Donderdag 11 april

Reis na m’n zwembeurt meteen door naar Edam. Drink een kopje koffie bij m’n moeder en neem haar vervolgens mee naar het Dijklander Ziekenhuis aan de Heideweg in Volendam. In de pijnpoli wordt Ma voor de tweede keer voorzien van een qutenzapleister. De behandeling duurt ruim een uur. Heb gelukkig wat te lezen bij me. In de wachtkamer hangt Ma’s jas naast mij over de rolstoel.

Breng Ma terug naar huis. Neem afscheid. Ze is blij dat het is gelukt en dat de nieuwe pleister erop zit. Hopelijk verlicht de pleister de pijn in haar rug. Ben blij dat ik dit voor haar kan doen. Bericht na afloop mijn broer Koos over hoe het is gegaan.

Voorzie, ’s middags terug thuis in Den Haag, de schilders Maikel en André van een kopje koffie. Ze werken gestaag door. Het weer is hier beter dan in Noord-Holland vanmorgen. Ontvang Onno Hesselink, een goede bekende van heel lang geleden. Onno was het (enige en dus favoriete) neefje van de dames Hesselink (oftewel ’tante’ Nel en ’tante’ Alie). Het neefje is inmiddels een 56-jarige succesvolle ondernemer en woonachtig in het Belgische Tervuren (bij Brussel).

Bel met m’n dochter (op vakantie) in Otterlo.

Ben aan het eind van de middag op het Stadhuis. Redacteur Caroline Ludwig komt langs. Zij interviewt allerlei inwoners van Den Haag voor de rubriek Ter Plekke in de weekkrant Den Haag Centraal. De rubriek bestaat binnenkort tien jaar. Voor haar reden mij te vragen om een bijdrage. Doe dat graag. Caroline heeft een lange lijst met terugkerende onderwerpen voor de rubriek waar ze graag mijn reactie op heeft. We nemen er een groot aantal door. Spreken over alle stadsdelen (van Haagse Hout tot Scheveningen), theater, koffiehuizen en het groen in onze stad. En we delen onze bewondering voor het werk van ‘stadmakers’ zoals Mina el Kadiri van stichting Escamp voor Vrouwen.

Prettig gesprek en leuk om weer eens wat herinneringen op te halen over mijn eerste maanden in Den Haag een kleine vier jaar geleden, toen nog volop in coronatijd. Ben benieuwd wat ze ervan maakt. Morgenochtend neemt een collega een foto.

Ontvang aansluitend in de collegekamer een aantal vertegenwoordigers uit de Haagse moslimgemeenschap. De heren Maddoe van de Federatie Islamitische Organisaties, Maas van het samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden, Dmirci van de Mescidi-Aksa Moskee, Cakmak van de stichting Sakaleyn en Waheed van de Mobarak Moskee. Ook aanwezig zijn de gemeentelijke medewerkers Hassan en Noor die de contacten onderhouden met de geloofsgemeenschappen en directeur Veiligheid Herke. Hoor hoe de vastenmaand is verlopen en op welke wijze zij invulling hebben gegeven aan de ramadan. Bespreken een aantal knelpunten zoals de huisvesting van geloofsgemeenschappen en de emoties bij het conflict in het Midden-Oosten. Het overleg verloopt in een open en constructieve sfeer.

Praat, later op de avond terug thuis, bij met Erik Ziengs. Het voormalige Tweede Kamerlid is sinds kort voorzitter van ONL. Plaats van handeling is Zarautz. Gebruiken er tegelijk het avondeten.