Donderdag 12 januari

Korte nacht. M’n zwembeurt schiet er bij in. Begin vanochtend om negen uur bij de Raad van State aan de Kneuterdijk. Woon samen met Leonard Geluk (algemeen directeur VNG) en twee andere leden van de denktank Nederland 2040 Mariëtte Hamer en Kees Kraaijenveld (De Argumentenfabriek) een overleg bij met een aantal leden van de staatscommissie demografische ontwikkelingen 2050. Naast voorzitter Richard van Zwol zijn dat de leden Monica Sie, Helga de Valk en Marco Pastors. Zeer verheugend dat beide initiatieven willen bijdragen aan een toekomstperspectief voor Nederland. Plezierig gesprek, maken een aantal praktische werkafspraken. Bel met presidiumvoorzitter Dennis Groenewold en met raadsgriffier Lillianne Blankwaard.

Reis meteen door naar Amsterdam. In het voormalige woonhuis van de oprichter van Heineken (Villa Heineken) aan het Tweede Weteringplantsoen kijken de nog levende (oud)partijvoorzitters in een rondetafelgesprek (aan de tafel werd in 1948 ooit de naam VVD bedacht) terug op hun ervaringen. Doen dit op uitnodiging van Rik Rovers in verband met het 75-jarig bestaan van de VVD op 24 januari aanstaande. Was zelf in de periode 2003-2008 de elfde partijvoorzitter in de geschiedenis van de partij. Frits Korthals Altes, Willem Hoeksema en Bas Eenhoorn zijn verhinderd, maar Jan Kamminga, Dianne van Leeuwen, Ivo Opstelten, Benk Korthals, Christianne van der Wal en de huidige voorzitter Eric Wetzels zijn er wel. Mooi om te mogen bijdragen.

Snel terug naar Den Haag. Praat onderweg samen met wethouder Robert van Asten digitaal bij met Matthijs Paardekooper en Marga de Jager van de ANWB. Neem, terug op kantoor, een paar actualiteiten door met kabinetschef Eline. Woordvoerder Jan – het is zijn laatste werkdag – komt langs voor een praatje. Krijg als afscheidscadeautje ‘De leugen dicteert‘ van Youp van ’t Hek. Toepasselijk.

Ontvang Paul van Vliet. De 87-jarige Haagse eminence grise biedt mij het boekje Zeewind in Den Haag aan. Dit was ooit in de tijd van ambtsvoorganger Wim Deetman een relatiegeschenk. Zeer vereerd. Spreken vervolgens over van alles en nog wat. Den Haag staat daarbij centraal. Neem aan het eind van de middag deel aan een vergadering van het presidium van de gemeenteraad. Begeef me daartoe naar de collegekamer.

Bezoek rond zes uur ’s avonds de Egyptische residentie aan de Surinamestraat. Z.E. Hatem Kamaleldin treedt op als gastheer. Spreek, net als de ambassadeur en de directeur van het Louis Couperus museum Josephine van de Mortel, tijdens de heropening van de residentie. Het huis aan de Surinamestraat 20 is ooit gebouwd door de ouders van Louis Couperus. Couperus heeft er ook enige tijd zelf gewoond. Blij om te zien dat het pand volledig in ere is hersteld. Echtgenote Rania Abouelela en de ambassadeur leiden me trots rond.

Race vervolgens naar de Japanse residentie aan de Buitenrustweg voor het afscheid van Z.E. Hidehisa Horinouchi. De Japanse ambassadeur verlaat na bijna 3,5 jaar Den Haag en Nederland. Mooi om elkaar – ook echtgenote Sabine – nog even gedag te zeggen. Groet veel goede bekenden uit de Japanse (bedrijven)gemeenschap en geniet van het informele buffet.

Woon aansluitend in de Kleine Witte DUA aan Mallemolen, het eind van de afscheidsbijeenkomst van Jan Sinnige bij. Jan was sinds 2019 woordvoerder bij de gemeente Den Haag. Vanaf mijn komst naar Den Haag op 1 juli 2020 heb ik nauw en plezierig met hem samengewerkt. Jan krijgt van zijn meest nabije collega’s veel dank en lof voor zijn werk en persoonlijkheid. Terecht. Wens hem alle goeds, zowel privé met Saar als in zijn nieuwe functie als hoofd communicatie van de D66-fractie in de Tweede Kamer.

Heb, in de loop van de avond terug thuis, een uitvoerig telefonisch overleg met Jessie Post (VNG International) en heb ik samen met (en bij) benedenbuurman Carel een vergadering van onze VVE (Vereniging van Eigenaars).