Dinsdag 7 september

Heb in alle vroegte telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. Ga bijna meteen door naar de Bezuidenhoutseweg 67. Woon op uitnodiging van Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp de officiële ingebruikname bij van de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer. Wandel via het Prinses Irenepad naar binnen. Zit naast Tweedekamerlid Kees van der Staaij (SGP) en parlementair verslaggever Joost Vullings. Zwaai naar Ockje Tellegen. Er is een paneldiscussie onder leiding van Martijn de Greve en met een druk op een rode knop gaat een klok lopen … Na afloop leiden projectmanager Margreeth de Geus – Godschalk en Vera zelve mij rond door het nieuwe kamergebouw. Ben onder de indruk van het verzette werk. Kom onderweg het ‘lek’ tegen waarover de kamervoorzitter in haar inleiding sprak (‘Er staan twee emmertjes want het lekt’). Hopelijk blijft het hierbij. Sta tijdens het werkbezoek in nauw contact met de politie over het verloop van de onaangekondigde demonstratie met Tolga Koklu (politie) en Hans van der Vet (directie Veiligheid) rond het Tweede Kamergebouw.

Moet meteen door naar het AFAS Circustheater Scheveningen. Draag bij aan de onthulling van de mega-wenslamp van de musical Aladdin. Eke Rog, Rem Bastiaens en Caroline Broeder van Stage Entertainment ontvangen me allerhartelijkst. Trek met de hoofdrolspelers Keoma Aidhen (Jasmine) en Jonathan Vroege (Aladdin) het doek weg in aanwezigheid van de pers. Keoma vertelt me dat ze net in Den Haag is komen wonen en dus kersverse inwoner van de stad is. Sta de reporters Kevin en Manouk van Shownieuws te woord. Kijk uit naar de première op zondag 26 september en wens de cast veel succes en plezier met de voorstellingen die vanaf 18 september te zien zijn in het Circustheater.  Mooi om te weten dat ook de musicals opstarten en dat bezoekers weer van de voorstellingen in dit theater kunnen genieten.

Vertrek na de onthulling bij het Circustheater naar de Sportcampus aan de Meester P. Droogleever Fortuynweg in het Zuiderpark voor de huldiging door de rijksoverheid van de Paralympiërs. Fantastisch om de medaillewinnaars, chef de mission (Esther Vergeer) en coaches te zien stralen van geluk. Elsemieke Havenga presenteert, premier Mark Rutte spreekt en Staatssecretaris Paul Blokhuis reikt namens de Majesteit de versierselen uit die bij een groot aantal Koninklijke linten horen. Ben trots op onze sporters. Ze behaalden in totaal 25 gouden medailles, 17 zilveren en 17 bronzen medailles. Chapeau.

Snel terug naar het Stadhuis. Sluit aan bij de wekelijkse collegevergadering. Spreek na afloop van de collegevergadering met de gemeentesecretaris over een actueel onderwerp. Jeroen Stans van Nieuwsuur komt langs, hij maakt een item over de kabinetsformatie. Geef een reactie vanuit mijn rol als VNG-voorzitter. Benadruk het belang van een snelle formatie voor alle 352 gemeenten en hun inwoners.

De volgende afspraak is in Ypenburg. Breng aan de Laan van Ypenburg een werkbezoek aan het Technology Park Ypenburg (TPY), een unieke vestigingsplek voor maakbedrijven in de hightechindustrie. Krijg bij aankomst een kopje koffie van Ron van der Zwan. Even later verwelkomt Meine Oosten (voorzitter van de stichting TPY) me. Krijg bij het bedrijf Airborne een rondleiding van Arno van Mourik. Stephen Hands (‘Forty years in aviation … This is the hydrogen region’) en Miranda Jansen (RHIA) leiden het werkbezoek in. Oprichter Harm van Engelen leidt me rond bij de KVE Composites Group. KVE specialiseert zich in hoogwaardige composietconstructies. Wandel tenslotte naar HiTech, een groep zelfstandige bedrijven die actief is in de precisietechnologie en de analytische- en medische industrie. Pieter Reijecker (directeur operations) geeft me de ins- and outs. HiTech is sinds 2015 gevestigd in Den Haag en een belangrijke toeleverancier van ASML.

Terug op het stadhuis geef ik een korte terugkoppeling van het college met een aantal naaste medewerkers. Fiets naar de Noordboulevard. Gebruik het avondeten samen met woordvoerder Jan Sinnige op de Scheveningse Strandweg bij Bay Istanbul. Doe dat op uitnodiging van eigenaar en goede bekende Muhammed Ozel. Geniet van het eten en het zonnetje. Stap daarna op de fiets naar huis. Ga aan de slag met de inhoud van de stukken uit de loodgieterstassen van het Stadhuis. In de tassen onder meer de aankondiging van m’n voormalige naaste medewerker Nurcan Kaya dat de voorbereidingen voor een burgemeestersportret zijn begonnen en van Leonore van Til (projectmanager bij de Vereniging voor OverheidsManagement) dat de shortlist van de Verkiezing Beste Overheidsinnovatie van het Jaar naar buiten is gebracht. Hoofdofficier van Justitie Michiel Zwinkels belt in verband met de actualiteit. Zie ondertussen flarden van de interlandvoetbalwedstrijd Nederland-Turkije (6-1). Bel in de rust met m’n ouders (‘Je moeder wil je ook even spreken’).