Donderdag 1 september

Als vaker is het vanochtend redelijk rustig in het zwembad. Trek m’n baantjes en ga na een douche thuis richting het Stadhuis. Praat bij met Eline en Camilla van kabinetszaken. Gemeentesecretaris Ilma Merx wipt aan. Heb een overleg via MS Teams met wethouder Martijn Balster en interim kwartiermaker Zuidwest Meilan Chung. Maak kennis met Roos Meilink, de Chief Resilience Officer van de gemeente Den Haag. Den Haag is een van 100 resilience steden in de wereld. Roos en haar team houden zich bezig met de veerkracht van de stad; hoe kunnen we ons als stad en samenleving voorbereiden op crises als pandemie, armoede of een tekort aan gas. Zit van tien tot elf via MS Teams een ingelaste bestuursvergadering van de VNG voor.

Ontvang aan het einde van de ochtend An van ’t Oosten. Kreeg afgelopen 4 mei na afloop van de herdenking bij het dwangarbeidersmonument bij het provinciehuis aan de Zuid-Hollandlaan haar boek ‘De oorlog van Sophie’ kado. Spraken af een keer verder te praten. Bij deze. An heeft veel herinneringen aan de oorlog en kan die op een aangename en beeldende manier vertellen. De herinneringen zijn niet rooskleurig, maar belangrijk om door te geven aan de volgende generatie met het doel ‘Dit nooit meer’. Aangenaam gesprek. Krijg na afloop opnieuw een boek van haar hand kado. Ditmaal ‘Wielóóóch – over een bijzondere vriendschap in oorlogstijd’. Neem dankbaar afscheid.

Begeef me rond het middaguur naar het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Ontvang er de (nieuwe) ambassadeurs uit Italië, Duitsland, België, Jordanië, Georgië, Bolivia, Cuba, Kosovo, Israël en Marokko. Verwelkom hen tijdens een informele lunch in Den Haag én in Nederland. Goed om te weten dat een aantal ambassadeurs voor de tweede keer benoemd is in Den Haag. Spreken over hun (eerste) impressies van Den Haag, de focuspunten voor hun ambassadeurschap en de (inter) nationale politieke actualiteit.

Inmiddels is m’n agenda omgegooid in verband met het overlijden gisteren tijdens de zeilweek op de Waddenzee van een 12-jarige leerlinge van de Dalton in Segbroek. Race vanuit het Oude Stadhuis samen met m’n woordvoerder Jan Sinnige naar de Aronskelkweg. Corinne (directie veiligheid) wacht ons op. Ontmoet in de kamer van de rector, mentor André, oud-leerling Virgil, Arno Peeters (bestuurder VO Haaglanden) en rector Katrien van de Gevel zelf. André en Virgil bevonden zich op de boot tijdens het ongeluk en hebben daar heldenwerk verricht. Later schuift conrector Arjen ook aan (hij brak gisterenavond thuis tot overmaat van ramp zijn arm). Een indringend gesprek over datgene wat André en Virgil hebben meegemaakt volgt. Betuig mijn medeleven en bied hulp aan waar het kan. Sta na afloop samen met de rector de inmiddels toegestroomde vertegenwoordigers van de media te woord. Bewonder op de terugweg het schoolgebouw. Schoonheid die een droevige gebeurtenis flankeert.

Heb, terug thuis, een digitaal overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx. Fris me op en stap op de fiets. Kijk met een aantal medewerkers bij strandpaviljoen BooNooNooNoos aan het Noorderstrand op informele wijze vooruit op de komende periode. Simone sluit ook aan.

Gebruiken na afloop met z’n tweeën het avondeten bij Zarautz. Ga, terug thuis, bijna meteen naar bed. Om drie uur ’s nachts informeert Camille van de brandweer me telefonisch over een grote brand in een parkeergarage van een wooncomplex aan de Laan van Wateringseveld.