Donderdag 12 oktober

De nacht was zo kort dat het zwemmen er vanochtend helaas bij inschiet. Het begin van de dag is regenachtig. Zit om half negen via MS Teams een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Race inmiddels – er staat een enorme file – richting Alphen aan de Rijn. Arriveer net als een aantal ambtgenoten iets te laat bij de vergadering van het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) van de politie-eenheid Den Haag. De vergadering in het Alphense Stadhuis aan het gelijknamige plein met m’n 26 ambtgenoten, de hoofdofficier van justitie en de politiechef verloopt overigens in een constructieve sfeer. Lanceren de website over regionale veiligheid van de Veiligheidscoalitie Den Haag. De waarnemend burgemeester van Leiden is er voor het eerst, de burgemeester van Leiderdorp en de secretaris van de regioburgemeester, Marlies Koppers, zijn er voor het laatst.

Moet snel terug naar Den Haag. Zit (onderweg) om elf uur opnieuw een vergadering van de driehoek voor. Via MS Teams. Ab Schilder belt. Om half twaalf begint in de collegekamer het zogenaamde ‘constituerend beraad’ van het nieuwe college. Het is de officiële startvergadering. De wethouders maken onderling (nadere) afspraken over de portefeuilleverdeling. De stemming is plezierig en collegiaal. Een groepsfoto in het Atrium in de hal van het Stadhuis markeert het eind van de vergadering.

Een derde vergadering van de driehoek begint digitaal om één uur. Het kan verkeren.

Begeef me naar Amstelveen. Heb onderweg overleg met de ambassadeur van Jemen, H.E. Sahar Ghanem. Woon in de loop van de middag de jaarlijkse bijeenkomst van (oud-)wethouders, gemeentesecretarissen en burgemeesters van Amstelveen bij. Dat wil zeggen: (alleen) het voorprogramma, want vanavond is er een vergadering van de Haagse gemeenteraad over de raadsenquêtecommissie Amare voorzien. Plaats van handeling is Martinez Chocolade aan de Meerlandenweg. Geniet van de rondleiding door de gloednieuwe vestiging van het familiebedrijf (‘de lokale Willie Wonka’). De dames en heren van de ondernemersfamilie Stam – Martin voorop – hebben het goed voor elkaar. Goed en nuttig bovendien om de oud-collega’s te zien en te spreken.

Pleeg telefoontjes met raadsgriffier Lilianne Blankwaard, gemeentesecretaris Ilma Merx en algemeen commandant (‘AC’) Mariëlle van Vulpen.

Woon rond half acht bij de Nederlands Israëlitische Gemeente aan de Cornelis Houtmanstraat een bijeenkomst bij van de Joodse gemeenschap. In de volle synagoge waar naast de ambassadeur van Israel, Z.E. Modi Ephraim, ook een aantal andere ambassadeurs aanwezig zijn, vindt een emotievolle samenkomst met gebeden, zang en toespraken plaats.

Verzeker de aanwezigen van steun waar mogelijk. Onze medewerkers leggen verbindingen bij vragen over veiligheid in de wijken en gevoelens van onveiligheid op school. Maak na afloop van de dienst kennis met bewoners uit allerlei wijken in de stad. Zij delen hun zorgen met mij.

Meteen terug naar het Stadhuis. Woon in de raadzaal de vergadering bij van de algemene raadscommissie over het eindrapport van de Enquêtecommissie Amare. Ga even na middernacht naar huis. Anja de Bruijn (politie) belt in verband met een actualiteit. Volg de vergadering online totdat commissievoorzitter Robin Smit de vergadering om kwart over één sluit. Opnieuw een latertje dus.