Dinsdag 6 oktober

Opnieuw een regenachtige dag. Tijdens mijn ochtendwandeling is het gelukkig droog. Op het Stadhuis is directeur veiligheid Hans mijn eerste gast. Bereid met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda van de collegevergadering voor. De collegevergadering zelve volgt. Vergaderen, zoals gebruikelijk in deze coronatijden, in de raadzaal om voldoende afstand te kunnen houden. Informeer de collegeleden over de aftrap van de landelijke campagne ‘Aandacht voor elkaar’. Ook Den Haag doet mee. Stadsbeiaardier Gijsbert speelt woensdag om 12.00 uur vanuit de toren van de Grote Kerk het lied “You’ll never walk alone” om stil te staan bij de gevolgen van de coronacrisis. Spreek tijdens een korte schorsing (een ‘comfort moment’) met de wethouders Anne Mulder en Martijn Balster.

Na afloop van de collegevergadering wacht ‘s middags in mijn werkkamer een enorme stapel tekenstukken. Woon aan het eind van de middag vanuit de collegekamer online de vergadering bij van het presidium van de gemeenteraad. ‘Aanwezig’ zijn voorzitter Chris van der Helm, Robert Barker, Peter Bos, Pieter Grinwis, Dennis Groenewold, Janneke Holman en Ralf Sluijs. Zit aansluitend online de vergadering van het fractievoorzittersoverleg voor. Buiten is het inmiddels donker. Zie dat in het atrium de raadsopstelling voor morgen al klaar staat.

Begeef me richting boekhandel Paagman aan de Frederik Hendriklaan. Ben uitgenodigd om het eerste exemplaar van de derde (corona) editie van ‘Ut Groen-Geile Boekie’ in ontvangst te nemen. Broer en zus Fabian en Nadine Paagman verwelkomen me. In de boekwinkel verzorgen de auteurs Sjaak Bral en Robert-Jan Rueb, broer van de legendarische Marnix Rueb, de boekpresentatie. Hilarische passage’s uit het boek worden getoond. Krijg het boek aangeboden en spreek een dankwoord uit. Er zitten echte Hagenaars en Hagenezen in het kleine gezelschap dat in de winkel plaats heeft mogen nemen. Ieder woord wordt gewogen. Ook in de zaal zit studente Merel die tijdens de intelligente lockdown Haagse standbeelden, zoals de Haagse Harry en Haags Jantje, heeft voorzien met een mondkapje. Na afloop signeren Sjaak en Robert-Jan het boek. Ze geven aan dat zij mij over een jaar willen overhoren. Spreek met Mirjam Wolfsbergen van Omroep West en Herman Rosenberg van Den Haag Centraal. Ook AD Haagsche Courant bericht over de boekpresentatie. Signeer zelf op haar verzoek de ‘bekbedekkâh’ van boekenverkoopster Hannah. Fabian en Nadine leiden me rond door de fraaie winkel. Bewonder onder anderen de vrolijke kinderboekenafdeling. Terug thuis wachten de tassen van het Stadhuis.