Donderdag 11 mei

Draag, na een vroege zwembeurt aan de Klatteweg, in het museum Beeld & Geluid in de Zeestraat samen met NVJ-voorzitter Renske Heddema en de voorzitter van de Europese Federatie van Journalisten Maja Sever met een toespraak bij aan de opening van de annual meeting.

Het thema van de bijeenkomst is ‘War in Europe and the fight for the right to report’. Na de welkomstwoorden nemen de aanwezigen een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan de omgekomen journalisten in 2022 en specifiek de recent omgekomen AFP-journalist Arman Soldin. Hij kwam om in de nabijheid van Bachmoet in Oekraïne. Het is goed steeds aandacht te vragen voor de vrijheid van meningsuiting en ervoor te blijven zorgen dat journalisten veilig hun werk kunnen doen.

Spreek, inmiddels op het Stadhuis, in de collegekamer met wethouder Martijn Balster en directeur Chris Schaapman van het Nationaal Programma Den Haag Zuidwest over een paar actualiteiten. Een ingelast overleg met onder anderen gemeentesecretaris Ilma Merx volgt. Bel met de hoofdofficier van justitie Margreet Froberg.

Ontvang op mijn werkkamer Kees Jan Rietveld en Iris Hond. Kees Jan en Iris praten mij bij over de activiteiten die de Iris Hond Foundation verricht voor dak- en thuislozen in onze stad. Chapeau voor hun inzet en betrokkenheid. Praat bij met Shula Rijxman. De voormalige Amsterdamse wethouder is inmiddels weer volledig going strong. Onderweg naar de VNG praat directeur Publiekszaken René van Kuilenburg mij telefonisch bij over twee actualiteiten.

Arriveer aan het begin van de middag bij de Willemshof van de VNG aan de Nassaulaan. Geef een (afscheids-)interview aan VNG Magazine. Redacteur Marten Muskee blikt terug en kijkt vooruit. Ben – als steeds sinds ik als VNG-voorzitter in 2015 begon – benieuwd naar het eindresultaat. Heb overleg met Leonard Geluk (algemeen directeur VNG) en enkele naaste medewerkers. Eet een beetje sla en wandel naar de Sophiahof aan de Sophialaan. Zit er de bestuursvergadering van de VNG voor. Bel met gemeenteraadsgriffier Lilianne Blankwaard.

Draag aan het eind van de middag bij aan de opening van de 10e editie van het Nederlandse Bierproeffestival. Meint Waterlander, directeur van Nederlandse Brouwers verwelkomt me. Spreek, na voorzitter Fred Teeven, enkele woorden en nodig vier Haagse Brouwers (Eiber Bier, Maris Lager, Kompaan Dutch Craft en De Prael) op het podium uit om tezamen de openingshandeling te verrichten. Krijg van brouwerij Kompaan het biertje ‘Levensgenieter’ om mee te proosten, de smaak is goed. De Gooische Bierbrouwerij wint dit jaar met hun biertje ‘het Gooisch Zwart’ de prestigieuze award voor het beste bier van Nederland. Bezoek de stand van De Leckere uit Utrecht en de stand van Texels Bier. Laatstgenoemde laat mij hun paradepaartje Texels Skuumkoppe proeven. Sluit af bij de stand van de Haagse brouwers van Kompaan, waarbij Jasper Langbroek en Jeroen van Ditmarsch mij kennis laten maken met het biertje ‘Witte Was’, hun nieuwste aanwinst.

Heb, terug op het Stadhuis, aan het begin van de avond in de collegekamer in driehoeksverband een overleg met een groot aantal vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en instellingen: Sharon Sweijd van het mr. L.E. Vissershuis, Arjéh Baumgarten, Rabbijn Katzman en Roy Cohen van de Nederlands Israëlitische Gemeente, Alejandro Bank van de Liberaal Joodse Gemeente, beheerder Heijmans van de Glazen Zaal en Sjlomo Krant van de stichting Bij Leven en Welzijn. Naomi Mestrum, voorzitter van het CIDI, laat zich tijdens het overleg vervangen door bestuurslid Xander Korijn. Avondeet iets kleins op mijn werkkamer en zit dan bijna onafgebroken vanaf half acht tot twaalf uur een ingelaste – en dus extra – vergadering van de gemeenteraad voor. Praat tijdens een korte informele nazit bij met een aantal raadsleden. Lange dag zit er op.