Donderdag 1 december

Begin even na achten met het via MS Teams voorzitten van een vergadering van de stuurgroep gewelddadige en rivaliserende jeugdgroepen.


Ontvang vervolgens om negen uur in de collegekamer de minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes, de minister van Financiën en Cultuur Xiomara Maduro en de gevolmachtigd minister van Aruba Ady Thijsen. Directeur financiën Derrick Werleman, hoofd begroting en beleid Jo-Ann Kock en adviseur hervormingen Indra Zaandam vergezellen de premier. De VNG-medewerkers Pieter Jeroense, Maarten Beks en Irene ten Teije vergezellen mij. Een plezierig gesprek over de voortgang van de hervormingen op Aruba en hoe gemeenten daarbij kunnen helpen volgt.

Moet meteen door naar een bijeenkomst ter gelegenheid van het 70 jarig bestaan van Nuffic in de Haagse Hogeschool aan het Johanna Westerdijkplein.
Doe samen met Jeanette Baljeu, loco-commissaris van de Koning Zuid-Holland, H.M. de Koningin in- en uitgeleide. Titia Bredée, directeur-bestuurder van Nuffic, treedt op als gastvrouw.

Het plenaire programma besteedt onder andere aandacht aan internationalisering in het onderwijs en welke invloed dat heeft op het leven van jongeren. Daarna spreekt H.M. de Koningin met stakeholders, studenten en medewerkers van Nuffic.

Begroet de ambassadeur van Bangladesh, H.E. Riaz Hamidullah en Elisabeth Minnemann, voorzitter van het college van bestuur van de Haagse Hogeschool. Moet snel terug naar het Stadhuis.

Morgen overhandigt de Haagse band Di-rect met stichting Muziekids een speciale troubadourtrolley aan het Juliana Kinderziekenhuis. De trolley zit vol met keyboards, percussie- en andere muziekinstrumenten. Een leuk initiatief om kinderen tijdens hun ziekenhuisverblijf op deze manier even met iets anders bezig te laten zijn. Kan er morgen niet bij zijn, dus spreek ik een korte videoboodschap in.


Loop dan richting de raadzaal. Neem bij de Entresol voor de raadzaal samen met wethouder Anne Mulder een petitie in ontvangst van bewoners (en een viervoeter) rondom de Paleistuin in het centrum van Den Haag. Zij pleiten voor een hondenlosloopveldje aldaar. Beloof de petitie onder de aandacht te brengen van de gemeenteraad. ‘Succes ermee, het is vast een hele kluif’, zegt een van de bewoners niet zonder humor. Maak vervolgens kennis met een aantal insprekers. Zij zullen zometeen tijdens de raadsvergadering hun zegje doen over buurthuis de Sprong en buurthuis de Schets en willen mij dat alvast laten weten.

Open om half twee ’s middags de vergadering van de gemeenteraad van Den Haag. De agenda is ook vandaag omvangrijk. Moet ook zelf bij een aantal onderwerpen uit de portefeuille stevig aan de bak. Word tijdens de vergadering voortdurend op de hoogte gehouden van de actualiteit in de Schilderswijk.


Reik rond de avondschorsing namens Z.M. de Koning de versierselen uit die behoren bij een Koninklijke Erepenning, aan voorzitter Robbert-Jan Brugman van de 100-jarige Commercieele Club. Inmiddels telt de Club telt 110 leden. De jubileumbijeenkomst vindt plaats in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Begroet onder anderen Maurice van Kleef, Christiaan de Wal, Valentijn Zwolsman en natuurlijk het erelid Geert van Alkemade. Ambtgenoot Leendert de Lange (Wassenaar) is er ook. Spreek het gezelschap toe, neem deel aan het maken van een groepsfoto ga snel terug naar de raadsvergadering.

Inmiddels is om acht uur de rust rond de Vaillantlaan teruggekeerd. Snel en effectief optreden van de politie met hulp van een aantal buurtvaders en jongerenwerkers dragen hier aan bij. Rond middernacht kan de raadsvergadering worden gesloten. De nazit is gezellig. Blijf maar kort, maar lig toch pas om twee uur in bed. Latertje.