Donderdag 10 maart

Het is koud onderweg op de fiets naar het zwembad. Begin om negen uur op het Stadhuis in de collegekamer met een vergadering van de stuurgroep RIEC. Gevolgd door een vergadering van het dagelijks bestuur van het RBO (Regionaal Bestuurlijk Overleg) politie-eenheid Den Haag. Woon aan het eind van de ochtend in de Ontwikkel-werkplaats Overvecht/030Office aan de Utrechtse Mississipidreef een overleg bij met minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).Onderwerp van gesprek is het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Dit programma gaat aandacht geven aan een aantal kwetsbare gebieden in Nederland. Door een stapeling van problemen lopen inwoners in deze gebieden vast op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de hulpverlening. Voor Den Haag gaat het om ZuidWest. Voer dit overleg samen met mijn ambtgenoten Frans Backhuijs (Nieuwegein), Mieke Baltus (Lelystad), Sybrand Buma (Leeuwarden), Paul Depla (Breda), Jan Hamming (Zaanstad), Cor Lamers (Schiedam) en Ahmed Marcouch (Arnhem) en natuurlijk onze gastvrouw Sharon Dijksma. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Woon ’s middags in crematorium Daelwijck aan de Floridadreef de uitvaartplechtigheid bij van mijn voormalige medewerker Jacqueline Rabius. Jacqueline werd slechts 54 jaar. Een aangrijpend afscheid van een bijzonder mens met een enorm groot hart. Kende haar in 2017 de burgemeesterspenning toe, een jaarlijks eerbetoon aan een medewerker met uitzonderlijke verdiensten. ‘Onverschrokken hoedster van woord en beeld’, luidde de tekst op de penning. En zo was het.

Bezoek, terug in Den Haag, aan het eind van de middag de Poolse ambassade aan de Javastraat. In deze straat worden, op initiatief van Willem van der Werf van Van der Feltz advocaten, op zoveel mogelijk plekken Oekraïense vlaggen gehesen. Spreek in de tuin van de ambassade de aanwezigen toe en hijs samen met de ambassadeurs van Polen en Oekraïne, de Oekraïense vlag. Dit alles uit solidariteit met het volk en de regering van Oekraïne, met de vluchtelingen – van wie de eersten ook in Den Haag zijn aangekomen – en uit solidariteit met onze Poolse vrienden die de grote stroom vluchtelingen als buurland opvangen.

Neem ’s avonds via Zoom, samen met de wethouders Saskia Bruines en Robert van Asten, deel aan een bijeenkomst van de werkgroep veilig en leefbaar Scheveningen. Als steeds de moeite waard. Duik in de stukken voor morgen. Later op de avond belt m’n dochter. Gezellig.