Dinsdag 8 maart

Ochtendwandel in de wijk. Heb vervolgens in alle vroegte telefonisch overleg met Pieter Jaap Aalbersberg (NCTV). Ook plv. politiechef Tolga Koklu en wethouder Martijn Balster bellen. Ben even voor negenen bij OBS de Vlierboom in de Vlierboomstraat. Chef kabinet Eline gaat gezellig mee. Directeur Vera van der Sar en de juffen Jojanneke en Suzanne begroeten ons bij binnenkomst. Alle leerlingen van de school gaan de komende drie weken onder het motto ‘Oh, oh Den Haag’ aan de slag met thema’s zoals kunst, afval, water en politiek. Buiten op het schoolplein – het is koud, maar het zonnetje schijnt – interviewen de kinderen mij over zwemmen, het strand of ik een huisdier heb en hoe je burgemeester van Den Haag wordt. Open daarna samen met de kinderen de projectweek. Krijg na afloop een vrolijke tekening van Marina en een knutselwerkje van René mee. Ontzettend aardig.

Praat, terug op het Stadhuis, bij met gemeentesecretaris Ilma Merx en zit aansluitend de collegevergadering voor. Waren van plan in de collegekamer te vergaderen, maar zien daar toch maar vanaf en vergaderen helaas nog steeds in de raadzaal.

Koppel ’s middags na afloop van de collegevergadering terug aan een aantal naaste medewerkers. Maak samen met Hans van der Vet (directeur Veiligheid) een rondje langs de nieuwe werkruimten van de directie veiligheid. De directie is verhuisd. Vandaar. De medewerkers hebben geld opgehaald voor giro 555. Maak het voorlopige eindbedrag bekend. Bijna 1.000 euro in nog geen 24 uur. Chapeau.

Wandel terug naar mijn werkkamer. Woon via MS Teams een vergadering van de combistaf over de toekomst van Scheveningen badplaats bij. Doe dat samen met de wethouders Saskia Bruines en Robert van Asten. Inmiddels is mijn agenda in verband met de actuele ontwikkelingen in Oekraïne aangepast. Begeef me richting het Kurhaus in Scheveningen. Daar zijn alle hoteliers uit Den Haag en de regio Den Haag bijeen voor een regulier overleg. Ludo Steenmetser (directeur Stadsontwikkeling) vergezelt me. Spreek met de hotelondernemers onder andere over de (tijdelijke) opvang van Oekraïense vluchtelingen. Waardeer de grote betrokkenheid en inzet vanuit de sector.

Race aan het eind van de middag naar het Filmhuis aan het Spui. Draag in de foyer bij aan de lancering van SPREEEK, een nieuw samenwerkingsverband en platform voor dialoog en debat in de stad. Doe dit op uitnodiging van initiatiefnemer Maarten Fluit (EMMA) samen met onder andere filmhuisdirecteur Geke Roelink. Houd een korte toespraak. Via de bibliotheek, het Just Peace programma en The Hague Humanity Hub is ook de gemeente bij dit mooie initiatief betrokken. Evelien Bouwman (directie internationaal) vergezelt me. Begroet Eric Janssen (Nieuwspoort) en maak kennis met Deborah Rogers van www.findoutwhy.info.

Woon aansluitend aan het begin van de avond op uitnodiging van de voorzitter van de Haagse Gemeenschap van Kerken, Ad van der Helm, een oecumenische dienst bij in de Lutherse kerk aan de Lutherse Burgwal. De dienst (‘Wake voor vrede’) is georganiseerd door de Haagse Evangelisch-Lutherse gemeenschap in samenwerking met de Haagse gemeenschap van Kerken en de stichting Prinsjesdagviering. In de kerk staan de aanwezigen stil bij de situatie in de Oekraïne. Draag met enkele woorden van welkom bij aan de dienst. Momenten van bezinning, toespraken van dominee Erwin de Fouw en pastor Ad van der Helm en zang worden afgewisseld met solozang van de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko. Indrukwekkend.

Het laatste programmapunt van vandaag is de kennismaking met de stichting Nationale Herdenking s’-Gravenhage. Begeef me daartoe naar de aula van begraafplaats Westduin aan de Wijndaelersingel. Was hier eerder voor de Commonwealth herdenking. Bezocht toen ook het monument van de Stijkelgroep. De stichting bestaat uit leden die de ‘trekkers’ zijn van negen jaarlijkse herdenkingen die verspreid in de stad op 4 mei plaatsvinden. Zie een aantal bekenden waaronder Willem Post, die digitaal aansluit vanuit Spanje, Pepijn Zaagman en Bert van Alphen. Maak onder leiding van voorzitter Michel Rogier kennis met de organisatoren van de verschillende herdenkingen. Juist in dagen als deze waarin vrede en vrijheid toch niet vanzelfsprekend blijken te zijn, is het goed te herdenken. Ben blij dat er mensen zijn die dit willen organiseren. Wens alle aanwezigen succes met hun inspanningen en hoop een aantal van hen op 4 mei weer te zien.

Terug thuis wacht de loodgieterstas van het Stadhuis.