Dinsdag 5 maart

Zwem aan de Klatteweg. Gebruik in het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt een werkontbijt met een aantal kappers uit allerlei delen van de stad. Onder andere een krulkapper, een zzp’er, een hairspecialist, een barbier en een natuurkapper. Ontvang de gasten vanochtend samen met wethouder Nur Icar. Ap Israel, Sam Warda, Iris Zoutenbier, Sjoer Ramdjanamsingh, Zaquilla Jansen, Vicky Kuyt, Esmee Heggers, Shaghayegh Nazari en Geertje van der Does vertellen over hun werk, ambities en ervaringen tijdens de coronaperiode. Nuttig en plezierig samenzijn. Nur blikt op Instagram terug op het ontbijt.

Terug op het Stadhuis begint om half tien de wekelijkse collegevergadering. Ron van Zanten van een fanfare uit Utrecht wipt aan. Begroet hem (en een paar muzikale collega’s) tijdens een schorsing van de collegevergadering. Koppel aan het begin van de middag terug aan een paar naaste medewerkers. Woon een deel bij van een themasessie van het college over de Omgevingswet. Lieke Hubregtse zorgt er in een zaaltje op de achtste verdieping voor dat de logistiek helemaal in orde is. Chiu Man (politie) belt in verband met een incident in het gebouw van de Tweede Kamer.

Begeef me in de loop van de middag richting Epe. Neem via Zoom deel aan een vergadering van de Europese vereniging van gemeenten CEMR. Kijken als Europese caucus binnen de wereldvereniging van gemeenten UCLG terug op de Annual Retreat van twee weken geleden in Barcelona. Voorzitter Gunn Marit Helgesen en secretaris-generaal Fabrizio Rossi leiden ons door de agenda heen.

Praat via MS Teams samen met bestuursadviseur Maarten bij met Chris Schaapman, directeur van het Nationaal programma Den Haag Zuidwest. Heb – ook via MS Teams – samen met ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) namens de G4 een overleg met de politiek leider van D66 Rob Jetten. Sjoerd Robertson staat me bij. Heb telefonisch contact met directeur Veiligheid Herke Elbers en woordvoerder Robin Middel.

In Epe aangekomen check ik in bij Villa Heidebad aan de Molenweg. Groet eigenaar Bjarne Pechler en Reineke Ponsioen (projectmedewerker opleidingen bij het NGB). Neem vanavond, morgen en donderdagochtend deel aan de jaarlijkse burgemeestersconferentie van het genootschap. Gebruik met alle andere deelnemers het avondeten in het hotel. Dit jaar treden ambtgenoten Jeroen Gebben (Tytsjerksteradiel) en José van Egmond (Reimerswaal) op als conferentievoorzitters. Zij begeleiden de avond. Zit aan tafel bij ambtgenoot Tanja Haseloop (Oldebroek). Spreek op uitnodiging de aanwezigen toe over mijn ervaringen in het Haagse en beveel het boek ‘Geketend imago. Eerste hulp bij omgangsvormen voor burgemeesters‘, geschreven door Ilse Bruls-van Strien en Jolanda Muijlwijk-Eggenhuizen van harte aan bij m’n ambtgenoten.