Haal een frisse neus tijdens de ochtendwandeling. Er staat een stevige wind. VNG-bestuurscollega Hubert Bruls belt in verband met de actualiteit. Begin in Den Haag Zuidwest. Zuidwest bestaat uit de wijken Moerwijk, Morgenstond, Vrederust en Bouwlust. Deze wijken hebben te maken met armoede, langdurige werkloosheid, gezondheidsproblemen en (kansarme) jongeren die opgroeien in een sociaal zwakke omgeving. Dat moet nodig veranderen en daarom investeren het Rijk en de gemeente Den Haag extra in Zuidwest. Breng samen met stadsdeelwethouder Martijn Balster een bezoek aan de Kinderwinkel aan de Van Baerlestraat. Stadsdeeldirecteur Harm Benthem, Arjen Ouwehand (directie veiligheid), stedebouwkundige Jaap van Heest en Derk Stegeman van de stichting Stek (voor Kerk en Stad) praten ons bij. Maak in de Kinderwinkel kennis met Monique en Marijke. De laatste geeft een toelichting op haar rol als tienerwerker om de jeugd in deze kwetsbare omgeving op te vangen. Een dankbare rol, waarbij ze ook ziet hoe moeilijk het toekomstperspectief is voor deze jongeren. Marijke laat me ook de kelder van de kinderwinkel zien. Gaan daarna in de omgeving van de Jan Luykenlaan aan de wandel en laat me informeren over de problemen, maar ook over de kansen die er liggen om Zuidwest aan te pakken. Krijg tijdens de wandeling spontaan van een medewerker van Irfan’s Barbershop een mondkapje aangereikt. Het mondkapje is van zijn favoriete voetbalclub, Besiktas JK. Geestig. Nuttig bezoek.
Meteen door naar Youz De Banjaard, onderdeel van de Parnassia Groep, aan de Dr. van Welylaan. Jan van Schilt en Vincent Bovenlander, respectievelijk bestuurder en manager bedrijfsvoering verwelkomen Marjolein (kabinetszaken) en mij hartelijk. In de kantine informeren ze ons over de organisatie en hun nieuwste initiatief: de bus GIJS (GGZ in Jouw Straat). Met GIJS wil Youz kinderen met psychische problemen en een licht verstandelijke beperking kunnen onderzoeken en behandelen in hun eigen vertrouwde omgeving. Kinderen die anders niet of lastig te bereiken zijn. Veel van de cliënten zitten vanwege hun problematiek langdurig thuis, omdat ze bijvoorbeeld angstig zijn of niet in staat zijn zelfstandig te reizen. Nu komt de psychiater naar hen toe. In de bus zijn alle onderzoeks- en behandelfaciliteiten aanwezig. Maak kennis met vrijwilliger Pauline en psychiater Corine van Vliet. Gaan dan naar buiten voor het onthullingsmoment van de mobiele spreekkamer GIJS in de binnentuin. Zie in de bus een filmpje van een interview van Corine en een moeder van een cliënt van De Banjaard. Zij bespreken het nut van de bus. Speel dan met behandelaar Clarie (‘U moet de groeten hebben van mijn broer Willem Dekker van wie u in 2005 uw huis aan de Willem Andriessenlaan in Amstelveen kocht’) en de tienjarige cliënte Celine in de bus een spelletje met dobbelstenen en allerlei vragen op kaartjes. Speltherapie dus. Ben onder in indruk van het werk van YOUZ en het team van de Banjaard. Bel met gemeenteraadslid Chris van der Helm en met gemeentesecretaris Ilma Merx.
Maak, terug op het Stadhuis, kennis met ondernemer Alexander Roep, van eetcafé Lokaal Duinoord in de Reinkenstraat. Fotograaf Jos van Leeuwen en Telegraafredacteur Tanja Verkaik leggen de ontmoeting vast. Alexander bedacht in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een bijzonder initiatief: de vegaBURGERmeester. Stembureauleden ontvangen dit jaar geen maaltijdpakket maar een vergoeding van 10 euro voor een maaltijd. Alexander biedt zijn vegaBURGERmeester voor een tientje aan en zorgt voor flyers op de verschillende stembureaus. Een leuk initiatief. Zo kunnen ook stembureauleden de lokale horeca een beetje steunen.
Heb rond het middaguur een vooroverleg ten behoeve van de bestuursvergadering van de VNG van vanmiddag. Woordvoerder Angela, bestuursadviseur Naut, Rommy, Luuk, Saar en Eline (allen van de VNG) informeren me over de laatste stand der dingen.
