Donderdag 1 oktober

En toen was het oktober. Maak m’n ochtendwandeling. Begin op kantoor met een online vergadering van het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de Veiligheidsregio Haaglanden. Een gepland werkbezoek kan helaas niet doorgaan – tot nader order verplaatst – werk de rest van de ochtend op mijn kamertje. Ruim op en lees. Ambtgenoot Michel Bezuijen belt. Praat bij met woordvoerder Jan. Ga aan het eind van de ochtend naar het Segbroek College aan de Goudsbloemlaan. Heb de eer en het genoegen om het eerste lespakket ‘De lange reis van de poesaka’ in ontvangst te mogen nemen. Kevin (kabinetszaken) is er bij. Hans Timmermans, rector van het Segbroek College doet me in- en uitgeleide. Bewonder bij binnenkomst het werk van Karel Appel in de hal.

In de fraai gerestaureerde aula van de school – neem plaats naast goede bekende Erry Stoové – spreekt auteur Simone Berger-Straakenbroek enkele welkomstwoorden uit. Zij stelde het lespakket, samen met fotograaf Armando Ello, samen. Het boek “De lange reis van de poesaka” (poesaka is een ‘erfstuk’ dat symbool staat voor familiegeschiedenis) vertelt in tekst en beeld de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië, in het bijzonder de periode net voor, tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog. Geniet van een muzikaal intermezzo van Robin Block en voordrachten van Ernst Kraft van Ermel en Nel Lekatompessy (‘Biskoewit Verkade’). Dank beide auteurs voor het lespakket. De bijeenkomst vindt in aangepaste vorm en in een kleine kring plaats. Begrijp dat de bijeenkomst via een liveverbinding op Facebook is te volgen. Goed dat er zo veel creatieve oplossingen worden bedacht.

Foto: Armando Ello

Foto: Armando Ello

Woon ‘s middags samen met Commissaris van de Koning Jaap Smit een bijeenkomst bij in Hotel des Indes. Een 100-jarige vereniging krijgt het predicaat Koninklijk. Begin december wordt dit bekend gemaakt. Tot die tijd kan ik er nu verder niets over schrijven. Ga aansluitend aan het einde van de middag richting het Museon. Isabelle (kabinetszaken) en Theresa (communicatie) vergezellen me. Draag bij aan de opening van de familietentoonstelling ‘MUSIC! Van Beethoven tot Beyoncé’. De opening vindt in kleine kring en met (digitaal) publiek plaats. Directeur Peter de Haan, hij draagt een mondkapje met het Museon-logo, ontvangt me bij de ingang. Hij verzorgt een rondleiding door de permanente tentoonstelling ‘One Planet’ (over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN) en (hoe toepasselijk vandaag) door de tentoonstelling ‘Getekend’ (persoonlijke verhalen over het voormalige Nederlands-Indië). Leuk en leerzaam. Praten natuurlijk over de coronamaatregelen en de gevolgen voor de museumsector. Loop naar de Levi Lassenzaal. Begroet Sven Arne Tepl, artistiek directeur van het Residentie Orkest. Alle techniek staat klaar voor de live-uitzending van de opening. Presentatrice Paula Udondek interviewt een aantal gasten (waaronder ook mij) en geef met vier tellen op twee professionele drumstokjes het sein dat de band M4tch (van muziekschool Ready to Play) kan gaan spelen en de tentoonstelling officieel is geopend. Een heerlijk optreden van de Haagse Nederbietband The Motions samen met het strijkersensemble van het Residentie Orkest volgt, net als een lied van Beyoncé. Whow.

Mag als eerste bezoeker een kijkje nemen in de nieuwe tentoonstelling. De expositie is een internationaal samenwerkingsproject van het LVR-landesmuseum Bonn, het Braunschweigisches Landesmuseum, het Limburgs Museum Venlo, Bruns B.V. Bergelijk en het Haagse Museon. Goed dat de creatieve sector over de grenzen heen de handen in elkaar slaat. De expositie is ter ere van de 250e geboortedag van Ludwig van Beethoven. De beleving van muziek staat centraal. Er zijn dertig interactieve stations ingericht die de bezoekers op een muzikale wereldreis meenemen. Ga voor dat ik afscheid neem in gesprek met de meiden van M4tch. Ze zijn erg enthousiast. Begrijp dat vanmiddag hun tweede optreden was. TV West doet verslag.

Heb ‘s avonds, terug op het Stadhuis, een overleg met directeur veiligheid Hans. Een online-vergadering van het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de veiligheidsregio Haaglanden volgt. De tweede van vandaag. Er is nog enig ambtelijk uitzoekwerk nodig. Vergaderen morgenochtend vroeg verder.