Dinsdag 30 juni

Laatste dag in Utrecht is aangebroken. Ochtendwandel – het is fris buiten – en ga meteen naar de Stadsschouwburg. Krijg allerlei berichten met succeswensen voor mijn laatste werkdag. Lees een interview in de Volkskrant en ben ontroerd door het filmpje met afscheidsboodschappen van Utrechters. Heb in een aparte ruimte om half negen via MS Teams een vergadering van het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de VRU. Directeur veiligheid Petra Nijmeijer en woordvoerder Marieke Ruijgrok zijn inmiddels bij me aangeschoven. Ook dit is mijn laatste vergadering. Zwaai mijn ambtgenoten en de medewerkers gedag.

In de Blauwe Zaal vindt vervolgens de Lintjesregen plaats. Deze kon eerder niet doorgaan vanwege het coronavirus. Ben blij dat ik de kans heb gekregen de versierselen zelf ‘aan te reiken’ (opspelden kan nog niet) aan de gedecoreerden. Reik in drie rondes aan totaal 24 decorandi de versierselen uit die horen bij een Koninklijke Onderscheiding. Vier gedecoreerden kunnen er om uiteenlopende redenen helaas niet bij zijn. Het is anders dan anders. We mogen het Wilhelmus niet uit volle borst meezingen, ik mag geen handen schudden en reik met gestrekte arm de onderscheiding uit aan iedere gedecoreerde die op het aangegeven ‘kruisje’ staat. Spreek hen één voor één toe. Ondanks de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen is het toch een aardig samenzijn. Pianist Bram Brouwers verzorgt de muzikale begeleiding. Onder de vrolijke klanken van ‘Als ik boven op de Dom kom’ verlaten de gasten de zaal en drinken zij een oranjebitter of een jus d’orange in restaurant Zindering.

Door naar begraafplaats Daelwijck. Ben op uitnodiging van Thijs van Es, algemeen directeur van FC Utrecht, aanwezig bij een bijzondere herdenkingsdienst van FC Utrecht. Zij eren vandaag, een dag voor de 50e verjaardag van FC Utrecht, overledenen uit de geschiedenis van de club. Zangeres Pia Latoya zingt bij aanvang van de ceremonie het nummer ‘Amazing Grace’. Een aantal korte toespraken volgt. Nemen 2 minuten stilte in acht ter nagedachtenis van de overledenen. Leg na afloop een grote bos rood/witte bloemen neer bij het gedenkbeeld. Pia Latoya sluit af met ‘Ti Amo’, het lievelingslied van David di Tommaso, de in 2005 overleden speler van de club. Neem afscheid, groet Teun en Christian van de supportersverenigingen en ontvang op weg naar de uitgang een gepersonaliseerd FC Utrecht shirt. De allernieuwste versie. Emotievol gebaar.

Moet even naar de pedicure. Haal thuis Simone op en ga richting TivoliVredenburg. Word ontvangen door Jeroen Bartelse, Margriet van Kraats en Suzanne van Dommelen (directie TivoliVredenburg). Krijg een bijzonder cadeau aangeboden, een poster met de tekst ‘Jan, music sounds better with you. We’re gonna miss you’ en een golden ticket. Het is mijn laatste bezoek aan het muziekcentrum als burgemeester van Utrecht. Begeef me naar de Grote Zaal. Vanwege de COVID-19 maatregel kan de buitengewone raadsvergadering helaas niet in het Stadhuis plaatsvinden en komt de gemeenteraad vanmiddag in de Grote Zaal bijeen, op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Normaal gesproken zitten ruim 1.700 mensen in de zaal, maar vanmiddag beperkt het gezelschap zich tot de leden van de gemeenteraad en het college. Alleen fotograaf Desiree Meulemans loopt ‘vrij’ rond. Plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Pepijn Zwanenberg, opent de vergadering en geeft het woord aan Hans Oosters, Commissaris van de Koning. Peter van Corler (GroenLinks) neemt vervolgens het woord als de nestor van de raad. Krijg een karikatuur van mezelf als cadeau. Gevolgd door een toespraak van loco-burgemeester Lot van Hooijdonk. Ontvang de Gouden stadsmedaille met de inscriptie ‘Burgervader van alle Utrechters, voor altijd jochie van de Domstad’. Voel me vereerd en ben ontroerd. Natuurlijk spreekt Koos Janssen, burgemeester van Zeist en voorzitter van de burgemeesterskring Utrecht. Gevolgd door een persoonlijk gedicht van stadsdichter Ruben van Gogh. Zangeres Martina Tobin zingt tenslotte het prachtige nummer ‘We’ll meet again’. Neurie zachtjes mee. Spreek vanavond voor de laatste keer de leden van de gemeenteraad en het college toe als burgemeester van Utrecht en kijk dankbaar terug op zes en half jaar burgemeesterschap. Leg aan het einde van mijn toespraak officieel mijn ambtsketen af.

Terwijl de plaatsvervangend raadsvoorzitter Pepijn Zwanenberg de buitengewone raadsvergadering afsluit, start een bijzonder filmpje van de Utrechtse muziekgezelschappen Koninklijke Brassband Utrecht, Zuilens fanfare Corps, De Bazuin De Meern, De Bazuin Utrecht, Harmonie Orkest Utrecht en het NS Orkest.

Neem na afloop van de raadsvergadering en petit comité persoonlijk afscheid van de gemeenteraad en de griffie. Hebben een korte informele nazit bij Willem Slok in de Korte Koestraat aan de overkant en ga via huis – er moet nog het een en ander worden ingepakt – richting Den Haag. Ga – vervuld met weemoed – op weg naar een nieuw avontuur. Slaap voor het eerst in mijn tijdelijke onderkomen in Den Haag.