Donderdag 1 april

En toen was het alweer april. Ochtendwandel en fiets naar het Stadhuis. Praat bij met Melenie van het bestuurssecretariaat. Vertrek vanaf daar naar het hoofdkantoor van Nationale-Nederlanden in de Haagse Poort aan de Prinses Beatrixlaan. Leonore van Zalinge (Public & Government Affairs Manager) ontvangt mij in de hal beneden. Lopen samen over ‘de brug’ in het pand die de A12 overbrugt. Na al die jaren eronder door te hebben gereden, kan ik eindelijk eens vanuit binnen naar buiten kijken.

Maak uitvoerig kennis met CEO David Knippe. Knippe informeert mij – als een van de grote werkgevers in Den Haag – over het wel en wee van het bedrijf. Na afloop van onze ontmoeting leidt hij mij persoonlijk rond door het (bijna lege) pand. David toont mij een aantal bijzondere plekken in het gebouw. Ingrid van Rossum (hoofd facilitair management) vertelt over de complete herinrichting waarbij duurzaamheid centraal staat. Neem afscheid. Complimenteer, terug beneden in de hal op weg naar de uitgang, de mannen die bezig zijn met de beplanting. ‘Het lijkt wel een tuincentrum’ zegt een vrolijke mevrouw vrolijk achter de balie. Ze heeft gelijk. Het is prachtig. Meteen door naar een volgend bedrijfsbezoek. Het betreft hotel The Collector in de Haagsche Bluf. Wat een prachtig stukje binnenstad. Hier startte begin 2020 het ondernemersechtpaar Celine en Tsibo Lin-Chu een mooi hotel. Dat dat allemaal anders liep dan gedacht door corona is triest. Maak kennis met het echtpaar en krijg een rondleiding. Een aanrader dit hotel. Zeg gedag, ga buiten op de foto en zwaai naar de overburen van Juice Brothers.

Loop richting het Stadhuis. Maak onderweg een praatje met drie fietsende vrienden op leeftijd (‘U bent een soort van drie musketiers’) en ijscoman Moes. Loop op het Binnenhof goede bekende hoogleraar Beatrice de Graaf tegen het lijf en gedeputeerde Floor Vermeulen die met een bakfiets vol met IPO-vogelnestjes (bestemd voor nieuwe Tweedekamerleden) net het Binnenhof op komt draaien.

Spreek rond het middaguur, terug op mijn werkkamer op het Stadhuis, met Kevin en Marjolein (beiden kabinetszaken) over de komende nationale gedenkdagen op 4 en 5 mei. Heb een digitale ontmoeting met wethouder Shah Sheikkariem (Altena). Spreken onder anderen over zijn boek ‘De toekomst van het platteland‘. Goed Shah opnieuw te spreken. Wordt vervolgd.

Onderteken op mijn werkkamer als VNG-voorzitter een deel van de gelukwensen aan de nieuwe leden van de Tweede Kamer. In de kaart bevindt zich een klein beeldscherm waarop een digitale boodschap wordt afgespeeld. De VNG-medewerkers Jolanda Broekhuis-Baaten en Jesse de Jong begeleiden mij enthousiast bij het ondertekenen. De nieuwe Tweedekamerleden ontvangen de kaarten de komende dagen.

Dan naar Nieuw Waldeck. JongLeren nodigde me uit een van hun locaties te bezoeken. Olwyn van Oeffelen begroet me bij peuterleerplek ‘Schuitje Varen’ aan de George Bizetstraat. Zij begeleidt me naar binnen. In het lokaal aangekomen zitten zo’n vijftien peuters verwachtingsvol klaar. Lees voor uit het boek ‘Coco kan het’, het prentenboek van het Jaar 2021. Schrijfster Loes Riphagen vertelt over babyvogel Coco. Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen … Iedereen is blij dat het goed afloopt. De peuters doen een dansje en zingen … Ontvang na afloop een kleurrijke bos papieren bloemen. Zeer attent. Ga met de peuters op de foto en spreek na afloop met de pedagogisch medewerkers Hanke, Eveline en Marijke. Heb grote bewondering voor ze. Sta na afloop buiten reporter Lianne Deunhouwer (Den Haag FM) te woord.

Meteen door richting Rotterdam. Heb onderweg telefonisch overleg met Robèr Willemsen (voorzitter Koninklijke Horeca Nederland). Aan de Keileweg is de bedrijfsschool van Stedin gevestigd. Een vakschool voor praktijkonderwijs waar medewerkers van Stedin lesgeven ‘voor een nieuwe energiegeneratie’. CEO Marc van der Linden verwelkomt me. Bedrijfsschool-directeur Hannelies Boelhouwer en adviseur bestuurlijke zaken Wigge van Bemmelen praten me bij en leiden me rond. Krijg in ‘de bouwkeet’ van Jan en Arjan een toelichting op de innovaties van het bedrijf (hoe een hennepplantage op te sporen). Jan vertelt me ook meer in de hal erna waar een aantal straten zijn nagebouwd alsof we op een filmset lopen. Hier krijgen de leerlingen les over electriciteitsaansluitingen. Loop dan binnen in een hal waar in gasaansluitingen wordt onderwezen door Ed. Maak tenslotte kennis met instructeur Wim die zij-instroomsters de fijne kneepjes van het vak leert (‘Wij gaan naar het strand van Scheveningen om goed te leren scheppen’). Bemerk de enorme betrokkenheid van zowel de leerlingen als de medewerkers. Fotograaf Sicco van Grieken legt een en ander vast.

Maak, terug op het Stadhuis, aan het eind van de middag, (nader) kennis met de leden en medewerkers van de gemeenteraadsfractie Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Fractievoorzitter Richard de Mos is bij mij in de collegekamer aanwezig. Alle anderen (helaas) digitaal. Het maakt de kennismaking er niet minder energiek van. De moeite waard. Fiets naar huis. Politiechef Paul van Musscher belt. Neem ‘s avonds digitaal deel aan een voorbereidend overleg ten behoeve van de vergadering  van de (tijdelijke) Ministeriële Commissie Toeslagen Herstel (MCTH) van komende dinsdagochtend. Doe dat samen met m’n VNG bestuurscollega en wethouder Peter Heijkoop (Dordrecht) en met de algemeen directeur van de VNG, Leonard Geluk. Werk aan de stukken uit de tassen van het Stadhuis. Onderteken een tweede en laatste stapel VNG-gelukwensen voor de nieuwe leden van de Tweede Kamer. Zie flarden van het (eindeloos durende) kamerdebat over de voormalige verkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma en over premier Mark Rutte. Als ik in slaap val is de ‘uitslag’ nog niet bekend.