Dinsdag 6 juni

Na m’n zwembeurt aan de Klatteweg meteen door naar het Stadhuis. Bereid met de gemeentesecretaris de collegeagenda voor. De wekelijkse collegevergadering volgt. Deel met het college het verdrietige nieuws dat de vader van wethouder Saskia Bruines onverwachts is overleden. Wensen haar alle sterkte. De agenda is redelijk vlot afgewerkt. Eet een cracker op mijn werkkamer. Koppel de collegebesluiten via MS Teams terug aan een paar naaste medewerkers. Ben een deel van de middag thuis. Verricht een paar huiselijke klussen. Doe de was en strijk.

Ben om drie uur weer terug op het Stadhuis. Spreek met Eline (chef kabinet) en Bernadette (bestuursadviseur) over het thema gedenktekens, standbeelden en monumenten. Spreek aansluitend met advocaat Klaas Renssen en senior rechter Jerzy Luiten over het Wijkrechterproject. Doe dat samen met wethouder Martijn Balster. Het Wijkrechterproject heeft tot doel inwoners sneller en adequater te helpen, bijvoorbeeld bij een huurgeschil. Bezien samen hoe dit initiatief nog breder en vaker kan worden ingezet. Heb in de collegekamer het tweede voorbereidende gesprek over de begroting van de gemeente Den Haag met Ward van Miltenburg (directeur Financiën), Karen Lam (medewerker Financiën), René van Kuilenburg (algemeen directeur Dienst Publiekszaken), Ilma Merx (gemeentesecretaris, als vervanger van wethouder Saskia Bruines) en de bestuursadviseurs Sander en Bernadette. Wens de medewerkers succes bij de verdere voorbereidingen van de (financiële) retraite van het college.

Loop aan het eind van de middag naar het Atrium. Sacha Felix (directie Internationaal) begeleidt me. Draag met een toespraak bij aan de opening van de The Hague Justice Week en de opening van het nieuwe kantoor van UNDP (United Nations Development Programme) in Den Haag.

The Hague Justice Week vindt plaats in combinatie met een werkbezoek van negen Afrikaanse opperrechters aan Den Haag. Georganiseerd door het Hague Project, is The Hague Justice Week een door velen ontwikkelde ruimte voor zinvolle uitwisseling. Het verbindt mensen uit de praktijk, beleidsmakers, onderzoekers, studenten en andere personen uit alle sectoren.

Begroet onder anderen Jean-Pelé Fomété, Deputy Registrar van het International Court of Justice, en Agi Veres, director van de UNDP in Genève. Ga op de foto met de negen Afrikaanse opperrechters.

Spreek bij vertrek met de Colombiaanse delegatie af om eind juni, tijdens mijn deelname aan de World Forum on Cities and Territories of Peace conference in Bogotá, te zullen proberen bij hun op bezoek te gaan. Zit om half zes de vergadering voor van het FVO (Fractievoorzittersoverleg) van de gemeenteraad. Bereiden ons voor op de raadsvergadering van komende donderdag.

Breng rond zeven uur een bezoek aan kasteel De Binckhorst. Het kasteel stamt van voor 1308. Miep en Menno Smitsloo zijn gastvrouw en -heer. Miep schreef het boek ‘De Ziel van de Binckhorst’. Zelf was ik lang geleden enige tijd de ‘buurman’ van dit kasteel als dienstplichtig luitenant op het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht. Nooit gedacht dat ik ooit als burgemeester van Den Haag met een toespraak hier een boek in ontvangst zou nemen.

Het boek bevat honderden unieke illustraties van het kasteel en de omgeving, de Trekvliet, de Binckhorstlaan en de mensen die er woonden, werkten of onderdak kregen. Begroet goede bekenden Hans Meurs (CEO van VORM), Charles Dumas (ontving een Koninklijke onderscheiding tijdens de Lintjesregen) en een echtpaar dat in het kasteel ooit als collega’s werkte bij de stichting Vakopleiding Bouwbedrijf (nu Cobouw). Verschijn na afloop voor de camera van Rene Marquies en Wijnand Krabman (van InRijswijk) die een beeldverslag maken. Race naar huis. Geef via MS Teams een interview aan Titia Ketelaar, journalist bij het Handelsblad (door een enkeling ook wel als NRC aangeduid). Heb telefonisch contact met VNG-woordvoerder Angela de Jong en een enkel gemeenteraadslid. Doe de stukken af en duik in bed.