Donderdag 10 augustus

Ga zwemmen en werk thuis. Plv. kamerbewaarder meneer Ruud haalt de tas (met afgehandelde inhoud) op. Drinken samen een kopje koffie. Camille Michel van de brandweer (VRH) belt in verband met de actualiteit. Fiets in de loop van de ochtend naar de Frederik Hendriklaan. Doe er een aantal boodschappen. Werk ’s middags aan m’n eigen administratie. Heb telefonisch contact met Melenie van het bestuurssecretariaat en met Harry Wientjes van de Rabobank en voorzitter van Economic Board The Hague. Bel voor de gezelligheid met m’n moeder in Edam.

Avondeet (vroeg) thuis met Simone. Vanavond staat de opening van het Allianz WK Zeilen op het programma. Fietsen samen met chef kabinet Eline en Sabine van communicatie naar het festival aan zee-terrein aan de Strandweg dat speciaal hiervoor is ingericht. Het wereldkampioenschap zeilen, dat slechts eens in de vier jaar wordt gehouden, bereidt de beste zeilers ter wereld voor op deelname aan de Olympische Spelen – volgend jaar in Parijs. In tegenstelling tot de Olympische Spelen, waarvoor slechts één team per olympische klasse per land zich kwalificeert, mogen aan dit wereldkampioenschap meerdere teams uit alle landen deelnemen. Daardoor is er op de wereldkampioenschappen een veel sterker en groter deelnemersveld dan op de Spelen. Ruim 1.200 atleten zijn de komende tien dagen op Scheveningen en omgeving te vinden. Een uniek evenement, mooi dat Den Haag dit samen met een groot aantal partners organiseert. Ontmoet bij de ingang de medewerkers Korrie Louwes, Peter van Veen en Frank van der Peet. Ook m’n woordvoerder Robin, zelf een fervent zeiler, is erbij. Het festivalterrein ziet er imposant uit met allerlei activiteiten zoals zeilen in optimisten en kanoën. (Haagse) kinderen en andere belangstellenden kunnen hier de komende tien dagen terecht. Verwelkom de voorzitter van World Sailing Quanhai Li, de directeur van het Watersportverbond Arno van Gerven en de toernooidirecteuren (en voormalig topzeilers) Annemiek Bekkering en Dorian van Rijsselberghe. Goed om de gastheer van de avond, Rutger Vermast, opnieuw te ontmoeten. Samen met stagemanager Niek van der Linden van TIG Sports heeft hij het programma strak onder controle. Na mijn toespraak vindt er een afwisselend programma plaats met onder anderen Zandtovenaar Gert van der Vijver en bijdragen van verschillende sprekers. De vlaggenparade waarbij de 85 deelnemende landen zich presenteren is indrukwekkend.

Afsluiting van het programma is een drumshow van de drumband Splash. Het Allianz WK Zeilen kan van start en Scheveningen heeft zich, mede door het prachtige weer, prachtig aan alle aanwezigen gepresenteerd.

Na afloop van de formele ceremonie is er nog een informele ontvangst bij beachclub Fonk. Zie de zonsondergang en wens alle deelnemende teams veel succes de komende tien dagen. Blik op Instagram terug en fiets naar huis.