Draag om één uur bij aan de opening van de tweede editie van de Global Goals meet-up. Het is een bijeenkomst voor gemeenten die actief aan de Global Goals werken óf daar interesse in hebben. Vorig jaar live in Utrecht, nu digitaal vanuit Den Haag. Laura Verroen treedt op als dagvoorzitter. Zeer inspirerend met zo’n 300 deelnemers. Inmiddels noemen meer dan 100 gemeenten zich Global Goals gemeenten, een verdienste van de Gemeenten4GlobalGoals-campagne van de VNG. De gemeente Den Haag uiteraard ook (vandaag bekroond als grensverlegger). Er worden steeds meer meters gemaakt met de Global Goals agenda, maar uitwisseling en samenwerking blijft cruciaal, voor de beste resultaten. Uitwisseling tussen gemeenten, zoals vandaag, maar ook zeker tussen de verschillende overheden. Als het lukt om de Global Goals na de Tweede Kamerverkiezingen (nog) steviger te verankeren in het beleid van het nieuwe kabinet zijn gemeenten daar bij gebaat. Beleidsmedewerker Jessie Post staat me bij. Bijna de gehele middag staat vervolgens in het teken van de (digitale) bestuursvergadering van de VNG.
Loop tegen kwart over vijf naar de entresol in het Atrium. Hier hebben Laura en Jacqueline van de stichting Atrium City Hall voor een passend decor gezorgd. Grote afbeeldingen van de vier bandleden van Golden Earring, geschilderd door de Haagse kunstenaar Erik Dordregter. Speel om kwart over vijf het liedje ‘Radar Love’ af via de speakers in het atrium. Dit als eerbetoon aan de zieke gitarist George Kooymans die vandaag jarig is. Genieten. Gebeurd overigens op veel meer plekken in Den Haag en ver daarbuiten. Bijvoorbeeld stadsbeiaardier Gijsbert in aanwezigheid van drummer Cesar Zuiderwijk en de Haagse Woodstreet bigband laten zich qua eerbetoon niet onbetuigd. Ook gemeenteraadslid Joris Wijsmuller is enthousiast.
Loop naar beneden naar het Atrium zelf voor een opname van een ‘Q&A’ voor de Feel at Home Expat Fair. Doe dit op verzoek van Gerko Visée van het The Hague International Centre. De 14e editie van de beurs wordt dit jaar digitaal georganiseerd. De beurs laat internationale bewoners zien dat Den Haag een aantrekkelijke en gastvrije stad is om te wonen en werken. Ole en Boudewijn van BKN Productions verzorgen de opname.
Een derde video-opname volgt een paar meter verderop. Spreek op verzoek van communicatieadviseur Saskia van der Veen van het ministerie van Binnenlandse Zaken een boodschap in voor de lancering van de nieuwe website www.veiligepubliekedienstverlening.nl. Cameraman Peter neemt de film op. Als voorzitter van de VNG en als burgemeester van Den Haag vind ik het belangrijk dat er nu een website is met praktische voorbeelden van hoe je kunt werken aan een veilige werkomgeving.
Heb een telefonisch contact met Coen Teulings. De hooggeleerde is voorzitter van de Raad van Toezicht van het Kunstmuseum. Hij informeert me over de nieuwe (zakelijk) directeur van het Kunstmuseum. Het wordt morgen bekend. Avondeet snel iets op mijn werkkamer. Loop vlak voor zeven uur naar Studio B in de bibliotheek aan het Spui. Woon een bijeenkomst van de werkgroep ‘Veilig en Leefbaar Scheveningen‘ bij. Het is de zevende en hiermee ook laatste participatiebijeenkomst. Net als de vorige keer nemen tientallen bewoners en ondernemers via Zoom actief aan de bijeenkomst deel. Ook de wethouders Hilbert Bredemeijer, Saskia Bruines, Anne Mulder en Robert van Asten geven acte de présence. Blikken samen met moderator Paul Cornelissen terug (en vooruit) op de resultaten van het participatietraject. Er is en blijft voor alle deelnemenden werk aan de winkel. Scheveningen verdient dat. Stap op de fiets. Duik, terug thuis, in de inhoud van de stukken uit de twee Stadhuistassen. Bel met m’n dochter, met Ab Schilder, ambtgenoot Koen Schuiling (Groningen) en met Tolga Koklu (politie).