPG).

De rest van de middag staat geheel in teken van bezoeken aan een aantal buurtpreventieteams (BPT’s) en bewonersinitiatieven. Marjet de Jager (directie veiligheid) begeleidt me. Begin in Laak in het stadsdeelkantoor aan het Slachthuisplein. Spreek met stadsdeeldirecteur Lawrence en de BPT’ers Ayet (Jonge ooievaars), Bilal (buurtvaders), Abdel (Molenwijk), Ron (Staedion) en Ramazan (Spoorwijk) over de inzet tijdens de jaarwisseling. Sybe (politie) en David (directie veiligheid) nemen ook deel aan het gesprek. Ben blij met de extra ogen en oren.

Ga door naar Peter van de stichting Jeugdwerk in de Schilderswijk. Hij geeft een rondleiding in buurthuis Samson aan de Van Ostadestraat. Speel met een aantal jongeren een potje tafeltennis. Merk dat mijn techniek enige training kan gebruiken. Wandel dan onder aanvoering van Yassine en een aantal jongeren van het Stagehuis en van de stichting Jeugdwerk met een bakfiets richting het Teniersplantsoen. Draag bij aan het uitdelen van oliebollen aan de aanwezige jongeren, buurtbewoners en voorbijgangers.

De volgende stop is poppodium PAARD aan de Lange Beestenmarkt. Daar vinden Inside Out Talks plaats, een talkshow in het kader van Den Haag Inside Out. Inside Out is het online festival voor de Haagse jaarwisseling. Sherida, Monique en PAARD-directeur Majel verwelkomen me. Begroet goede bekenden Splinter Chabo en straatvoetballer Roxanne – Rocky – Hehakaija. ‘Weet u nog dat we elkaar spraken tijdens het EK kampioensfeest van de Nederlandse voetbaldames op het Lepelenburg in 2017?‘, vertelt Rocky, de presentator van toen, stralend. Schuif aan bij de talkshow en spreek met Dennis Weening. Beantwoord onder anderen vragen van jongeren uit Laak. Maak bij het naar buiten gaan kennis met freestyle voetballer Soufiane Touzani.

Begrijp inmiddels dat de tweede en laatste dag van de vuurwerkinleveractie nog eens 404 kilo vuurwerk heeft opgeleverd. In totaal is dus 611 kilo vuurwerk ingeleverd. Alle moeite waard, lijkt me. Sluit aan het begin van de avond – in de stromende regen – de bezoeken af in basisschool Kleurrijk aan Ambachtsgaarde in Vrederust in Escamp. Ontmoet er een aantal moeders en jongeren, de Sterren voor Vrede en Rust.  Jongerenwerker Achraf geeft een presentatie. Een aardig gesprek met betrokken wijkbewoners volgt. Zeer de moeite waard allemaal. Neem, terug op het Stadhuis, afscheid van Marjet en fiets naar huis. Heb ‘s avonds telefonisch overleg met directeur veiligheid Hans van der Vet en met ambtgenoot John Jorritsma (Eindhoven). De erwtensoep van Petit France aan de Leyweg smaakt goed.