Donderdag 1 juni

En toen was het juni. Ga in alle vroegte heen en weer naar het zwembad aan de Klatteweg. Zwaai onderweg terug naar ouderenverzorgster Christiana. Het is mooi weer. Drink, terug thuis, met bestuursassistent Naut Kool (VNG) een kopje koffie op mijn balkon. Hij vergezelt me vandaag, vandaar. Ga richting Almkerk (gemeente Altena). Breng er een werkbezoek op uitnodiging van wethouder Shah Sheikkariem. Begroet aan Hoekje in het Golfpark Almkreek ambtgenoot Egbert Lichtenberg. Krijg van Egbert het boek ‘De biesbosch in de tweede wereldoorlog – over onderduikers, verzet en crossings’ kado. Meerdere regionale producten staan op tafel. Het Hoefhuys heeft z’n best gedaan.

West-Brabantse gastvrijheid. Proef van de aardbeien. Heerlijk. Er wacht een druk programma. Er zijn presentaties over de vitale regio West-Brabant. Centraal staat ‘vruchtbare grond voor gezonde groei’. De wethouders Hans Wierikx (Halderberge) en Kees Gommeren (Steenbergen) informeren mij over de regio, het vitaal buitengebied en het circulair voedsel- en leefsysteem. “Energie en ondernemerschap is de kracht van de regio. De regio zet in op plant based en biobased agrofood. Een agrarische uitdaging voor de duurzame tuinbouw.” Voor mij zijn de volgende ‘big five’ nieuw: aardappelen, bieten, groenten, zachtfruit en boomkwekerij. En ook de slogan ‘van groen naar rijp’ valt. Goed om hier meer over te weten. Ook drie jonge ondernemers laten van zich horen. Het zijn Jacco de Waal en Koen de Keijzer en Ralph den Dekker van het platform AltenaWerkt. Zij linken lokale functies (vacatures) aan jonge mensen, waardoor de vacatures binnen de regio worden vervuld en de jongeren in de regio blijven. “Het is leuker om te werken voor een bedrijf dat je voetbalclub sponsort.” Wethouder Roland van Vugt (Altena) vertelt over de inzet op duurzaamheid. “De agrarische sector circulair maken en een korte keten organiseren, van het land naar het bord.” De firma HAK is hier een goed voorbeeld van. Roland roept op gebruik te maken van lokale kennis en expertise. En hij heeft bestendig beleid van het Rijk nodig om dit te organiseren. Herkenbaar. Wethouder Anneloes van Hunnik (Altena) neemt ten slotte de aanwezigen mee in de rijke historie van de regio. “Er is maar één plaats in Nederland waar de drie waterlinies samenkomen.” En ze vertelt over de vitaliteitscentra waar het leren, leven en doen samenkomen. Ondernemer Willem Groenenberg wijdt verder uit over deze publiek-private samenwerking waar biologische landbouw, verwerking en zorg samen komen. “Als er in Breda 10.000 woningen worden gebouwd, moet het voedsel ook uit het ommeland komen.” Krijg aan het eind van het werkbezoek een positionpaper ten behoeve van de VNG overhandigd, getiteld ‘Vruchtbare grond voor gezonde groei’. “De regio bestaat uit doeners en wij willen voorop lopen”, aldus wethouder Shah Sheikkariem. Een heldere boodschap. Ben ervan overtuigd dat wanneer een regio een goed verhaal heeft, zij dit laten zien en het in de harten en hoofden van mensen zit, dat het dan ook landt. Ben benieuwd of deze werkwijze ook uit te rollen is op andere plekken. Ga verrijkt door de Brabantse gastvrijheid en ideeën terug naar Den Haag. Genoot van de verhalen over het vitale buitengebied, de agrarische transities en groene plantaardige economie. Gastheerwethouder Shah Sheikkariem en zijn collega’s doen verslag. Krijg een pakketje streekproducten mee voor thuis. Richard en Monique Verschure van de gelijknamige Buffelgaard hebben hun best gedaan. Fotograaf Jurgen Versteeg legt het werkbezoek vast op de gevoelige plaat.

Inmiddels is eerder vanochtend bekend geworden dat Karin Krukkert per 15 juli de nieuwe politiechef wordt. Verheug me op de samenwerking. Bel onderweg terug met Dennis Groenewold (voorzitter van het presidium van de gemeenteraad). Raadslid Lotte van Basten Batenburg en chef kabinet Eline Tops-Visser bellen mij. Ben aan het begin van de middag op kantoor bij de VNG in de Willemshof aan de Nassaulaan. Geef samen met woordvoerder Angela de Jong een interview aan Anne Graumans en Jolly Kerkstra van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen. Stem een aantal zaken af met de ambtelijk secretaris van het VNG-bestuur, Rommy Bakker. Praat in kamer ‘Sint Eustatius’ bij met staatssecretaris Eric van der Burg. Krijg in de loop van de middag in het Atrium beneden het eerste exemplaar van de publicatie ‘De gezagscrisis, filosofisch essay over een wankele orde‘ overhandigd uit handen van de schrijver Ad Verbrugge. Eervol.

De Atriumlezing die volgt kan ik helaas niet bijwonen.

Haast me naar het Stadhuis. Woon vanaf vier uur in de collegekamer de vergadering bij van het presidium van de gemeenteraad. Om vijf uur gevolgd door een door mij in extra vergadering bijeengeroepen FVO (Fractievoorzittersoverleg). Zit de vergadering van de dertien fractievoorzitters voor. Spreken over de recent in de gemeenteraad aangenomen motie F3 ‘Aanstellen gespreksleider’. Na ampel overleg en enig telefonisch overleg op mijn naastgelegen werkkamer maak ik tegen zessen bekend dat het FVO heeft besloten voormalig wethouder en minister Bruno Bruins aan te stellen als gespreksleider. Gebruik het avondeten met de naaste medewerkers Eline, Angela, Naut en Maarten bij Pavlov aan het Spui. Nemen ‘met de benen op tafel’ een aantal actualiteiten in en rond de agenda door. Werk, terug thuis, aan de inhoud van de loodgieterstas en heb later in de avond telefonisch overleg met raadsgriffier Lilianne Blankwaard, gemeentesecretaris Ilma Merx en met John Leerdam.