Dinsdag 3 augustus

Ochtendwandel in de wijk. Handel de post en stukken af uit de tas van het Stadhuis. Doe de strijk (overhemden). Ga samen met Simone snel even heen en weer naar het nieuwe huis om nog een paar laatste dingetjes te doen in verband met de (tweede) verhuizing – namelijk die van onszelf – morgenochtend vroeg. De middag en het begin van de avond staan voor het overige in het teken van een werkbezoek aan de Commissaris van de Koning in de provincie Fryslân, Arno Brok. Rijden daartoe aan het begin van de middag naar het voormalig sluiswachtershuisje ‘Skûlherne’ aan de Mardyk in Sibrandabuorren. Drinken er samen met Arno een kopje koffie met iets lekkers van LeBonbon uit Giekerk. Stappen dan aan boord van het Friese Statenjacht Friso voor een vaartocht op en in de omgeving van het Snitser Mar.

De schippers Gerhard Pietersma en Auke Drost (trotse vader van top-schaatster Helga) maken er iets moois van. Het zonnetje schijnt en in de loop van de middag is er zelfs wind van enige betekenis waardoor er echt kan worden gezeild. Bespreken ondertussen het werk en het werken in en rond het openbaar bestuur in Nederland. Gebruiken na afloop het avondeten aan wal in de Skûlherne. Arno Brok is een voortreffelijk gastheer.

Nemen afscheid en zijn rond half tien terug thuis in Den Haag. Pakken nog een paar dozen in. Het is niet anders. Laat naar bed. Slaap voor de laatste keer in mijn appartement nabij de Mauritskade.