Donderdag 10 september

Ochtendwandel – ondanks de korte nacht – iets vroeger dan gebruikelijk. Ben ruim voor achten op het Stadhuis voor een vergadering van het presidium van de gemeenteraad. We spreken onder anderen over de gemeenteraadsvergadering van komende woensdag. Ontvang de ambassadeur van Armenië, H.E. Tigran Balayan. Wesley Toelen (kabinetszaken) en Bart Ludwig (directie veiligheid) zijn bij het gesprek aanwezig. Geef een kennismakingsinterview aan Corinne Leopold van de Haagse Stadskrant. Een digitale vergadering met VNG-directeur Leonard Geluk en VNG-bestuurscollega en wethouder Victor Everhardt (Amsterdam) volgt. Maak kennis met bestuursadviseur Denis Vink.

Mag aan het begin van de middag even naar ‘buiten’. Woon aan Bleijenburg samen met cultuurwethouder Robert van Asten de opening bij van de Graduation show van de eindexamenkandidaten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). Het blijkt een inspirerende omgeving met allerlei zeer creatieve jonge mensen uit alle delen van de wereld. De KABK is de oudste kunstacademie van Nederland en is gevestigd in een fraai pand aan de Prinsessegracht. Directeur Marieke Schoenmakers verwelkomt me. Spreek net als Marieke enkele gelukwensen uit en word vervolgens langs een selectie van de eindexamenwerken rondgeleid. Bewonder onder anderen het werk van Narges Mohammadi, Marlot Meyer, Edward Dzulaj, Céline Hurka, Sébastien Robert, Eva van Essen en van Liza Houben. Laatstgenoemde vertelt me dat ze later burgemeester van Maastricht wil worden.

Wandel terug naar het Stadhuis. Woon in de collegekamer een digitale versie van de vergadering van het zogenaamde Bestuurlijk Overleg Financiële Verhoudingen (BOFV) bij met de bewindspersonen Kajsa Ollongren en Hans Vijlbrief. Tijdens de vergadering reikt Bernard ter Haar virtueel aan ons de allereerste exemplaren uit van zijn rapport ‘Als een overheid – slagvaardig de toekomst tegemoet. Inmiddels is mijn agenda omgegooid – moet dus helaas de opening van het Prinsjesfestival en het fractievoorzittersoverleg afzeggen – voor een ingelast (corona-crisis) overleg op het ministerie van VWS met de ministers Hugo de Jonge en Ferdinand Grapperhaus. Doe het overleg samen met mijn ambtgenoten Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb.

Ga na afloop direct door naar het Louwman museum aan de Leidsestraatweg. Daar vindt een afscheidsbijeenkomst plaats van vertrekkend wethouder Boudewijn Revis. Spreek de aanwezigen – en vooral de loco-burgemeester zelve – toe.