Dinsdag 8 december

Ga in alle vroegte in de wijk aan de wandel. Heb even na achten mijn jaarlijkse consult met uroloog Aswin Meijer. Dr Meijer heeft – gelukkig – positief nieuws. Kan weer een jaar voort. Inmiddels is het nieuws naar buiten gekomen dat de traditionele nieuwjaarsduiken op 1 januari 2021 niet kunnen doorgaan. Gezien de coronamaatregelen is dat een logisch besluit. De Stichting Nieuwjaarsduiken heeft een bijzonder (en veilig) alternatief bedacht: de thuisduik met zeewater uit blik. Op een website kunnen blikken met Noordzeewater worden besteld. Een sponsor doneert voor elk blikje Noordzeewater twee blikken erwtensoep aan de Voedselbank. Mocht als burgemeester van Den Haag, de stad met de grootste nieuwjaarsduik van Nederland, afgelopen weekend op Scheveningen het eerste blik met Noordzeewater vullen.

Foto: Arie Kievit

Fiets naar het Stadhuis. Bereid in alle vroegte met woordvoerder Jan mijn deelname aan de talkshow Op1 vanavond voor. Neem aansluitend met gemeentesecretaris Ilma Merx de agenda van de collegevergadering door. Loop naar de raadzaal. Zo kort voor het winterreces is de agenda vol. Beginnen de collegevergadering met een presentatie van directeur Lia Kroon en haar collega Mei Lan Chung (beiden dienst OCW) over maatschappelijke opvang en hebben tussen de bedrijven door ook een ‘themabijeenkomst’. Het is niet anders.

Draag na afloop van de collegevergadering in de loop van de middag – in aanwezigheid van Jessie Post en Irene Oostveen (beiden van VNG international) – bij aan een ‘high-level’ bijeenkomst van VNG international en de UCLG (United Cities and Local Governments) over de impact van COVID-19 op ontwikkelingssamenwerking. Ook gemeenten in Afrika en Azië zijn bijvoorbeeld hard geraakt door de crisis. Benadruk dat de Global Goals van de Verenigde Naties ons kompas richting de toekomst moeten blijven. Deze kunnen ons helpen om keuzes te maken en prioriteiten te stellen voor de komende jaren. Beluister de presentaties van gemeenten en ministeries van Buitenlandse Zaken uit Canada, Duitsland en Nederland. Peter Knip, directeur van VNG International, sluit de bijeenkomst af. Hij roept op tot innovatie, kennisuitwisseling en spreekt de hoop uit dat we elkaar snel weer eens echt ontmoeten. Draag na de bijeenkomst bij aan een filmopname voor een project van VNG International in Costa Rica. De collega’s aldaar zijn bezig met intergemeentelijke samenwerking en zijn op zoek naar goede voorbeelden (‘lessons learned’). Gemeenten in Nederland werken veelvuldig samen, dus er is genoeg te delen. Vertel over de samenwerking binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag én de werkzaamheden van de VNG. Sluit af met een korte Spaanse groet aan mijn UCLG-collega en ambtgenoot Johnny Araya (San José).

Ontvang van Diana Boer, bladmanager van het Leven!Magazine, het eerste exemplaar van de wintereditie. In Magazine, nummer 46, staat een interview vertelt de Kerstman in hoogst eigen persoon.

Maak aan het begin van de avond langs digitale weg (nader) kennis met de leden en medewerkers van de gemeenteraadsfracties van de Islam Democraten en NIDA.  Dit in het kader van mijn ontmoetingen met alle vijftien raadsfracties. De fractievoorzitters Tahsin Çetinkaya en Adeel Mahmood zijn aanwezig in de collegekamer, net als raadsgriffier Lilianne en bestuursadviseur Marja. Maak kennis met Nur Icar, Durmus Ali Karatas, Yusuf Bllgi (allen van IslamDemocraten) en Mohammed el Makhlouf, Asma Halusi, Mehmet Yucel en Mohammed Baroudi (allen NIDA). Aardige gesprek met betrokken raadsleden en fractievertegenwoordigers.

Fiets naar huis. Fris me even op en zie de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op televisie. Ga dan snel terug naar het Stadhuis. Sta in het Atrium Lot van Bree van Omroep West en Maaike Kraaijeveld van AD Haagsche Courant te woord. Ben ‘s avonds vanuit mijn werkkamer digitaal te gast bij een huiskamerbijeenkomst van Tweede Kamerlid Ockje Tellegen. Normaal gesproken nodigt Ockje buurtgenoten uit bij haar thuis om met de gastspreker in gesprek te gaan. Door corona is de bijeenkomst omgezet naar een huiskamer-zoomsessie ‘inzoomen met…’, een informeel gesprek met buurtgenoten. Hebben het over allerlei onderwerpen zoals de nieuwjaarsviering, segregatie, relaties met ambassades, de ontwikkeling van de Binckhorst en uiteraard ook de actualiteiten rondom corona.

Begeef me tenslotte, samen met woordvoerder Jan, naar de studio van talkshow Op1 in Amsterdam. Ga in gesprek met de presentatoren Giovanca Ostiana (‘U was mijn burgemeester in Amstelveen’) en Tijs van den Brink en met m’n medegasten Joost Vullings, Ingrid Thijssen, Ernst Kuipers, Jandino Asporaat, Bert van Leeuwen, Almatine Leene en Julien Paul Jukema. Ben uitgenodigd vanwege mijn bijdrage aan het boek ‘Nederland Bedankt‘. Student Julien Paul Jukema wil met het initiatief Nederland Bedankt aandacht vragen voor mensen die zich de afgelopen maanden op een bijzondere manier hebben ingezet voor de maatschappij. Het boek staat vol mooie verhalen van de coronacrisis. Een latertje. Ga bij thuiskomst meteen naar bed.