Dinsdag 4 augustus

Lig om zeven uur in het zwembad van hotel Zuiderduin. Ben vergezeld door mede-nijlpaarden. Stappen na het ontbijt rond een uur of negen op de fiets. Fietsen via Egmond aan de Hoef, Egmond Binnen, Alkmaar, Stompetoren, de Schermer , de Beemster, Oosthuizen, Warder en de IJsselmeerdijk naar mijn ouders in Edam.

Het is zo’n 40 kilometer van de Noordzeekust naar de kust van het IJsselmeer. Proberen tevergeefs iets op te steken bij de Oude School in Warder. Maar die blijkt gesloten. Drinken voor het schoolplein op een bankje water uit een meegebrachte dopper-waterfles. Kopen een bloemetje bij Sas aan de voet van de Speeltoren in de Kleine Kerkstraat en zijn rond het middaguur bij m’n ouders. Gebruiken er de lunch die mijn ouders – mijn moeder vooral – hebben bereid. Krijg na afloop bij het afscheid van m’n vader een stapel oude Elseviers mee. Die gaan onder de snelbinders. Fietsen in de loop van de middag bijna langs dezelfde route terug naar Egmond aan Zee. Gaan niet langs de IJsselmeerdijk, maar fietsen via Middelie naar Oosthuizen en verder. Steken op bij Stoer aan de Middenweg in Noordbeemster en in Alkmaar op het terras bij Bregje aan de Paardenmarkt. Zien onderweg een fraai veld met gladiolen …

Heerlijke fietstocht zit er op. Avondeten bij Eazee. Waarnemend ambtgenoot Peter den Oudsten (Utrecht) belt voor een collegiaal consult. Kijk later op de avond, terug in het hotel, vanaf het balkon naar de wekelijkse oefening van de reddingsbrigade op het strand. En tenslotte dit. Kreeg van Erik en Bernadette Kerpen het boek ‘Het geheim van de notaris’ ten geschenke. Het blijkt een vrolijk boek geschreven door Johan Nebbeling over het wel en wee van de in de titel genoemde beroepsgroep, waar Erik overigens zelf ook toe behoort. Lees het laatste korte verhaal vlak voor het slapen gaan.