Donderdag 11 januari

Begin na mijn zwembeurt met het digitaal voorzitten van een (korte) ingelaste vergadering van de driehoek. Heb, op het Stadhuis aangekomen, een kort overleg met directeur Veiligheid Herke Elbers. Onderwerp: de vacature secretaris van de regioburgemeester. Praat in de collegekamer samen met eerdergenoemde Herke en chef kabinet Eline Tops-Visser bij met Schout-bij-nacht Ludger Brummelaar en Edith van Gemert (Rijksvoorlichtingsdienst). Moet snel door richting de Fahrenheitstraat. Het is druk onderweg, onder andere in verband met de demonstraties rond het Vredespaleis. Vandaag houdt het Internationaal Gerechtshof (ICJ) er de eerste openbare hoorzittingen in de zaak tegen Israël, aangespannen door Zuid-Afrika. Verschillende grote groepen mensen wensen zich uit te spreken over de kwestie. Er is veel internationale pers aanwezig. Dankzij effectief optreden van de politie blijft de situatie onder ‘controle’ en verlopen de demonstraties ‘goed’.

Begroet, eenmaal aangekomen in de Fahrenheitstraat, BIZ-voorzitter José, AH-supermarktmanager Melvin, oud-ondernemer en BIZ-adviseur Rob en PLUS-supermarktmanager Frans. Reden van het bezoek is de brief die de BIZ (Bedrijven Investeringszone) van de Fahrenheit vorige week aan het college stuurde over de ervaren overlast van de Permanente Winter Opvang (PWO) een stukje verderop. Stadsdeeldirecteur Daniël, de teamleider van de wijkagenten Mart, PWO-projectleider Jan en veiligheidsregisseur Wilco zijn er ook. Verontschuldig wethouder Mariëlle Vavier. Met maatschappelijke opvang in portefeuille was zij er graag bij geweest. Helaas moest zij afzeggen vanwege de griep. Bestuursadviseur Evelien is er wel. Melvin ontvangt ons in de bedrijfskantine van de AH met koffie. Bespreken de huidige situatie, de verschillen ten opzichte van de eerste weken van de winter en de mogelijke verbeteracties. Bezoeken vervolgens tijdens een wandeling verschillende ondernemers, waaronder de wijnwinkel, Ed Boele van de kaaswinkel, Clint Soer van de snackbar en de mensen van de nieuwe chocoladezaak Rafael’s Pastry.

Spreken af om elkaar over zes weken opnieuw te ontmoeten en de voortgang te bespreken. Dan wel in aanwezigheid van de portefeuillehouder.

Gebruik de lunch in het Oude Stadhuis aan de Dagelijkse Groenmarkt met de nieuwe ambassadeurs van Luxemburg, Vietnam, Armenië en Iran. Goed om (nader) kennis te maken. Spreken onder meer over hun diplomatieke carrières, de prioriteiten van hun ambassadeurschap en de lokale, nationale en internationale actuele politieke ontwikkelingen.

Neem via MS Teams met Lawrence Eghosa, stadsdeeldirecteur van Laak, de voortgang van het actieplan en andere initiatieven in Laak door. Er is veel werk verzet, maar meer nog is nodig. Wordt vervolgd. Bel met Mattie Tugendhaft over een verdrietig bericht dat hij me stuurde en met wijkverpleegkundige Nienke in Edam. Politiechef Karin Krukkert houdt me bij voortduring telefonisch op de hoogte van de actualiteit rond de demonstraties. Ben inmiddels onderweg naar Heerlen. Ga er op uitnodiging van ambtgenoot Roel Wever op werkbezoek. Drink in het monumentale Raadhuis in de werkkamer van de burgemeester bij aankomst een kopje koffie en bekijk de raadzaal.

Architect Frits Peutz heeft destijds goed werk verricht (net als Francine Houben nu). Gaan dan aan de wandel. Denise Evertz van het bestuurssecretariaat heeft een aardig programma voorbereid. Passeren het Thermenmuseum en lopen door de winkelstraten en de zeer fraai gerenoveerde omgeving van het station.

Ga dan samen met Roel vanuit het Maankwartier op pad met projectleider sociaal veilig Tom Bindels. Hij laat me een paar delen van wijken en buurten zien die heden ten dage nog steeds een steuntje in de rug verdienen (Heerlen-Noord, Hoensbroek). Gebruiken ten slotte het avondeten in het feeërieke Kasteel TerWorm.

Een latertje. Duik desalniettemin, terug thuis, in de inhoud van de stukken voor morgen.