Donderdag 11 augustus

Maak m’n ochtendwandeling. Werk vandaag vanuit huis. Heb in de loop van de ochtend online een overleg met m’n Turkse ambtgenoot Uğur İbrahim Altay (Konya). Uğur is vergezeld door Çemal Bas van de UMT (Union of Municipalities of Turkey) en Selim Yücel Güleç van zijn directie Internationaal. Jessie Post van VNG international vergezelt mij. Spreken over de actualiteit binnen de wereldvereniging van gemeenten UCLG (United Cities and Local Governments). Fiets rond het middaguur – in pak, jasje dasje – naar het zomerpaviljoen van De Witte op Scheveningen aan de Pellenaerstraat. Doe dat op uitnodiging van commissaris Boudewijn Baert van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte. Aardig om het paviljoen, dat ik al zo vaak vanaf de boulevard en het strand heb bewonderd, nu ook van binnenuit te zien. Krijg een rondleiding, gebruik de lunch en ontvang na afloop drie publicaties. Over de Sociëteitstent, over het Paviljoen en over het Sociëteitsgebouw van De Witte, alle drie geschreven door de Hendrikken Ambachtsheer en Grootveld.

Fiets naar huis. Praat bij met bestuursadviseur Sjoukje Volten. Doe aan het eind van de middag datzelfde (online) met directeur veiligheid Hans (net terug van vakantie) en bestuursadviseur Bernadette. Er staat ons weer veel te doen de komende maanden. Heb in de loop van de avond telefonisch contact met wethouder Anne Mulder, met politiechef Paul van Musscher en korpschef Henk van Essen. Een actuele ontwikkeling vergt dit.

Stap tegen tien uur op de fiets. Ga in het pikkedonker samen met Camilla (kabinetszaken) naar de keerlus van tramlijn 1 bij het Zwarte Pad. Daar staan onder andere vier beachcleaners en een grote vrachtwagen van het Veeg- en Straatbedrijf Den Haag klaar die worden gebruikt voor het schoonmaken van de stranden. Algemeen manager Marcel en leidinggevende van de strandploeg Tonnie leggen me uit hoe het schoonmaken verloopt. De mannen van de strandploeg werken de hele nacht door zodat morgenochtend alle bezoekers een schoon strand aantreffen. Maak kennis met de toppers van de strandploeg. Rijd op het strand mee met Jeroen op de beachcleaner. Beginnen bij het havenhoofd en gaan dan langzaam richting de Pier. Stap na enige tijd over naar chauffeur Leen. Hij bestuurt de vrachtwagen die de vuilnisbakken leegt. De grootste vuilnisbakken hebben een inhoud van 3000 liter. Eindig in de jeep. Zeg bij de Pier aangekomen gedag tegen de harkploeg. Zij zijn een soort van vooruit geschoven post. Zij harken het vuil bij elkaar dat rond de bakken ligt. Dan kunnen later vannacht de beachcleaners hun werk doen. Mooi om deze harde werkers aan de slag te zien. Iedereen die van het strand en de zee wil genieten – als bezoeker of ondernemer – weet hoe belangrijk de inzet en professionaliteit van deze medewerkers is.

Fiets naar huis. Lange werkdag zit er op.